Por de sortir al carrer

Des del moment en què heu pogut començar a sortir al carrer molts de vosaltres ens heu expressat la vostra por i la de les vostres famílies a sortir al carrer i infectar-vos del COVID-19. Sortir al carrer en els horaris establerts us pot permetre passejar, airejar-vos i prendre el sol. En un principi ens ha sorprès la vostra por, però en només uns minuts ens hem posat en la vostra situació:

  • Portaveu més de cinc setmanes sense travessar la porta de casa.
  • Tothom hem estat constantment informats sobre tot el referent a la pandèmia.

És per això que se ens ha acudit buscar què en pensen els experts (en aquest cas els psicòlegs i les psicòlogues), sobre el vostre sentiment. Hem trobat molta informació però us farem cinc cèntims sobre un article que ens ha semblat molt pràctic i aplicable. Aquest article ens diu que la por està justificada i és, fins i tot, necessària. Ara bé en el nostre cas hem d’afrontar la por a sortir de casa. Quan ho fem podem seguir tres patrons dels quals només un és saludable:

  1. Síndrome de Rambo: Consisteix en negar qualsevol risc i exposar-se a situacions de perill sense prendre cap mesura de protecció (mascareta, distància de seguretat…). En definitiva es tracta d’ignorar la por.
  2. Evitació: Consisteix a evitar qualsevol situació que ens generi por. En aquest cas davant la por a sortir al carrer optarem per no sortir buscant mil explicacions per justificar-ho.
  3. Prudència: Es tracta de reconèixer la por, analitzar la situació i intentar fer-li front. Seria buscar informació fiable sobre com podem protegir-nos eficaçment al carrer i posar en pràctica totes les recomanacions. Al principi d’estar al carrer podem estar amb molta por i tensió, però a mesura que passin els dies i ens acostumem la por s’anirà transformant en prudència. Aquesta prudència, que ens protegirà, s’ha de mantenir fins que desaparegui per complet el perill.

Ara reflexiona:  Quin rol estàs seguint? Quin rol vols seguir: Rambo, Evitador o Prudent?

                                     

D’altra banda, referents a aquest tema,  ens han agradat molt dos articles del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya que pensem us poden interessar:

Desitjar-vos que us cuideu molt i afronteu aquesta situació com un aprenentatge que us servirà per la resta de les vostres vides.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Webgrafia:

Article “Tres patrones para hacer frente al miedo”, de Ingeborg Porcar, aparegut a La Vanguardia (2 de maig de 2020)

Comunicat de la Junta de Govern i del Comitè d’Infància i Adolescència del COPC amb relació al sosteniment de la situació de confinament per l’epidèmia de COVID-19 i les seves repercussions psicològiques sobre la infància i l’adolescència, publicat per Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (20 d’abril de 2020).

Guia pràctica per abordar la pràctica de l’esport durant el confinament per COVID-19 – CAT (aquí en format PDF), publicada per Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (23 d’abril de 2020).

2 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>