Festival de Nadal a l’Institut.

El passat 21 de desembre de 2017, es va celebrar el festival de Nadal a l’institut. Un acte entranyable que ens serveix per acomiadar el primer terç del curs. Com ja és tradicional, el festival va comptar amb el Concert de Nadales interpretades per alumnes i professors dirigits per la professora de música, Francina Hernández. Vam gaudir també d’actuacions d’alumnes amb monòlegs, cançons interpretades a guitarra i també a piano. Es van lliurar els diplomes als millors expedients de cada curs i també els trofeus per als participants en les competicions esportives. Aquest any, a més, vam aprofitar l’acte per acomiadar el professor Xema Campos, que es jubila després de 20 anys al centre. Vam obsequiar-lo amb una samarreta amb el logotip guanyador del concurs celebrat amb motiu del 20è aniversari del centre. El professor de ciències naturals va dirigir unes emocionades paraules al públic present, que va respondre amb un càlid aplaudiment.
Mosquis. Redacció

2n ESO visita la Sèquia Major de la Pineda.

El dimecres 20 de desembre de 2017, els alumnes de segon d’ESO es van desplaçar fins a la Sèquia Major per aprendre i gaudir d’aquest espai d’interès natural que tenim a Vila-seca. L’activitat és una iniciativa de l’Ajuntament de Vila-seca i és gratuïta per als alumnes. Durant tot el matí els nois i noies van aprendre sobre el tipus de vegetació que pobla aquesta zona. També van conèixer de primera mà la fauna, especialment els ocells que aprofiten aquesta zona humida. Els estudiants van anotar en el seu quadern totes aquelles dades d’interès que anaven descobrint. Els va tutelar un grup de monitors de l’escola de natura Cel Rogent.
En definitiva, va ser una oportunitat de luxe per aprendre trepitjant el terreny.  És també una forma de sensibilitzar els nostres joves sobre la protecció d’aquest espai de gran valor natural que tenim al nostre municipi.
Qualsevol ciutadà que vulgui conèixer de forma individual aquest espai pot dirigir-se a l’Ajuntament,  ja que es realitzen visites guiades gratuïtes regularment.
Mosquis. Redacció

Ha finalitzat el programa “Bojos per la química”.

Dissabte 2 de desembre va tenir lloc la cerimònia de cloenda del programa “Bojos per la química”. El nostre alumne de Segon de Batxillerat, Víctor Espadas, ha participat en la present edició.
És una iniciativa de la Fundació Catalunya-La Pedrera,  que va crear el programa Bojos per la Ciència per a l’estímul del talent científic entre els joves. Durant 13 matins de dissabte, una vintena de joves de tot Catalunya s’han reunit a les instal·lacions de l’ICIQ (Institut Català de Recerca Química) per apropar-se a la química de la forma més efectiva possible, és a dir, a través de l’experimentació directa al laboratori. A part dels coneixements adquirits, en Víctor valora molt haver estat en contacte amb estudiants de la seva mateixa edat que viuen idèntica passió. Durant aquest temps s’ha format un grup de sòlides amistats i qui sap si en el futur tornaran a retrobar-se per fer descobriments que millorin el nostre món. Tant de bo sigui així.

Andreu Faro Lalanne, Departament de Ciències Naturals.

Curset de formació Moodle per a professors de l’institut.

Professors de diferents departaments del nostre institut estan dedicant algunes tardes dels dimecres a formar-se en Moodle. El Moodle és una plataforma digital que ofereix múltiples recursos que poden aprofitar els alumnes en la seva activitat acadèmica. Els nostres professors estan aprenent com elaborar qüestionaris amb els diferents tipus de preguntes que ofereix aquesta plataforma. L’objectiu és posar a disposició de l’alumnat bateries de preguntes i qüestionaris que els serveixin per aprofundir en els continguts i conceptes de cada assignatura d’una forma diferent, a través d’un ordinador o dispositiu mòbil. És una eina molt útil que complementa  l’activitat docent ordinària. El curset està obert a tots aquells professors que vulguin interessar-se per les possibilitats de Moodle.

Andreu Faro Lalanne, coordinador del curs.

‘Los Nadie’, un film sobre el teenage angst (angoixa adolescent) a Medellín

El passat dimarts 5 de desembre del 2017, els alumnes del PFI i la classe de 3r d’ESO C vam anar a veure la pel·lícula colombiana ‘Los Nadie’, programada al REC (Festival de Cinema Internacional de Tarragona). El film, ambientat a Medellín, tracta sobre els somnis, els amors, els odis i les promeses de cinc amics del barri que comparteixen la vida al carrer i que es coneixen enmig d’una ciutat hostil. Els anomenats ‘ningú’, joves units per les ànsies de viatjar, troben en l’art i la música al carrer el lloc on refugiar-se i també una oportunitat per escapar de la seva vida difícil.

La projecció, que va tenir lloc al Caixaforum, va comptar amb un col·loqui posterior entre els alumnes de diversos instituts assistents i el seu director, Juan Sebastián Mesa. Ells van tenir així l’oportunitat única de fer preguntes sobre aspectes tècnics, conceptuals i narratius que el realitzador va contestar amb humor, proximitat i interès.

Llarga vida al cinema independent!

Josep M. Roig. Departament de Ciències Socials

Demostració de les funcions i vol d’un dron

Els alumnes de Tecnologia de 2n d’ESO van fer el passat dia 29 de novembre una activitat per entendre el funcionament i esbrinar les aplicacions d’un dron. Unes demostracions de vol els van fer imaginar possibles utilitats per al benefici de la societat. També  van estudiar el funcionament de cada part de l’aparell.

Daniel Rojo González, Departament de tecnologia

Visita a la biblioteca dels alumnes de segon

Dijous passat, 14 de desembre, els alumnes de 2n d’ESO vam visitar la Biblioteca Pública de Vila-seca.

Ens van fer una presentació molt interessant sobre totes les facilitats que ens proporciona tenir el carnet. També vam poder veure tot l’espai i material de què disposem: llibres, pel·lícules, vídeojocs i CDs musicals!

Estem molt agraïts. Segur que hi tornarem!

Alumnes de 2n d’ESO.

Concurs matemàtic de càlcul mental a 2n ESO A

Al llarg de les últimes setmanes, els alumnes de 2nA s’han enfrontat entre ells en un concurs de càlcul mental, com a eina de treball de la unitat didàctica «Nombres enters». L’activitat ha estat plantejada en base al joc i al respecte al company. Primerament,… Llegeix més»

Cistella 4t ESO

 

 

Aquestes són les cistelles que els alumnes de 4t de l’INS Vila-seca sortejaran el dia 15 de desembre de 2017 per a recaptar diners per al viatge de fi d’etapa.

El primer premi serà el número que coincideixi amb les quatre últimes xifres del número de la once que surti premiat aquell dia.

I el segon premi serà el número que coincideixi amb les quatre últimes xifres del número de la once que surti premiat l’endemà, és a dir, el dia 16 de desembre de 2017.

MOLTA SORT!!!

Sortida dels alumnes de 2n ESO. Esports de raqueta

Matinal de dijous 23 de novembre a Roda de Berà,  en la sortida dels alumnes de 2n ESO per jugar a esports de raqueta. En un dia magnífic, els alumnes de 2n de la ESO han pogut gaudir d’un matí ple de partidets de tennis i de pàdel. Els professors acompanyants han estat l’August Ferrer, la Montse Marsal i el Ramon Meroño, que també han jugat amb tots els alumnes.

Ramon Meroño, Departament d’educació física.

20 aniversari de l’AMPA de l’Institut Vila-seca.

Amb motiu del 20 aniversari de l’AMPA de l’institut, s’ han lliurat unes bosses sorpresa a tots els alumnes associats a l’entitat. Les motxilles contenien diferents elements de material escolar.

Cal destacar que s’ha fet un clauer commemoratiu especial. La junta està valorant la possibilitat de realitzar alguna activitat més amb motiu d’aquest 20è. aniversari.

Mosquis. redacció

Intercanvi d’objectes i experiències

El passat divendres 10 de novembre, els nostres alumnes de 3rA, coincidint amb la Setmana Europea per a la prevenció de residus, van portar a terme una iniciativa per donar sortida a totes aquells objectes dels qual no en fem ús. La idea va ser tot un èxit. Ells mateixos van muntar la seva paradeta, amb l’objectiu d’intercanviar tot tipus d’ articles: roba, pòsters i fins i tot llibres.

Els alumnes van aprendre que aquells objectes que ja no necessitaven podien fer contents i ser útils per als seus amics i amigues, cosa que va ser molt gratificant, ja que es va prioritzar el valor sentimental per damunt del material i econòmic, propiciant així una major cohesió grupal entre l’alumnat d’aquesta classe.

Ha estat una activitat molt positiva per a tots i totes. Desitgem que aquesta idea us inspiri i que sorgeixin nous adeptes que se sumin a aquesta iniciativa!!

Marina Sánchez Bosch, tutora de 3r ESO A.

Consolidem algunes activitats extraescolars i en preparem de noves.

Les activitats de futbol, voleibol, cuina i estudi assistit són una petita mostra de les activitats que ja estan consolidades al centre des de fa uns quants cursos.
Els participants de l’equip de futbol ja han participat en dos partits, per això els hem federat i gaudeixen d’un nou equipament de color groc. Els de voleibol encara no s’han estrenat i els de la cuina ja han elaborat i tastat diversos plats. Com veureu a les fotos, són activitats mixtes que agrupen nois i noies.
Aquesta setmana començaran dues activitats noves: conversa en anglès amb la Betty i robòtica,  amb dos estudiants de la URV com monitors. Dues activitats força interessants perquè potencien l’anglès i la tecnologia,  dos reptes educatius molt actuals.
Seguim amb l’activitat d’estudi assistit com cada curs. És la possibilitat de tenir un docent que orienta l’alumne en els aspectes didàctics necessaris per a una millora significativa en les notes.
Com sabeu, les activitats extraescolars estan subvencionades per l’AMPA i per l’Ajuntament de Vila-seca. L’estudi assistit rep ajut del Fons d’Acció Social de “La Caixa”.
A tots ells, moltes gràcies.

Mercedes Bermejo. Directora.

Consolidem algunes activitats extraescolars i en preparem de noves.

Castanyada i Halloween a l’institut Vila-seca

L’artista Andreu Faro Lalane ha fet una demostració del seu art el matí de Halloween tot pintant part dels vidres del centre.
L’alumnat va gaudir, mentre menjaven les tradicionals castanyes, de la tècnica del docent en directe.
L’Andreu és humorista i  dibuixant, a més és professor de física i química a l’Institut Vila-seca des de fa vint anys.
Va ser una manera diferent de gaudir de la castanyada: mentre l’alumnat de 4t venia les tradicionals castanyes a l’hora del pati , l’Andreu pintava en directe el vidre que dona al bar.
Els altres vidres, pintats a classe, mostraven figures relacionades amb el Halloween i van demostrar que art i castanyes tenen molt a veure.
Aquestes iniciatives han estat promogudes per la professora Marina Sànchez del departament d’educació visual i plàstica. Gràcies, Marina!

Direcció

Concurs disseny de samarretes

 

Participa al concurs de disseny de samarretes en commemoració del 20è aniversari del centre (1997-2017)!!

Convocatòria: adreçat a tot l’alumnat que hi vulgui participar.

Temàtica: lliure, però acompanyat del lema “Institut Vila-seca 1997-2017” i el logotip del centre.

Tècnica: lliure (llapis, retoladors, tinta, muntatge digital) i amb ús màxim de dos tintes.

Format: mida A4 (210 x 297 mm).

Data límit: 24 de novembre de 2017. Lliurament a tutors o a consergeria amb les dades de l’autor (nom i grup al qual pertany) al revers del dibuix.

Es podran presentar fins un màxim de dos treballs per participant.

 

Vaga general 8 de novembre

 

Hi ha convocada una vaga general per demà dimecres, 8 de novembre de 2017.

Els docents i la resta de personal del centre són lliures d’exercir el seu dret de vaga.

La direcció del centre assegurarà els serveis mínims per a l’alumnat que assisteixi a classe.

En aquest enllaç podreu trobar l’autorització pels alumnes que vulguin exercir el dret de vaga. Si és el cas, descarregueu-la i retorneu-la emplenada.

Moltes gràcies.

Atentament, la direcció.

Classe magistral de pintura matèrica

Com a punt i final de l’apartat de teoria de l’art, que forma part de l’Optativa d’Història de l’Art que cursen els alumnes de Segon de Batxillerat, s’ha realitzat una classe magistral de pintura matèrica, dirigida de manera molt eficient i dinàmica per la professora Marina Sánchez, amb una mica d’ajuda per part meva.

La Marina els ha explicat els rudiments de la tècnica del gesso, la seva composició i aplicació sobre la tela, per després passar a l’acció directa:  l’aplicació del color i el treball amb un film transparent i l’espàtula,  que ha donat lloc a un resultat final força interessant.

Els alumnes s’ho han passat d’allò més bé i han tornat per un moment a la Primària,  vista la quantitat de pintura que ha acabat a les seves mans i a les taules. Això sí, en acabar han deixat la classe ben neta i polida!

José A. Molet. Departament de C. Socials.

L’Ins Vila-seca rep el premi Auriga Fuscus gràcies a la cursa solidària “Correm tots per una bona causa”​

Divendres,  6 d’octubre,  al Casino Teatre de Roda de Berà, va tenir lloc l’entrega dels premis Beca Aurigus del Consell Esportiu del Tarragonès, on l’Institut Vila-seca va ser premiat per l’organització de la cursa solidària.

Va fer entrega del premi el Sr. Josep Poblet, alcalde de Vila-seca.

Cal destacar la presència del Secretari general de l’esport,  Sr. Gerard Figueras i del delegat de l’esport territorial a Tarragona,  Sr. Joan Plana, entre d’altres, en un acte molt ben dissenyat pel Consell Esportiu del Tarragonès.

R​amon Meroño​. Departament d’educació física.

Sorteig 4t ESO

 

Aquest és el resultat de les paperetes que van vendre els alumnes de 4t d’ESO durant el curs passat.

Adjuntem el missatge que ens ha enviat l’agència organitzadora:

Enhorabona! Si ets el guanyador, posa’t en contacte amb nosaltres a través de reservas@bthetravelbrand.com indicant les teves dades de contacte i la foto o escàner de la papereta guanyadora. Et facilitarem els tràmits que hauràs de dur a terme per a gaudir del teu premi.

Professors de ciències dels instituts de Vila-seca s’uneixen en un grup de treball Moodle

Ja ha començat la seva activitat el grup de treball “Activitats Moodle de Ciències a l’ESO”. El grup està format per vuit professors de ciències de l’institut Vila-seca i l’Institut Ramon Barbat i Miracle. L’objectiu és elaborar activitats Moodle per a les assignatures de física i química, biologia i geologia per aplicar-les després a les classes amb els alumnes dels quatre cursos de l’ESO. El Moodle és una eina molt utilitzada en docència. És una plataforma digital on els professors poden penjar-hi activitats, qüestionaris, serials didàctics, etc. A més, els docents es beneficien de l’intercanvi d’experiències amb companys de la mateixa especialitat. El 21 de setembre es va posar en marxa aquest grup de treball i el 5 d’octubre es va fer una sessió de formació per aprendre a fer preguntes i qüestionaris Moodle. Aquesta sessió és oberta a professors d’altres àrees,  també interessats en aprendre el funcionament del  Moodle. En total, van ser una vintena de professors interessats en millorar els seus coneixements TAC (tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement). Queda encara molta feina per fer. De la preparació d’aquests professors se’n beneficiaran els nostres alumnes, que sempre han demostrat una inclinació especial cap als aprenentatges interactius

Andreu Faro, coordinador del grup de treball.

Activitats extraescolars 2017-18

 

Totes les activitats tenen un cost de 45 €/curs escolar, amb les excepcions següents:

Estudi assistit i Conversa en anglès, que seran gratuïtes pels socis de l’AMPA.

El centre oferirà Robòtica dins del programa STEM per a 2n de l’ESO els dimecres de 17:00 a 18:30. (Cal parlar amb el professorat de ciències).

Activitats extraescolars 2017-18

 

Dilluns Dimarts Dimecres Dijous Divendres
14:30-15:30

Cuina

14:30-15:30

Cuina

16:00-17:00

Futbol

15:30-16:30

Futbol

16:30

Conversa en anglès

16:30-17:30

Voleibol

17:00-18:30

Estudi assistit

Robòtica (2nESO)

16:30-17:30

Voleibol

En marxa les comissions del centre

 

Treballar en equips, de forma cooperativa o col·laborativa,  és una eina de desenvolupament personal  i també professional. És un instrument eficaç per a  la millora de l’ensenyament i crea vincles positius entre el professorat.

A l’inici del curs, al nostre centre es creen comissions que són grups de professors que treballaran algun aspecte més enllà dels equips docents o dels departaments didàctics. Són cinc comissions voluntàries i altruistes: la TAC, que vetlla per l’ús de la tecnologia al centre; la d’activitats i serveis, que fa el seguiment de les festes i de les activitats complementàries (festival, castanyada, Sant Jordi, Orles…); la de biblioteca, que gestiona la importància de la lectura a l’institut; la comissió verda,  que defensa la sostenibilitat al centre i les sortides a la natura dels nostres alumnes, comptant amb el recolzament dels delegats mediambientals; i finalment,  la comissió solidària,  que prepararà la propera cursa solidària i s’ocuparà tots aquells aspectes que tenen a veure amb la solidaritat, que consolida el nostre pla de convivència.

Mercedes Bermejo, directora.

 

 

ACTI-STEM, una iniciativa per promoure vocacions científiques i tecnològiques

El nostre institut continua sent un centre pilot d’experimentació del programa ACTI-STEM. Aquesta és una iniciativa del Departament d’Ensenyament i de la Universitat Rovira i Virgili. Coordina el projecte l’organització APQUA. És un projecte de centre que té com a objectiu motivar l’esperit científic dels nostres alumnes, utilitzant l’experimentació de laboratori com a eina principal. A nivell europeu, s’ha notat una descens de les vocacions científiques i tecnològiques. Els diferents governs promouen accions per revertir aquesta situació. Està en joc la competitivitat del continent. Aquest any, el nostre institut intentarà ampliar els professors participants del departament de ciències naturals a d’altres departaments com el de tecnologia i matemàtiques. Els alumnes han rebut positivament aquesta iniciativa, ja que el treball experimental de laboratori és una de les activitats que més els atreu en la seva formació.

Andreu Faro, Departament de ciències naturals

Inici de curs a l’institut Vila-seca

Dia 13 de setembre s’ha iniciat el curs escolar 2017/18 al nostre institut. El novè mes omple de nou els espais de l’institut de professors i personal. Comencen les reunions de coordinació de l’any escolar. Una setmana després els tutors reben els seus alumnes disposats a començar el curs i a retrobar de nou els companys. Al 2017-18 seguim treballant dins del programa d’innovació Apqua STEM que vol desenvolupar les vocacions científiques i tecnològiques.El Pla català d’esport continua per reforçar els hàbits esportius del nostre alumnat i, hi ha dos intercanvis (Itàlia i França) esperant els nostres estudiants.

Com a novetat aquest curs, celebrarem els 20 anys de l’existència del centre. Hem estrenat un rètol a l’entrada i el nostre logo ja penja de la façana nord. Hi haurà aquest curs un servei de mediació ben actiu i l’ajuntament propiciarà moltes activitats del Pla d’entorn, d’Escoles Verdes. Estem a punt i volem estrenar les activitats extraescolars i complementàries també. El programa salut escola estrena despatx nou i els aparcaments de patins i bicicletes esperen emplenar-se de nou.

Benvinguts de nou, renovats i amb ganes d’ aprendre.

Mercedes Bermejo, directora

Presentacions dia 13 de setembre

 

Les presentacions a l’alumnat del centre seran:

  • 9:00 hores, al gimnàs del centre, 1r de l’ESO
  • 10:00 hores, a les aules de tutoria, resta de grups d’ESO i BAT

NOTA IMPORTANT

Sols hi haurà un únic viatge del transport des de la Pineda o la Plana

8:30 anada/11:30 tornada

Informacions estiu 2017

 

El centre tancarà les portes el proper divendres 28 de juliol a les 13:30.

Els dies 1, 4 i 5 de setembre, recuperacions de tots els cursos en horari de 8:00 a 14:30.

El dia 7 de setembre, lliurament de notes a les 12:00 i matrícules als cursos corresponents.

El dia 13 de setembre, presentacions: alumnat de 1r de l’ESO a les 9:00 al gimnàs del centre; alumnat de 2n a 4rt de l’ESO i batxillerat a les 10:00 a les tutories.

El dia 14 de setembre, inici del curs escolar en horari habitual de 8:00 a 14:30.

El dia 18 de setembre, presentació del PFI a les 10:00.