L’Andrea Cruces ens explica la seva experiència a Bojos per la ciència

La meva experiència al programa Bojos per la ciència

Em dic Andrea Cruces, estudio a l’institut Vicenç Plantada i aquesta á la meva experiència al programa Bojos per la ciència.

Bojos per la ciència és un programa creat per la fundació La Pedrera.  Aquest programa està format per 8 parts depenent dels gustos dels estudiants entre els quals es troben Bojos per la biomedicina, Bojos per la química, Bojos per la natura… En el meu cas, jo vaig escollir Bojos per les Noves Tecnologies, que es duu a terme al campus La Salle Barcelona.

1ra fase

Després de llegir amb tranquil·litat tots els continguts del  programa i els requeriments em vaig posar a omplir tots els requisits, els quals eren :

  • Una carta de motivació
  • Una fotografia de carnet
  • Dues cartes de recomanació de dos professors (un membre de l’equip directiu i un professor de ciències/tecnologies)

Per fer una bona carta de motivació s’ha de:

  1. Fer una presentació general.
  2. Mencionar les qualitats personals útils pel programa.
  3. Exposar les raons per les quals es vol participar en el programa.
  4. Conclusió formal

Aquesta es la carta de motivació que jo vaig enviar

cartamotivacioandrea

2na fase

Després d’haver llegit la meva carta de motivació i les cartes de recomanació dels meus professors, que van enviar, em  van enviar un correu per fer-me una entrevista per poder-me conèixer millor.  Aquestes van ser algunes de les preguntes que em van fer i les respostes que vaig donar:

  • Per què t’interessa aquest programa?

Perquè penso que m’ajudaria a definir el que vull fer després del batxillerat i perquè em suposaria una  gran experiència personal molt enriquidora, a part m’agrada molt tot el que té a veure amb la tecnologia.

  • Com vas conèixer el programa Bojos per la ciència?

Diversos professors del meu institut van proposar a classe aquest programa i vaig pensar que seria una gran oportunitat poder participar-hi.

  • Alguna persona t’ha influenciat per entrar en aquest programa?

No, només ho vaig veure i encara que al principi no estava del tot convençuda vaig decidir com a mínim intentar-ho.

  • Si haguessis de convèncer a dos amics per fer aquest programa, quines raons els hi donaries per fer-ho?

Doncs els hi diria que es una oportunitat meravellosa no només per aprendre d’una forma diferent a aquella que coneixem, és a dir, una mica més practica, sinó que també es fantàstic per a poder créixer en tots els àmbits.

  • Quines són les teves assignatures preferides? Per què?

Encara que totes m’agraden molt, les meves preferides són física i matemàtiques, potser perquè s’apropen més al que m’agradaria fer en un futur.

  • Quines assignatures relacionades amb la tecnologia fas o has fet?

Actualment no faig cap assignatura relacionada amb la tecnologia, però sí que a tercer vaig fer ACTIC i l’any passat vaig fer informàtica i em va agradar moltíssim perquè vam fer programació. I aquest any tenia l’oportunitat de fer informàtica però havia de decidir entre física o informàtica i vaig decidir física sobretot pel tema universitat.

  • Per què fas el batxillerat científic i no el tecnològic?

Doncs, la veritat és que l’any passat estava molt més decidida cap a les ciències però després del treball de recerca de quart vaig adonar-me que m’agradava molt més la tecnologia. Per una altra banda, considero també molt important la química i la biologia i m’agrada molt la genètica i bé per això vaig fer decidir fer el batxillerat científic, i la veritat és que no em penedeixo perquè encara no tinc molt clars els estudis universitaris que m’agradaria continuar.

  • Quins estudis t’agradaria seguir després del batxillerat?

M’agradaria anar a la universitat això ho tinc molt clar, però encara dubto si voldria fer enginyeria informàtica, física o matemàtiques. Tampoc descarto la possibilitat de fer la doble titulació de matemàtiques i física.

  • Què fas al teu temps lliure?

Encara que no tinc molt temps lliure, m’agrada molt escoltar musica, vaig a classe d’anglès i m’estic a punt de treure el nivell B2 i una cosa que també m’agrada és veure vídeos d’aquests de nous avenços tecnològics o conferències de TED.

  • Practiques algun esport?

Actualment no practico cap esport encara que abans sí feia dansa clàssica i natació.

  • T’agradaria, en un futur, treballar a l’estranger? Quina seria la teva empresa ideal per treballar?

No és que ho hagi pensat encara però sé que si hagués de treballar a l’estranger no tindria cap problema en fer-ho, ja que, m’agrada moltíssim viatjar i coneixerà noves cultures. I tampoc tinc cap empresa concreta en la que voldria treballar.

  • Tens algun referent en el món de la tecnologia?

Aquesta es una pregunta molt difícil de contestar…Penso que hi ha massa tecnòlegs importants en aquest món que ens han canviat la vida i per això no puc escollir cap en concret.

  • Quina part del programa és la que més t’interessa?

Potser la part de robòtica perquè justament fa una setmana ens han donat una xerrada a l’ institut del projecte terra sobre aquest tema i ha despertat la meva curiositat, però també m’interessa molt la part de creació i programació d’un videojoc.

  • Bé, si t’agraden les matemàtiques doncs la part dels videojocs se’t donarà bé.

Això espero, a l’ institut vam fer una mica de programació d’aplicacions mòbils l’any passat a informàtica i em va agradar molt i penso que estudiant-ho més a fons potser m’agradi molt més.

  • Tens pensat fer el Treball de Recerca sobre algun tema relacionat amb les noves tecnologies?

Encara no ho sé, però al meu institut els treballs de recerca es fan en grups de tres i potser això em dificulta una mica més l’elecció del tema del treball de recerca.

  • I si fessis el treball de recerca sola de quin tema el faries?

Doncs potser ho faria sobre la repercussió de les noves tecnologies a la societat o també m’agradaria tractar algun tema de robòtica al servici de les persones, és a dir, per a aquelles persones que ho necessiten per qualsevol malaltia o infermetat.

  • Coneixes algú que hagi participat en el programa Bojos per la ciència altres anys?

No, mai havia escoltat parlar d’aquest programa fins que em va ser presentat a l’ institut.

  • Coneixes algú que estudiï a La Salle (Universitat Ramón Llull)? Què estudia?

Sí, de fet conec a un noi que estudia 1r d’ enginyeria multimèdia aquí a la Salle i m’ha dit que tot és com més pràctic que no teòric.

 

  • Sí, la veritat és que en aquesta universitat ens agrada molt fer pràctiques i no quedar-nos només en la teoria.

És per això que hem va agradar aquest programa, perquè penso que aquí podria arribar a fer coses que al meu institut no podria arribar a fer.

  • Com t’imagines el món, en quant a tecnologia, d’aquí a 5 o 10 anys?

Doncs, suposo que cada persona tindrà el seu propi robot personal, encara que depenent el que considerem robots, el mòbil podria ser considerat com a un. I també suposo que els cotxes podran volar i qui sap quantes coses més podrem veure d’aquí a 10 anys. L’únic que sé és que en un futur m’agradaria molt poder contribuir a la creació d’avenços tecnològics que ens facin la vida més fàcil.

 

 

Finalment, l’entrevista va finalitzar i jo molt contenta vaig tornar cap a casa pensant que era molt probable que no m’agafessin, ja que, hi havia molta gent que ho havia intentat. Però vaig intentar ser el més positiva possible i pensar que només d’haver arribat a que hem fessin l’entrevista ja era un assoliment.

Les coses eren simples, si m’havien agafat m’arribaria un correu el dia 29  de Novembre amb la meravellosa notícia, i si no m’havien agafat m’arribaria un correu el dia 30  de Novembre per comunicar-me aquella notícia. Potser el matí d’aquell 29 de Novembre va ser el més llarg de tota la meva vida, a cada canvi de classe mirava el mòbil per veure si m’havia arribat el correu que hem faria potser l’adolescent més feliç del món. I no arribava. Van donar les 4 i jo amb totes les esperances perdudes vaig decidir dormir quan de cop i volta va arribar. De veritat aquell correu em va fer feliç però no només per haver estat una dels 24 seleccionats  sinó perquè sabia que aquell correu significava que jo, tenia una gran oportunitat, treballar amb professionals d’aquell tema, conèixer  gent de la meva edat amb els mateixos interessos que jo i sobretot aprendre més que mai de la forma més interessant possible, d’una forma pràctica.

Per una altra banda, quan vaig assabentar-me que el meu amic Xavi, també de l’ institut Vicenç Plantada, també havia estat escollit a Bojos per la Ciència (en el seu cas Bojos per la Bioquímica)  vaig saber que també ell tenia aquesta meravellosa oportunitat, i que tots dos l’aprofitaríem completament.

La inauguració

Dia 13 de Gener de 2017, el dia en que coneixeria els que serien els meus futurs companys durant 18 dissabtes. Vam anar al món Sant Benet, on 200  adolescents d’entre 16 i 17 anys teníem una cosa en comú, tots érem bojos, tots érem Bojos per la ciència. A més, una científica invitada, la Núria Oliver, ens va explicar com va decidir el que volia fer en un futur. Particularment em vaig quedar molt impressionada, no només pel fet de que hi hagués 600 persones allà sinó perquè d’alguna forma, quan la Núria ens explicava els seus pensaments, gustos i aficions quan ella tenia la nostra edat em vaig sentir molt identificada amb tot el que deia i això em va fer assabentar-me que aquell era el primer pas d’una gran experiència, que com molt dels coordinadors van dir, ens obriria moltes portes en un futur. També vam poder rebre consells d’alumnes que van participar en les primeres edicions de Bojos per la ciència i dels coordinadors de cada programa. Finalment, vam sortir tots els alumnes d’aquella sala i ens van fer una foto a la promoció de Bojos per la Ciència 2017. Seguidament, ens van deixar a una sala perquè coneguéssim millor al que serien els nostres companys durant 18 dissabtes. Entre d’altres sorpreses vam rebre la notícia que al Novembre, els bojos per les noves tecnologies faríem un concurs de ciberseguretat, la qual cosa em va emocionar molt, i després ens vam fer una fotografia tots els bojos per les noves tecnologies junts. Seguidament vam relacionar-nos entre nosaltres, i encara que som només quatre noies i vint nois, en menys d’una hora vam fer un grup de whatsapp per poder estar tots comunicats i conèixer-nos millor.

Des del dia 21 de Gener  fins a Novembre tindré la oportunitat de viure aquesta experiència  i estic  impacient per tornar a veure els meus companys i per aprendre tot el que pugui sobre les noves tecnologies.

fotogrupandrea

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>