L’Emprenedoria Social, objectiu formatiu a l’institut Gabriel Ferrater de Reus.

Deia l’erudit George Steiner, a l’assaig La idea d’Europa, que «els parallamps han d’estar connectats a terra. Fins i tot les idees més abstractes i especulatives han d’estar ancorades en la realitat, en la substància de les coses. I la «idea d’Europa», doncs?».  Doncs vet aquí la matèria optativa d’Emprenedoria Social que, adreçada a 20 alumnes de 3r curs d’ESO, fa l’economista i professor de l’institut Gabriel Ferrater de Reus Josep Rius. Perquè aquesta matèria forma part del programa europeu Erasmus DESIRE (Development of a European Service for Information on Research and Education: https://cordis.europa.eu/article/id/7486-desire-development-of-a-european-service-for-information-on-research-and-education/es) que a l’intitut gabrielferraterià reusenc coordina la filòloga i professora d’anglès Pilar Lahuerta. 

En aquest cas, hi prenen part 6 països: per ordre alfabètic, Bulgària (que coordina el grup), Catalunya, Grècia, Itàlia, Romania i Xipre. Hi ha 8 socis o partners, dels quals 4 són instituts o centres de formació, un dels quals és l’institut de Reus. Cada soci prepara un mòdul amb activitats per als alumnes. L’any passat, se’n van preparar els que s’implementen enguany. Els materials estan disponibles en línia amb resums de les activitats i aplicacions per tal de fer-les directament a la xarxa. Tots els materials i totes les activitats tenen com a objectiu principal preparar els joves estudiants per al món laboral.

A Reus, s’ha comptat, per a la preparació del projecte, amb la col·laboració de la filòloga Júlia Vilafranca Molero, cap del Departament de Projectes de l’organització especialitzada educació d’adults i desenvolupament de programes educatius nacionals i internacionals DOM Spain (dirigida per Olena Bilozerova; vegeu-ne el web https://domspain.es/ca/inici), que, conjuntament amb l’ONG Open Europe (presidida per Alfred Blasi; vegeu-ne el web https://www.openeurope.es/inici), té la seu al raval de Sant Pere, 1, 43202 Reus.

En el text que acompanyava, a tall de poètica, el seu primer poemari, de l’any 1960, Da nuces pueris, Gabriel Ferrater afirma que “una vida no es conserva si no és ben atenta a les lleis del diner i als moviments dels homes i de les dones”. Ferrater sap de què parla perquè va treballar una temporada a l’empresa que el seu pare tenia d’exportació de vins. Sobre els diners, té dos poemes, “Com Faust” i “Veus baixes”. I vet aquí que ara els professors i els alumnes de l’institut que porta el seu nom i que participen activament en aquest projecte europeu li donen la raó.

Text redactat per Biel Ferrer Puig,  professor de Llengua Catalana i Literatura i coordinador de Comunicació de l’Institut Gabriel Ferrater i Soler.