L’EFECTE DE LA PLUJA ÀCIDA SOBRE LA GERMINACIÓ DE LES LLAVORS

En l’optativa de Cultura Científica de 3r d’ESO estem treballant l’alimentació sostenible i saludable. Un dels treballs que hem fet al respecte ha estat fer un experiment sobre les conseqüències nefastes que té la pluja àcida sobre els conreus. Aquest fenomen està provocat pels productes químics que alliberen les fàbriques i els cotxes, i que es combinen amb l’aigua atmosfèrica produint àcids que queden dissolts en les gotes d’aigua que precipiten quan plou, contaminant els conreus i afectant al creixement de les plantes.

L’experiment consistia en fer simulacions de germinacions i creixements de 4 llavors diferents (llentia, mongeta blanca, quinoa i cigró) en condicions normals i en condicions de pluja àcida, amb diferents dissolucions de disulfit de sodi. El disulfit desprèn diòxid de sofre que combinat amb l’aigua formen àcid sulfúric. Els resultats van ser clars: en condicions de pluja àcida les llavors creixien més lentament o directament no creixien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mostres del creixement de mongeta blanca. 3r d’ESO