3,14: celebrem el dia de pi amb 8 curiositats.

Segur que ho has estat llegint durant tot el dia per les xarxes socials. I fins i tot pot ser que t’ho hagin recordat per televisió. Avui no és un dia qualsevol; avui és el dia Pi, en commemoració a aquest gairebé màgic nombre que representa tan ben el món matemàtic. Que sigui un 14 de març no és coincidència: en el format anglosaxó, avui és el 3/14, les mateixes xifres que encapçalen aquest nombre interminable. Aquí van algunes curiositats del nombre Pi:

  1. Celebrar el dia Pi va ser una ocurrència del físic Larry Shaw, una proposta que va acabar guanyant tanta popularitat que en el 2009 la Càmera de Representants dels Estats Units va declarar oficialment el 14 de març com a Dia Nacional de Pi.
  2. No solament existeix el Dia de Pi. També al calendari podem trobar diversos dies d’Aproximació al Pi. Aquests se celebren el 22 de juliol, ja que la fracció resultant de 22/7 dóna com a resultat 3,142857, un nombre molt proper al valor de Pi; el 26 d’abril (o 25 d’abril, en anys de traspàs), dia en què la Terra completa dues unitats astronòmiques de la seva òrbita anual (la longitud total de l’òrbita dividida entre la longitud recorreguda és igual a Pi); el 21 de desembre (20 de desembre, en anys de traspàs), dia 355 de l’any, a les 01:13 PM, la fracció del qual coincideix amb el valor aproximat de 3,141592; i el 10 de novembre (o 9 de novembre, en any de traspàs), dia número 314 de l’any.
  3. En 1706, el matemàtic anglès William Jones va ser el primer a utilitzar el símbol grec Pi (π) per denotar la relació entre la circumferència i el seu diàmetre.
  4. Albert Einstein va néixer el 14 de març.
  5. El matemàtic anglès William Shanks va dedicar 20 anys a calcular 707 decimals de Pi. En 1945 es va descobrir que havia comès un error en el decimal 528 i a partir d’aquest nombre, tots els altres eren, és clar, incorrectes.
  6. En el 2002 el japonès Akira Haraguchi va trencar el rècord mundial recitant els 83.431 dígits del nombre Pi. El 3 d’octubre del 2006, a la 1:30 AM i després de 16 hores i mitjana, Haraguchi va tornar a trencar el seu propi rècord recitant 100.000 dígits del nombre Pi, realitzant una parada cada dues hores de deu minuts per descansar.
  7. L’últim rècord sobre el càlcul de Pi ho van aconseguir els informàtics Alexander Yee i Shigeru Kondo, els qui han aconseguit calcular 12,1 bilions de decimals, sent l’últim decimal calculat un 5. Si escrivíssim seguits els 12,1 bilions de decimals amb font Times New Roman de grandària 12, el paper necessari per apuntar-los tots donaria unes 60 voltes al nostre planeta Terra.
  8. Si ens posem estrictes… en realitat Pi és incalculable i dir que es correspon a 3,14 és fer la vista molt grossa. En realitat Pi és la relació en la longitud d’una circumferència i el seu diàmetre, la qual cosa significa que Pi és irracional i etern.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>