Observadors del mar

Microplastic watchers és un projecte de la plataforma Observadors del mar que uneix recerca, aprenentatge i conscienciació. Té l’objectiu d’involucrar la ciutadania en el diagnòstic sobre la presència i tipologia de microplàstics a les platges a través d’una xarxa d’estacions de mostreig repartides pel litoral.

El nostre centre hi participa fent mostrejos mensuals de la platja de la Picòrdia, en els quals l’alumnat de 1r i 2n d’ESO recull mostres de sorra de diferents transectes. En una o dues sessions posteriors al laboratori, s’inspeccionen aquestes mostres tot catalogant i quantificant la presència de microplàstics. Les dades recollides són pujades a la plataforma del Projecte Microplastic Watchers a la qual de forma col·laborativa contribueixen centres de Catalunya i les Illes Balears fent seguiment de 28 platges. 

La coordinació científica està feta des del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, centre de recerca científica adscrit al CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas).

Amb aquest projecte l’alumnat treballa el mètode científic i pren consciència de la preservació dels ecosistemes, de forma especialment rellevant en tractar-se de la platja del poble.

2015-2016. S’inicia el projecte

El curs 2015-2016 l’alumnat de 1r d’ESO ha participat en el Projecte Oceans que organitzen les entitats S’Agulla i iEARN-Pangea.

El Projecte Oceans és un projecte telemàtic per estudiants de secundària que pretén apropar el món marí als alumnes. S’ha utilitzat una plataforma digital per tal de compartir els resultats amb els d’altres centres d’arreu del món que també hi participen.

Així doncs, a l’hora de ciències naturals s’han fet petites sortides a la platja d’Arenys de Mar on s’han recollit mostres de la sorra i de l’aigua per tal d’analitzar diferents aspectes al laboratori i compartir aquestes dades amb els altres centres que hi han participat. 

Podeu trobar més informació d’aquest projecte telemàtic a la web següent:

http://sagulla.org/educacio-2/oceans/

En aquests enllaços hi trobareu fotografies de les sortides:

1r A: https://goo.gl/photos/g4KoxaWcNqk7zhvK9

1r B: https://goo.gl/photos/RSrnUQc3piT9Qtbx7

1r C: https://goo.gl/photos/8ur3zMFJaNyki7Pm6

1r D: https://goo.gl/photos/bBzT2UWwVQW4BCj67

Podeu veure també altres informacions sobre aquest projecte realitzat en altres instituts:

projecte Oceans (Poblenou)

Palamós