Informacions estiu 2017

 

El centre tancarà les portes el proper divendres 28 de juliol a les 13:30.

Els dies 1, 4 i 5 de setembre, recuperacions de tots els cursos en horari de 8:00 a 14:30.

El dia 7 de setembre, lliurament de notes a les 12:00 i matrícules als cursos corresponents.

El dia 13 de setembre, presentacions: alumnat de 1r de l’ESO a les 9:00 al gimnàs del centre; alumnat de 2n a 4rt de l’ESO i batxillerat a les 10:00 a les tutories.

El dia 14 de setembre, inici del curs escolar en horari habitual de 8:00 a 14:30.

El dia 18 de setembre, presentació del PFI a les 10:00.

 

Presentació de cd del Dia Mundial de la Poesia

Presentació de cd del Dia Mundial de la Poesia

El dia 21 de març a l’INS vam celebrar el Dia Mundial de la Poesia, amb la lectura del poema La poesia, de la poeta mallorquina Antònia Vicens en català, castellà, anglès, francès, italià, portuguès i euskera. A més, també el vam poder sentir per Sant Jordi amb motiu de l’acte que va organitzar el departament de llengua catalana al gimnàs del centre.

 Els alumnes encarregats de dur a terme aquest projecte, Ainara Muñoz, Ferran Millan, Cèlia Pastor, Marc Márquez, Helena Oncins, Lina Zerarka, Luca Giliberti, Mirari Riolobo i Helena Salvat el van enregistrar a Ràdio Pati i dimecres dia 7 de juny en van presentar el cd. L’acte es va dur a terme a la cafeteria del centre, a les cinc de la tarda i hi vam convidar les famílies dels alumnes de 1r d’ESO A, els que han enregistrat el cd i els seus companys.

 Moltes gràcies a tots.

Rosa Sanromà. Departament de llengua catalana

XXIII Trobada de Corals

Els alumnes de 1r d’ESO participen en la XXIII Trobada de Corals d’EducaciÓ Secundària a l’Auditori Josep Carreras.

Un joglar en ple segle XXI

Qui diu que no existeixen els joglars en ple segle XXI?

El passat 1 de juny vam tenir el plaer de comptar al nostre centre amb la presència d’Emiliano Valdeolivas, un joglar en ple segle XXI. Un cantautor i professor de llengua espanyola  de reconeguda trajectòria artística.

Els alumnes de 4t d’ESO i 1r de batxillerat van poder disfrutar d’una hora de poesia musicada per aquest gran artista. En un curt espai de temps, va aconseguir captar l’atenció de tot l’auditori, realitzant un recorregut a través de la poesia espanyola: des d’El Cantar de Mío Cid fins a la poesia actual. Va interpretar, entre d’altres, el Romance del prisionero; A la salida de la cárcel, de Fray Luis de León; el sonet A una nariz, de Quevedo; Olas gigantes que os rompéis bramando, de Gustavo Adolfo Bécquer; Cero en conducta, de Gabriel Celaya; No volveré a ser joven, de Jaime Gil de Biedma…

Emiliano, amb el seu habitual entusiasme i simpatia, va oferir d’una forma molt amena un recorregut per la poesia espanyola, conjugant a la perfecció la poesia, la guitarra i la seva veu, tot fomentant l’ interès per la lectura i la literatura en general, convidant a gaudir de la nostra herència cultural.

      Departament de Llengua Castellana i Literatura

Xerrada amb l’autora Ana Alcolea sobre el seu llibre El retrato de Carlota

Divendres dia 19 de maig vam rebre la visita de l’escriptora Ana Alcolea. Amb ella es va dur a terme una xerrada a l’aula magna per a l’alumnat de 3r d’ESO.

Ana Mercedes Alcolea, Saragossa, 1962, és  llicenciada en Filologia Hispànica i diplomada en Filologia Anglesa. Actualment, combina la seva feina com a professora de secundària i escriptora de llibres.

La seva obra és principalment novel·la  juvenil i això li permet  fer  xerrades als instituts i a les escoles que la conviden per intercanviar opinions amb els alumnes que llegeixen la seva obra. Ha publicat també articles didàctics de teatre, principalment  del Segle d’Or de la literatura espanyola. Entre les seves obres destaquen: Donde aprenden a volar las gaviotas, El retrato de Carlota, El medallón perdido i El bosque de los árboles muertos, entre d’altres.

La xerrada es va adreçar a l’alumnat de 3r d’ESO, que havia llegit i treballat a classe el llibre El retrato de Carlota.

L’experiència va ser tot un èxit i l’alumnat va quedar encantat amb les anècdotes i les explicacions de l’autora. Van poder compartir amb ella l’experiència creativa i els secrets de la seva novel·la.

       Departament de Llengua Castellana i  Literatura

L’obra de teatre

Fa uns mesos la professora de català, la Roser Fabregat, ens va proposar fer una obra de teatre per a l’institut.
A mi em va semblar una idea excel·lent, ja que a mi m’agrada molt el teatre i he fet algunes obres.
Al dia següent, la Roser ja tenia l’esquelet del guió, la qual cosa ens va fer molta il·lusió. Ràpidament, ens vam posar a treballar per a completar-lo. A més a més, ens vam dividir en grups per fer el treball (decorats, tècnics de so, vestuari…).En dues setmanes ja teníem el guió complert i ens preparàvem per a representar l’obra.
Uns dies més tard ens trobàrem al gimnàs fent els primers assajos.
La professora ens va preparar la sala i un petit escenari amb cel·lo i ja només quedava una cosa… actuar! Vam estar durant bastant de temps practicant. La Roser feia de directora i ens animava a fer-ho millor. Per la nostra part intentàvem aconseguir actuar com els nostres personatges o, millor dit, convertir-nos en ells. Després de molts assajos va arribar el dia de l’obra i, tot s’ha de dir, estàvem una mica nerviosos ja que només havíem practicat un dia amb micròfons.
Finalment, van succeir alguns imprevistos, però va sortir bastant bé i tots vam acabar contents.
Jo crec que fer una obra de teatre és una activitat molt bona a nivell de grup, ja que la gent perd la vergonya a parlar davant d’un públic que no coneix i, a més, t’ho passes molt bé.

Andrés Faro. 3r ESO A

Olimpíada d’Economia

El passat dia 9 de maig, els nou alumnes de segon de batxillerat de la matèria d’Economia de l’Empresa van participar a la fase local de l’Olimpíada d’Economia que organitza la Facultat d’Economia de la URV. Malgrat la coincidència de la prova amb el darrer dia d’exàmens trimestrals, els alumnes van fer un molt bon paper, encara que no van arribar a aconseguir la classificació per a la fase nacional de l’olimpíada. Vull agrair el seu esforç i la seva dedicació participant en aquesta dura prova en què van haver de respondre qüestions i problemes de la matèria durant una hora i mitja. Gràcies Judith, Oussama, Cristina, Bianca, Imane, Marc, Andrea, Blanca i Bozhena

Javier del Río. Professor d’economia de l’empresa

Programa Escola i Empresa

El passat 13 de març, la senyora Misericòrdia Borràs, sòcia de Garrigues Advocats, va dur a terme una sessió del Programa Escola i Empresa al nostre institut. Aquest programa pretén apropar als estudiants dels instituts de Catalunya les vivències d’empresaris d’alt nivell i, per primer cop, el nostre institut va aconseguir formar-ne part. Els alumnes de primer de batxillerat de la matèria d’Economia de l’Empresa van poder gaudir de les explicacions que, sobre les característiques dels emprenedors i sobre l’experiència laboral en una gran empresa, ens va fer la Sra. Borràs. No cal dir que va ser una xerrada molt enriquidora i que va despertar l’interès de tots els alumnes.

Javier del Río. Professor d’economia de l’empresa

Primer d’ESO visita la Torre d’en Dolça

El dijous 25 de maig de 2017 els tres cursos de primer d’ESO van visitar l’espai natural de la Torre d’en Dolça. L’activitat, organitzada per l’Ajuntament de Vila-seca, pretén donar a conèixer als nostres alumnes el valor natural, històric i paisatgístic d’aquest espai verd. Guiades per les monitores de l’empresa Limonium, els alumnes van anar completant un quadernet per aprendre els conceptes més importants de la fauna, la vegetació i la geologia de la zona. Alguns joves van conèixer per primera vegada què és una cabana de pedra seca, que les llacunes serveixen per depurar l’aigua de forma natural o que la gralla, un ocell relativament poc freqüent per aquí, ha fet de la torre el seu espai preferit per a nidificar..

Andreu Faro, Laura Nomen i Joan Crusells, professors acompanyants.

Ciències i lletres es complementen per a estudiar el món romà!

Els alumnes de Llatí de 4t han visitat Tarragona romana. La distribució del terreny en tres grans terrasses on podien trobar un temple dedicat a August, el Fòrum Provincial i un circ on es duien a terme les curses de carros i cavalls els ha cridat molt l’atenció. Tot això protegit per unes muralles que donen una gran sensació de seguretat i poder. I fora de les muralles un amfiteatre, on els gladiadors s’enfrontaven fins a la mort. Que emocionant! Aprofitant que el professor que ens acompanyava era en Germán Gil, docent de Matemàtiques, sempre disposat a innovar, a més del típic dossier, van aplicar una nova metodologia a partir de Plickers que segur que refermarà encara més els seus coneixements i ha donat encara més dinamisme a la sortida. Una molt bona combinació!

Alumnes de 4t de Llatí

Teatre clàssic al Camp de Mart

Medea va ser menyspreada pel seu marit, a qui havia ajudat amb els seus poders de fetillera a recuperar el velló d’or. Ell, però, la volia abandonar per una altra dona amb la intenció d’augmentar el seu poder. Les conseqüències dels seus actes seran terribles! Tota una tragèdia que vam veure al matí! I a la tarda ens vam fer un tip de riure amb la comèdia llatina El soldat fanfarró, de Plaute. Quina manera de burlar-se del poder militar! El més espavilat, el servent, que, tot i que embolica la trama de manera totalment còmica, ens condueix a un final totalment feliç. Al matí ja havíem visitat la necròpolis i havíem estudiat el món dels morts in situ. L’interès dels nostres alumnes va ser evident i, com a mostra, fixeu-vos bé en les fotografies.

Alumnes de 1r i 2n de batxillerat

Teatre clàssic al Camp de Mart

A peu per Vila-seca

Aprofitant el treball de síntesi de 1r d’ESO, el departament de Ciències Socials va realitzar l’activitat anomenada “A peu per Vila-seca”, en la qual els alumnes van anar coneixent la història del poble. Tots van descobrir per on passava l’antiga muralla i van analitzar les torres que ens recorden el passat medieval de la població, van identificar les marques de canteria de l’església així com el passat del castell i del celler. Per mitjà d’un agradable passeig, els alumnes van gaudir de la història de Vila-seca.

María Dolores Hernández. Departament de ciències socials

Projecte solidari a l’institut Vila-seca 2016-2017

Des de l’assignatura de Religió Catòlica i amb la col·laboració de tota la comunitat educativa del centre (pares, alumnes i professors) durant aquest curs escolar hem portat a terme al nostre institut Vila-seca un projecte solidari de caire humanitari. Nosaltres col·laborem, juntament amb el Comitè… Llegeix més»

Intercanvi Vila-seca-Toulouse: Una experiència inoblidable

Del 26 de març a l’1 d’abril els alumnes de francès de 3r vàrem realitzar un intercanvi amb el Collège Clémence Isaure, de Toulouse.
Cada dia teníem programades diferents activitats, ja fossin amb els francesos o només amb els espanyols.
Per exemple, dilluns vam anar a l’Aeroscopia… Llegeix més»

Visita del monestir de Poblet i Montblanc.

El passat mes de març els nostres alumnes de segon d’ ESO van anar a visitar el monestir de Poblet i Montblanc.

A Poblet, acompanyats d’un guia, van recórrer les diferents estances d’aquest monestir tant important per a la història de Catalunya i per a l’art català. Es tracta d’un monestir de l’Ordre del Cister que, juntament amb el de Santes Creus i Vallbona de les Monges, forma part de la coneguda Ruta del Cister.

A Montblanc els alumnes van fer una mena de gimcana històric-artística per tal de descobrir els diferents edificis més destacats d’aquesta vila medieval.

Aquestes dues visites estaven relacionades amb els temes del món medieval estudiats a classe.

Els alumnes van estar acompanyats per les professores  del Departament de Ciències Socials Francesca Bultó, Nico Muñoz i Maite Salomó

Ariadna Khorsandi a Esbarjomúsic

En aquesta ocasió Esbarjomúsic amb col·laboració amb ràdio pati ens presenta a la companya de segon d’ESO C , Ariadna Khorsandi que ens interpretarà cançons de Malú i David Bisbal.
María Lucía Sánchez Benítez, coneguda artísticament com a Malú, és una cantant madrilenya nascuda l’any 1982,… Llegeix més»

3r ESO visita el CosmoCaixa a Barcelona

Els dies 26 i 27 d’abril de 2017 els alumnes de 3r ESO van anar a visitar el CosmoCaixa de Barcelona. És una visita que es realitza des de fa anys.

Els alumnes prenen contacte directe amb conceptes i mètodes científics d’una forma espectacular, a través de l’experimentació directa i la participació.

Els nostres joves van poder gaudir dels tallers de  reaccions químiques, uns materials sorprenents. I també d’una sessió de planetari on van aprendre conceptes sobre les constel·lacions i l’origen de les estacions. Després van gaudir d’una visita lliure a les instal·lacions del CosmoCaixa on van poder aprendre de tot divertint-se amb els mòduls que allà s’ofereixen i amb l’espectacular recreació del bosc inundat de l’Amazones.

Departament de C. Naturals.

Treball de síntesi a Sant Miquel de Campmajor

El passat 27, 28 i 29 de març, els alumnes de 2n d’ESO de l’INS Vila-seca, van viatjar  a Sant Miquel de Campmajor  per realitzar el treball de síntesi. La sortida tenia com a objectiu visitar i conèixer els volcans de la zona, sota el títol de “Els Volcans de la Garrotxa”. Amb una durada de 3 dies, els alumnes van dur a terme activitats formatives, estudiant el relleu, el clima, els volcans, el riu… I activitats lúdiques com el Làser Tag, el Parc d’Aventura, el Futbol 3×3 i jocs recreatius. La sortida va ser molt profitosa per als alumnes podent gaudir de la natura i del meravellós paisatge de la Garrotxa.

 

Manuel Muñoz, Xema Campos i Montse Marsal, professors acompanyants.

Laura Cruz i Alba Lòpez a Esbarjomúsic

Les companyes Laura Cruz i Alba Lòpez de segon d’ESO B, van estar a Esbarjomúsic interpretant cançons de: Imagine Dragons, que és un quartet de rock dels Estats Units, que es va formar el 2008. El nom del grup és un anagrama. La paraula de la qual prové el nom només la coneixen els membres de la banda. Després de guanyar diverses competicions, la banda va entrar a l’estudi per primer cop el 2011.Van llançar dos EPs titulats Imagine Dragons EP i Hell and Silence EP el 2010, els dos gravats a Battle Born Studios i un altre EP, It’s Time publicat abans de firmar amb la discogràfica.

Y també de Madilyn Bailey que és una cantant i compositora nord-americana. Ella ha llançat diversos àlbums que contenen versions de cançons i un EP de material original titulat Wiser, publicat al juliol de 2016. El 2015, la seva interpretació de la cançó “Titanium” de David Guetta,va guanyar airplay en ràdio de la Verge a França. La cançó va arribar a França i Bèlgica, igual que el seguiment, una versió d’Imagine Dragons “radioactiu”. A l’octubre de 2015, Bailey va llançar un àlbum de covers a França, titulat Muse caixa, amb el suport de l’única gesta “groller”. Flula. Un quart senzill, un cover de Cher de “Believe” va aparèixer a principis de 2016.

Rubén Cerisuelo, Coordinador de Ràdio Pati

Viatge de fi d’estudis de 4t d’ESO

De l’1 al 6 d’abril els alumnes de 4t d’ESO vam anar a Tenerife de viatge de fi d’estudis.
Vam visitar diferents llocs i vam realitzar moltes activitats. Per exemple, vam anar al Parc Nacional del Teide i vam veure el Drago mil·lenari al poble d’Icod de los Vinos. També vam visitar el Loro Park i el parc aquàtic Siam Park, on ens ho vam passar d’allò més bé.
Va ser un viatge inoblidable amb els millors profes i la millor companyia.

Micaela Ardito, María Juárez i Ariadna Monegro, de 4t d’ESO A

Primer i tercer premi per a les nostres alumnes de 2n de batxillerat al GEOTOUR WALKS 2017

La Universitat de Geografia i Turisme de la URV ha convocat  un premi de fotografia digital anomenat GEOTOUR amb el lema “Reinvindiquem el nostre patrimoni”. Els 1r i 3r premi al GEOTOUR corresponen a  les nostres alumnes de batxillerat Bianca Castro (1r premi) i Andrea Bailén (3r premi).

Els motius de les fotografies presentades, una de Siurana i una altra d’una cala de Salou, formen part del ric patrimoni de les nostres terres.

Les fotografies guanyadores han estat les següents:
–       1a classificada: Les dues llums de Siurana, de Bianca Castro Fernández, de de Bianca Castro Fernández, de l’institut Vila-seca.
–       2a classificada: La llibertat en forma de far, de Juan Padilla Angulo, de l’institut Tarragona
–       3a classificada: Crepuscle, d’Andrea Bailén Navarro, de l’institut Vila-seca.

L’alumna Qixin Lin va rebre un premi de participació a l’estar classificada entre les sis primeres finalistes.

La Direcció del Centre

Una classe magistral!

Com ja és costum, ens ha visitat el catedràtic de grec Joan Alberich i ens ha deixat bocabadats durant un parell d’hores. Ens ha explicat l’origen del teatre, relacionant-lo amb l’escriptura, la ceràmica, la política, la religió i la filosofia. Les representacions teatrals a Atenes anaven totalment lligades al culte al déu Dionís i ha resultat sorprenent descobrir que nosaltres continuem amb aquestes ancestrals tradicions amb les celebracions dels Sants Innocents, el Carnaval i la Setmana Santa. Entre els autors tràgics va destacar Eurípides i ens ha introduït la visió que es tenia de la dona en el món clàssic amb la seva tragèdia Medea, que tots ja coneixíem perquè l’havíem tractat a classe. És una sort poder comptar amb la seva visita! Moltes gràcies!

Alumnes de 4t, 1r i 2n batxillerat de Llatí i Grec

40a edició Premi Coca-Cola de Relat Breu de Catalunya

Els dies 25 de març i 1 d’abril els nostres alumnes de 2n d’ESO van participar a Tarragona, a la universitat Rovira Virgili, en el tradicional concurs que des de dècades porta a terme la Coca-Cola.

En relat breu en castellà hi van assistir la Laura Cruz, l’Adrian Nicolae i la Nerea Prieto. La setmana següent van redactar en català la Theea Cocosatu, l’Alejandro García, el Marc Jaén i l’Edgar Ras.

Felicitem als nostres alumnes per la feina feta!

Montse Marsal i Roser Fabregat

Experiència a la planta de triatge

Us heu preguntat mai per què hem de reciclar? On van a parar els plàstics, les llaunes, els cartrons, les ampolles, el paper d’alumini i altres deixalles que generem? Avui ho hem viscut en primera persona! Gràcies a Limonium i a l’ajuntament de Vila-seca, que subvenciona una sèrie d’activitats medioambientals per als centres del municipi, hem visitat la planta de triatge del terme de Constantí i és digne d’admiració la feina que fan aquests treballadors controlant i separant els diferents productes que es poden reciclar. I ha quedat clar que, si tots col·laborem a fer la tria prèvia, facilitaríem aquesta feina que és en benefici de tots.

Per a completar-ho ens han demostrat al laboratori del centre, que hi ha sis tipus de plàstic que podem diferenciar segons la seva densitat, reacció al foc i altres  característiques fàcils de comprovar, fins i tot per aquells alumnes que no ens considerem de ciències. Ha estat molt interessant i ben estructurat!

Alumnes de 1r de batxillerat

Lucía Durán a Esbarjomúsic

Martin Garrix és un DJ i productor neerlandès i el seu salt a la fama es produeix després de la publicació del senzill Animals, el 16 de juny de 2013, que es va convertir en un èxit en diverses llistes europees i mundials i que… Llegeix més»

Premis Tirant Avant escolars 2016

Un nou reconeixement a la tasca que es fa al nostre institut. Dilluns dia 12 de desembre ens vam haver de desplaçar a València, a la Facultat de Magisteri per recollir el premi podcast de secundària Tirant Avant per al treball presentat amb el títol “El català només ens té a nosaltres”. El guardó reconeix la tasca de formació i de creació que poc a poc, però de manera constant, es desenvolupa any rere any a l’optativa de Ràdiopati.

Des d’aquí volem  agrair aquest reconeixement als organitzadors de Tirant Avant per aquesta iniciativa que enguany ha dut a terme l’onzena edició d’aquests premis; volem felicitar els guanyadors de les diverses categories, i esperem que les ones permetin que els nostres alumnes aprenguin i es diverteixin amb l’ús de la llengua com a mitjà d’expressió i de realització

Rosa Sanromà