Història de l’edifici

Antiga ermita del Roser (Reus.cat)

El culte a la Mare de Déu del Roser es va iniciar a partir de 1539, i l’ermita es va configurar a partir de l’antiga ermita de Sant Roc. Del 1802 al 1870 hi va haver el cementiri de la vila. A partir de 1960, al voltant de l’ermita es van construir les instal·lacions d’una escola dels pares salesians que va funcionar fins al 1971. Del 1973 al 1991, l’edifici va ser ocupat per l’Escola de la Sagrada Família, fins que l’escola es va traslladar a un nou edifici amb el nom d’Escola Pare Manyanet. Després de superar el debat entre els que volien enderrocar l’edifici i els que volien conservar-lo, i descartada també la idea inicial d’ubicar-hi la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat Rovira i Virgili, l’edifici es va restaurar el 1998 per acollir l’actual Institut Gabriel Ferrater de Reus, que amb el nom provisional de Reus III havia començat a funcionar uns anys abans a la Boca de la Mina. (Llegir més a Reus.cat)

Anales históricos de Reus, de Andreu Bofarull i Brocà. 2a edición 1866. Al volum II, pàgs 482 – 486, tenim una breu resenya de la història (fins el 1854), de la “Ermita del Rosario”

Imatges del passat:

  • Com a Ermita del Roserinsti_bn

e-roser01

Memòria Digital de Catalunya (fotografies de Frances Blasi i Espinosa, 1872-1951)

  • Com a Col·legi Menor Nostra Senyora del Roser

p1260215

  • I segons el projecte de l’arquitecte Francesc de Paula Adell

 

los-salesianos

La restauració de l’edifici en 1998:

L’Institut Gabriel Ferrater: “Notes sobre la recuperació de l’antic Col·legi del Roser”, article d’Anton Pàmies Martorell, arquitecte de la restauració que va permetre la recuperació de l’antic edifici com a nou institut Gabriel Ferrater. Forma part d’una sèrie de reflexions al voltant de l’arquitectura i l’ensenyament secundari, de la revista AT (Arquitectes de Tarragona).

Altres imatges del passat