Observatori 2016-2017

Cicle de conferències i observacions astronòmiques

Primer trimestre

DIVENDRES, 25 DE NOVEMBRE DE 2016, a les 19 h

Presentació de la col·lecció de llibres d’astronomia d’Astromarcombo, a càrrec de Jordi Lopesino, escriptor i director de la col·lecció. La presentació inclourà la xerrada “La ciutat perduda de la Lluna”. En acabar: observació de la galàxia d’Andromeda (M31) i les Plèiades (M45)

DIVENDRES, 16 DE DESEMBRE DE 2016, a les 19 h

“Processat bàsic d’imatges de Cel Profund”, a càrrec d’Aleix Roig, Membre de la secció d’astrofotografia de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell. En acabar: observació dels estels dobles y Andromeda i η Cassiopea.

Segon trimestre

DISSABTE 4 DE FEBRER DE 2017, a les 19h

“Més enllà del cinturó d’Asteroides: de Júpiter a Neptú”, a càrrec d’Oriol Font, Doctor en Prehistòria. A continuació, observació de la Lluna i Venus.

DISSABTE 11 DE FEBRER, AL CALISAY A LES 19H

Ponència dels alumnes Josep Medialdea i Joan Pera per explicar el seu descobriment astronòmic. Han descobert una variable eclipsant a prop de l’estrella Altair. Aquest astre (que ja era conegut però no pas com a variable) és visible des de la Terra amb una brillantor semblant a la de Plutó. En aquest cas, es tracta d’una estrella doble, que pot ser vista des de la Terra en el moment que una de les estrelles passa pel davant o pel darrere de l’altra, la qual cosa provoca un increment o un decreixement de la seva brillantor, que pot ser detectat des de la Terra. Han comptat amb l’expert assessorament de Ramon Naves, el qual ja n’ha descobert moltes, a part d’altre tipus d’astres.

Tercer trimestre

DIVENDRES 31 DE MARÇ,  a les 20h.

“Quan veure desaparèixer un astre és ciència”, a càrrec de Carles Schnabel. En acabar, observació dels cúmuls oberts M35 (Gemini) i M37 (Auriga) i de Júpiter.

DISSABTE 6 DE MAIG,  a les 20h.

“Material extraterrestre”, a càrrec de Joan Antoni Curto, Doctor en Geologia. En acabar, observació de al Lluna, Júpiter i Saturn.