Grup de teatre “Joglaresca”

moixons2Aquesta és la secció del grup de teatre Joglaresca, creat a l’Institut de Roquetes l’any 2013. Està format per alumnat del centre, des dels primers cursos d’ESO fins 2n de Batxillerat, FP Bàsica i Cicles.

El grup Joglaresca es va fundar arran de la gran inquietud teatral i literària d’un grup d’alumnes de Batxillerat de l’Institut de Roquetes i ha funcionat de manera ininterrompuda fins l’actualitat. En principi, el propòsit era portar als escenaris algunes de les principals obres clàssiques de la Literatura Universal, tot i comptar amb un elenc d’actrius i actors amb escassa experiència teatral.

L’èxit de la iniciativa, mirat ja amb la perspectiva dels anys, ha estat considerable, ja que partint d’un total d’uns 15 alumnes en els inicis, en l’actualitat comptem amb un grup variable d’entre 20 i 30 actors i músics que participen en els nostres projectes.

Durant el curs 13-14 vam representar la tragicomèdia “La Celestina” de Fernando de Rojas, a la Mostra de Teatre Escolar del Baix Ebre i a La Lira de Roquetes, en versió original castellana adaptada.

El curs 14-15 vam fer “Els moixons“, versió lliure en llengua catalana de la comèdia “Els ocells” d’Aristòfanes, un dels clàssics del teatre còmic de l’Antiga Grècia. De forma semblant, vam estrenar-la durant la Mostra de Teatre realitzada entre abril i maig i organitzada pel Centre de Recursos Pedagògics del Baix Ebre, i vam rematar la temporada amb una altra actuació a l’Espai Patronat de Tortosa, amb una notable afluència de públic.joglaresca

Durant el curs 15-16 hem fet un musical de creació pròpia, basat en un grapat de les cançons més emblemàtiques de la música popular catalana de les últimes dècades, que porta per títol “Nits d’estiu“. En aquest cas hem comptat amb música en directe a càrrec del grup ROCKetes, formació musical creada enguany també a l’Institut de Roquetes i dirigida pel professor de Música Raúl Perales.

El guió de l’obra va ser de creació pròpia i l’han fet en bona part els alumnes, ja que hem partit d’improvisacions fetes en el taller de teatre que fem tots els dimarts.

En aquest cas, igual que en la resta, s’ha tractat d’un treball pluridisciplinar, que incorpora alumnat de diferent tipologia i professionals de diferents àmbits: música, llengua, educació visual i plàstica, orientació educativa, idiomes estrangers, perruqueria, maquillatge, cultura audiovisual…

Els muntatges que hem realitzat fins aleshores havien tingut una excel·lent acollida per part del públic i la crítica, cosa que es va repetir aquell any amb la representació final que vàrem fer el passat 26 de maig de 2016 a les 19:30 hores a la Sala Gran de l’Auditori de Tortosa.

Durant els següents cursos hem portat a les taules dues obres més: “Déu” de Woody Allen en 2017 i “Criatures i altres espècies” en 2018, versió de l’aclamada obra del grup català T de Teatre. Ambdues van tindre una molt bona acollida i es van representar també durant la Mostra de Teatre del Baix Ebre, celebrada a la primavera.

A més de totes aquestes representacions, col·laborem des de fa dos anys amb el projecte “Teatre per la igualtat”, promogut per l’Institut Català de la Dona, els ajuntaments de la zona i l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa i adreçat a erradicar les conductes sexistes i violentes en les relacions de parella. Amb guió i dramatúrgia de Marga Julià hem representat a Roquetes (biblioteca i La Lira) i al nostre propi centre les obres de microteatre “Laura o…” i “Tothom ho fa”.

Més fotos de les actuacions i més informació del grup al correu oficial joglarescateatre@gmail.com a la nostra pàgina de Facebook: Joglaresca Teatre  

Desembre de 2019.