26 dones de ciència

El dia 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones. Aquesta data és una commemoració i un recordatori de la lluita que per segles han hagut de superar les dones per obtenir el reconeixement del seu paper en la societat.

Els orígens d’aquest aniversari s’atribueixen a les lluites pels drets laborals de les dones de finals del segle XIX i principis del segle XX, moltes de les quals van acabar amb l’assassinat i persecució de centenars de dones. Es destaquen diversos fets puntuals: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York el dia 25 de març de 1911, una indústria tèxtil on treballaven cinc-centes persones, en la seva gran majoria dones immigrants joves. En aquest darrer incident van morir 142 obreres que l’any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals

L’any 1910, la Internacional Socialista de Dones va fixar la commemoració d’aquesta lluita al dia 8 de març. La primera celebració va tenir lloc el 19 de març de 1911 a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa, i s’ha anat estenent, des de llavors, a molts altres estats. No va ser, però fins el 1975 que l’Organització de les Nacions Unides va reconèixer el dia de manera oficial.

En honor a aquest dia i a la lluita pels drets i el reconeixement de les dones, la classe de 2n d’ESO B, hem fet un projecte sobre les dones científiques a l’assignatura de Cultura i valors ètics, al qual hi hem dedicat esforç i il·lusió. Des del dia 11 de febrer, dia internacional de les dones i les xiquetes a la ciència, hem estat treballant col·lectivament en la recerca de biografies de dones destacades en aquest àmbit, per donar visibilitat a la tasca que desenvolupen i han desenvolupat. Consisteix a buscar informació per internet sobre un total de 26 dones de tot el món que han aportat tant en la societat i que haguessin sigut compensades amb més mèrits en el cas de que fossin homes. Ho hem fet perquè volem que les seves tasques i les de totes les altres dones del món siguin reconegudes com cal, i que no es menyspreïn pel sol fet de ser una dona.

El resultat d’aquest treball es troba en forma d’exposició mural “26 dones de ciència camí cap al 8M” a la paret del passadís de la classe de 2n B, al primer pis de l’institut, on s’hi pot llegir i observar la vida i experiència de totes aquestes científiques, convidant a la reflexió sobre el reconeixement dels drets de totes les dones. A continuació, us mostrem alguns exemples que podreu trobar exposats i us convidem a visitar-la!

Júlia Blanch Also i Laura Martin Queralt (alumnes de 2n d’ESO B)

2 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>