La sopa de farigola

Diuen que les sopes d’aigua, pa i alguna herba es troben arreu el Mediterrani: sàlvia a la Provença, coriandre a Portugal, farigola a Catalunya (també a les Balears)… Molt probablement aquestes sopes van néixer per a aprofitar el pa dur que quedava a les cases, aromatitzant i amanint la sopa amb ingredients senzills que es tinguessin a mà.

Sovint la perfecció rau en allò que és senzill. Potser per això una simple sopa de farigola pot significar la vida que ens envolta i pot arribar a despertar sentiments profunds que, com en el cas de Josep Carner, es configuren en forma d’emotius versos.

Fum que vas a la teulada
i que n’ixes floc a floc,
dius a la lluna afilada:
-Vora l’olla salta el foc.
La mare crida i trascola
i vigila de reüll
la sopa de farigola
que està si bull si no bull.
Si, de lluny, el fum albires,
plega, pare, ton fadic;
ja s’entaulen les cadires
i les sopes fan bonic.
Fins la boca més llamenca
de desig d’haver-te es mor,
sopa humil, sopa rossenca,
mostrejada amb oli d’or.
Troballa que ens fores duta
per un savi saberut,
l’herba humil de roca eixuta
et penetra de virtut.
A la setena bocada
troben la conversa els grans
i a l’última cullerada
hi ha la son per als infants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>