Arts escèniques

El fet d’impartir el Batxillerat d’Arts escèniques, música i dansa dóna al nostre institut unes característiques que el fan diferent de la resta. L’ensenyament de les arts escèniques no només té influència en els nois i noies de Batxillerat inscrits en les matèries d’interpretació, música i dansa, sinó que tot l’institut es beneficia d’aquesta sensibilitat per les arts escèniques. Les metodologies emprades en aquestes matèries han dotat el professorat d’una experiència que apliquen en altres nivells i grups i els resultats dels aprenentatges es concreten en espectacles dels quals gaudim tota la comunitat educativa.

Pla de suport a les arts escèniques de l’Eix Jove de l’Eixample

El centre rep el suport de l’Eix Jove del districte de l’Eixample.

Amb la seva col·laboració es programen tallers, cursos i diferents activitats per fomentar la creació artística.

El centre ha participat des de la primera edició a la Mostra d’Art Jove de l’Eixample, amb exposicions i espectacles de dansa, música i teatre.

Durant tots aquests cursos, la col·laboració parteix del Pla de suport a les arts escèniques que l’Eix Jove ofereix a l’alumnat d’aquesta modalitat del Batxillerat del nostre centre.

La idea es treballar en profunditat amb professionals especialitzats en música, interpretació i dansa, alguns aspectes que ja es treballen a l’aula.

Per preparar les actuacions que, a final de curs, duran a terme els alumnes a la Mostra d’Art Jove de l’Eixample i al centre.

Els tallers programats gràcies a aquesta col·laboració són els següents:

  • Batukada: Sessions impartides pel professor de l’Escola Luthier Txus Eguílaz, percussionista, actor i pedagog, per a dos grups d’alumnes.
  • Sonorització d’espectacles: A càrrec del tècnic de so Adrià Vidanya.
  • Taller de suport als de musicals: Sessions impartides per l’actriu i cantant Maria Caselles.
  • Tallers d’interpretació: Sessions impartides per l’actor Màrius Hernández.
  • Taller de dansa K-pop: Sessions impartides per Ariadna Cànaves.

Taller d’interpretació de primer de Batxillerat

Assignatura optativa de quatre hores impartida per diversos professors. S’hi fa una hora de pràctica teatral, una hora de dansa, una hora de cant i una hora de teoria teatral:

pràctica teatral es treballa la improvisació, el gest, la veu, la interpretació oral de textos… A banda dels tallers de l’Eix Jove, esmentats anteriorment, es fa un taller d’improvisació al mateix centre amb un professional del món del teatre, actualment amb l’actor, director i guionista Sergi Pompermayer. També es preparen en grups, un projecte de direcció escènica d’obres en format microteatre creades pel nostre alumnat.

A l’ hora de dansa es treballa la tècnica de base d’un ballarí, dansa jazz, contemporània, dansa urbana i hip-hop entre d’altres. Fem un taller de hip-hop amb el ballarí Loewe Dionela. Durant el curs es presenten les coreografies treballades a classe i algunes creades pels propis alumnes.

A l’hora de cant, es prepara un repertori, tant en grup com amb solistes, amb acompanyament instrumental i a capel·la, normalment dedicat a les bandes sonores de pel·lícules i obres de teatre musical. Es donen una bases de tècnica de posició corporal, respiració, vocalització i afinació. Aquest repertori treballat es mostrarà davant de tot l’alumnat en les diferents festes de l’institut. Aquest curs 20-21 hem fet un taller amb la professora i cantant Jone Arteogoita.

teoria teatral es donen coneixements bàsics del món del teatre: oficis, vocabulari, companyies, grans autors, directors, actors… d’ara i de la història del teatre universal.

A partir del curs 20-21, participem en 2 projectes nous de dos anys de durada, on els/les nostres alumnes, aprendran l’ofici de programador de fires i festivals de teatre, música i dansa del nostre municipi i de tota Catalunya. Alguns/es d’aquests són: Festival Salmon i Dansa Quinzena Metropolitana de Barcelona, el Sismògraf d’Olot, La fira de teatre de Tàrrega i el festival TNT de Terrassa entre d’altres.

Matèries: Arts escèniques de segon de Batxillerat

Assignatura de modalitat de quatre hores. S’hi fa un taller de veu amb un especialista en el mateix centre i es prepara la posada en escena d’una o dues obres teatral al llarg del curs. Els alumnes interessats reben classes pràctiques dels diferents aspectes tècnics que intervenen en el món del teatre: projeccions, so i il·luminació.  Es fan diverses activitats lligades al seu futur professional: visita a TV3 i Catalunya Ràdio, escola Eòlia, Institut del Teatre, Espai de Moviment Vàrium. Des de l’aparició d’aquesta modalitat de batxillerat s’han representat en el centre adaptacions de les obres següents:

  • Nueva York en un poeta (muntatge a partir de poemes de García Lorca)
  • El retaule del flautista
  • Paraula viva (muntatge poètic a partir de poemes de Joan Maragall)
  • El metge a garrotades
  • Cyrano de Bergerac
  • Pels pèls
  • Políticament incorrecte
  • Conte de Nadal
  • Ningú no és perfecte
  • La volta al món en vuitanta dies
  • El lloro groc
  • Els Pastorets
  • Mamma Mia
  • Hairspray
  • El Despertar de la Primavera
  • Una adaptació del Petit Princep

El centre disposa d’un teatre amb instal·lacions de llum i so per fer les representacions de les obres a la resta de l’alumnat, a alumnes d’altres centres i als familiars de l’alumnat.

Intentem que tot el nostre alumnat d’Arts Escèniques, tant de primer com de segon de Batxillerat, trepitgi el màxim d’escenari possible, participant en diferents esdeveniments on se’ns sol·licita: Organitzades per l’institut: Concert de Nadal, Festa de Carnestoltes, Maragall al Carrer, Festa de Sant Jordi, London Show, Comiats de l’alumnat de l’institut, etc… I sol·licitades des del Consorci d’Educació, Ajuntament i Diputació de Barcelona, Etc: Conducció de la Jubilació de Personal Docent, Saló de l’Ensenyament, Entrega dels premis dels Jocs Florals de Barcelona al Saló de Cent, diverses vegades a les Jornades Joves de Teatre al Teatre Lliure i a l’activitat Un dia al TNC, a la Mostra d’Arts organitzada per l’Eix Jove, entre d’altres.

 

Matèries: Arts escèniques de quart d’ESO

Des del curs 2016-17 s’imparteix la matèria optativa de tres hores d’Arts Escèniques de quart d’ESO. Es tracta d’iniciar a l’alumnat en algunes tècniques de les arts escèniques, sobretot les interpretatives. Al llarg del curs els nois i noies preparen la interpretació d’alguns textos.

L’assignatura contempla els continguts i criteris d’avaluació descrits al DOGC núm.6945 i, per tant, es desenvolupen activitats d’expressió corporal, tècniques de veu i de dicció, d’improvisació, jocs de confiança i d’interpretació. Així com també, sessions més teòriques sobre literatura i teoria dramàtica o història de les arts de l’espectacle. L’objectiu és que l’alumnat formi un grup cohesionat, inclusiu, respectuós i que entengui el teatre com un joc i alhora com la disciplina que és. A més a més de millorar en els aspectes lingüístics i d’expressió no verbal.

En els darrer anys em participat en el projecte “Tot Dansa”, presentant el seu espectacle al Mercat de les Flors.