Visita Bàrcino

El dijous 19 d’abril, l’alumnat del batxillerat humanístic va anar a Barcelona a visitar una exposició al CaixaForum sobre músiques a l’antiguitat i després vam veure el subsòl del Museu d’Història de Barcelona.

El bon temps ens va acompanyar, i en un matí complert, vam poder observar en l’exposició de les músiques a l’antiguitat, basada en les cultures d’orient grega i romana, instruments conservats, restes i reconstruccions, així com representacions d’escenes musicals plasmades en diferents objectes. Els materials que s’utilitzaven en aquells temps antics per alla construcció dels instruments eren diversos: cuir, bronze, os, ivori, fusta… fet que demostra la gran destresa dels artesans que els construíen. Dispersats per diferents sales hi havia auriculars en els quals hom podia escoltar el so dels instruments que hi havia exposats, o escoltar com recitaven poemes de l’antigor. D’altra banda, hi havia una estança on, qui ho volgués, i amb ajuda d’un programa informàtic , podia composar la seva melodía amb instruments de corda, vent, o percussió antics. L’exposició musical ens feia passejar per totes etapes de la vida i acompanyava diverses accions de la vida humana: com en els banquets, en les batalles, en els rituals religiosos… d’aquesta manera ens apropava al descobriment de l’organització social i política. Les obres exposades eren de gran diversitat: des de segells cilíndrics mesopotàmics, a tauletes en escriptura cuneiforme, papirs egipcis, vasos grecs, relleus romans…

Cap els volts del migdia, després de fer una breu paradeta a la Plaça de la Vila de Madrid, on vam comentar la necrópolis “extra muros” i els sistemes d’enterrament que es practicaven, ens vam dirigir al Museu d’Història de Barcelona a la Plaça del Rei. Allà vam entrar al subsòl i vam veure “in situ” els antics tallers de tintoreria, i les factories de gàrum i vi. Restes de les termes romanes, alguna resta d’un cardo minor i les bases de les torres de les muralles romanes, on l’aprofitament dels materials es veia perfectament. En el museu també vam poder veure restes de caire cristià com la primera basílica cristiana, la sala d’audició del bisbe i el baptisteri per immersió del s.V.Finalment, vam poder veure una sèrie d’objectes exposats de l’epoca visigótica de la Barcelona d’aquell temps.

Una vegada vam sortir del Museu, acompanyats d’un bon sol i una temperatura estiuenca, ens vam dirigir, amb satisfacció d’haver passat un bon matí profitós de coneixement i de descoberta, cap el metro per tal d’agafar novament l’autobús que ens retornaria al nostre municipi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>