“LA MALALTIA MENTAL”, UNA XERRADA DIFERENT a APD

Dijous, 13 de febrer, el nostre antic alumne Guillem Rovira, de la primera promoció del cicle de grau mitjà d´APD, va visitar-nos, tant als alumnes de 1r com als de 2n curs, per parlar-nos de la seva experiència professional com a tècnic d´APD a l´Hospital Psiquiàtric de Salt.

Hi porta 4 anys treballant, i, malgrat que acaba ara el cicle superior d´Integració Social, està tan satisfet amb la seva feina que vol continuar-la.

Davant 35 alumnes, aproximadament, va fer una petita exposició de les diferents dependències de l´hospital segons els nivells o evolució de la malaltia mental dels usuaris, va explicar-nos quina és la seva tasca concreta del dia a dia, i quines són (moltes i variades) les incidències que pot trobar-s´hi, junt amb la resta de l´equip. 

I, a continuació, va respondre un munt de preguntes dels alumnes , referents tant al col·lectiu (malats mentals, corresponent al que estudien a l´MP 5) com a les tècniques educatives que es fan servir amb ells (MP4): distribució i convivència entre els usuaris, origen de la malaltia, amb una acusada responsabilitat de la drogoaddicció, evolució i pronòstic, eines al seu abast…

En Guillem va encertar en fer una presentació tan directa i clara, perquè va promoure la curiositat dels alumnes i la seva intervenció.

Va ser una xerrada ben diferent a les habituals: pel tema, la malaltia mental, de difícil accés; pel conferenciant, alumne nostre; i per la manera de desenvolupar la informació, obrint la paraula a alumnes no fàcils de motivar i perllongant la xerrada, amb respostes de primera mà, sinceres i també crítiques, durant una hora i mitja.

Moltes gràcies, Guillem, per compartir amb nosaltres el teu temps lliure i aquesta professió teva tan dura però que t´omple tant, per explicar-nos per què és així i per fer-nos veure que la malaltia mental n´és una altra més, per avisar sense avisar del perill de les dependències i per no amagar la realitat, sinó acostar-la a nosaltres.