Observatori 2021-2022

Xè Cicle de conferències d’astronomia

Abril de 2022

Un passeig per les constel·lacions de primavera

L’activitat es realitzarà els dies que s’indiquen a continuació (cada dia es repetirà la mateixa activitat, això és per poder donar cabuda a tothom que vulgui assistir). La durada aproximada serà d’una hora, però l’hora d’inici anirà canviant per fer-ho coincidir amb el moment que es faci fosc. El lloc serà a l’Observatori astronòmic Joan Antoni Curto de l’Institut Els Tres Turons (Passatge Els Tres Turons, 1, 08350, Arenys de Mar). Els dies que farem aquesta activitat seran:

  • Dissabte 2 d’abril de 20h a 21h (aprox)
  • Dissabte 9 d’abril de 20:10h a 21:10h (aprox)
  • Dissabte 23 d’abril de 20:30h a 21:30h (aprox)
  • Dissabte 30 d’abril de 20:40h a 21:40h (aprox)

L’activitat consistirà en aprendre a identificar visualment aquelles estrelles i asterismes més importants que podem veure al cel de primavera i, posteriorment, observar amb el telescopi del centre aquelles estrelles que tinguin alguna rellevància astronòmica o, senzillament, siguin estèticament maques de veure. També, quan es pugui, s’observarà la Lluna. Ara mateix Venus, Mart i Saturn només són visibles a la matinada, per tant, no els observarem.

L’activitat està oberta al públic de totes les edats (recordar, però, que pels infants més petits de 4 anys és difícil mirar pel telescopi), amb reserva prèvia, i no és necessari cap tipus de coneixement previ.

IMPORTANT: per motius d’organització i aforament, és imprescindible que escriviu a pere.novell@elstresturons.cat indicant el dia (o dies) que voleu/podeu venir i quantes persones sereu. Rebreu una resposta de confirmació. Podeu aprofitar, també el mateix correu per fer les preguntes que vulgueu.

Diverses consideracions a tenir en compte:

  1. L’aforament és limitat, per tant, vingueu amb el nombre de persones que heu indicat.
  2. L’accés a l’observatori es fa per l’exterior de l’edifici (però dins del recinte de l’institut) pujant per una escala de cargol estreta, no apte per persones amb mobilitat reduïda (s’intentarà, si hi ha gent amb mobilitat reduïda interessada, de buscar un dels dissabtes per aquestes persones, ja que aleshores, l’accés s’hauria de fer per l’interior de l’edifici).
  3. Disposem de cadires per a tothom.
  4. Recordeu de venir ben abrigats perquè a les nits i estant quiet s’agafa força fred.
  5. És molt recomanable no fer servir el telèfon mòbil o altres aparells durant l’observació (en el moment en què es faci fosc). Els nostres ulls necessiten adaptar-se a la foscor per veure bé les estrelles i altres astres. Si que podeu portar un llum de color vermell i de poca intensitat (hi ha frontals d’excursionista que tenen aquesta opció).
  6. Si voleu podeu portar menjar i beguda com si fos un pícnic. També podeu allargar la vostra estada un cop finalitzada l’activitat. Habitualment quan pugem a l’observatori estem entre dues i tres hores fent observació.
  7. Si fa mal temps o el cel està cobert de núvols, no es pot fer cap tipus d’observació. En aquest cas, s’intentarà buscar una nova data per fer l’activitat.

Març de 2022

Alba Badia, presidenta de l’associació Cosmic Research i vinculada a la Universitat Politècnica de Catalunya, va dur a terme una xerrada dissabte 5 de març al Calisay, per motivar, explicar i divulgar a les noves generacions la importància dels coets en la tecnologia que ens envolta. Des de 2016 han llençat més de 36 coets, sobresortint el del día 30 de novembre que es va convertir en el coet més potent de la història de Catalunya i el més potent desplegat per estudiants del nostre país. Una xerrada inclosa en el Xè Cicle de Conferències d’Astronomia de l’Institut Els Tres Turons.

Gener de 2022

El 22 de gener es va celebrar al centre l’acte d’homenatge a l’exdirector i exprofessor Joan Antoni Curto, que va comptar amb la presència de la Il·lustríssima Sra. Annabel Moreno, alcaldessa d’Arenys de Mar, la Sra. Marta Prades, regidora d’educació, membres de l’AFA, del GAAC, de la Banda de l’Escola de música, que va interpretar quatre temes, així com de diversos exprofessors, companys i exalumnes del Dr. Curto. Després dels parlaments, es va pujar a l’observatori on es va descobrir la placa amb el nou nom de l’equipament. Tot seguit els assistents van poder gaudir d’una observació amb els prismàtics i el telescopi del centre. Van poder observar la Gran Nebulosa d’Orió i El Trapezi.

Des del centre felicitem en Toni per la gran tasca desenvolupada al llarg de tants anys.

Fotografies cedides per Xavi Salbanyà.

Podeu llegir la informació a L’Agenda.

Setembre 2021

El telescopi ja està a punt un altre curs per a la seva utilització. Al capdavant de l’observatori hi ha el professor de Tecnologia Pere Novell, que compta amb la col·laboració d’en Toni Curto, l’Oriol Font i l’Associació astronòmica de Calella.

Fotos fetes amb el telescopi de l’observatori del centre la matinada de diumenge 29 d’agost:

Júpiter.

El punt negre és l’ombra d’Io, una de les llunes de Júpiter, que en aquell moment estava passant per davant del planeta.

Saturn.

S’hi poden apreciar diverses bandes a l’atmosfera i la banda de Cassini als anells (la franja més fosca).

La Lluna

En el moment de fer la foto, la Lluna estava en fase minvant, concretament a un 62%. Com que el telescopi inverteix la imatge, s’hi pot observar el pol sud de la Lluna, així com els Maria Humorum i Nubium, els cràters Tycho, Maginus i Clavius i fins i tot s’hi pot observar Rupes Recta.