Projecte Rius

El Projecte Rius és una iniciativa de l’Associació Hàbitat, una entitat sense afany de lucre que des del 1997 treballa per apropar les persones als rius i les rieres.

El projecte neix al Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona (Facultat de Biologia), on professorat i alumnes conceben una iniciativa que combina la vessant ambiental amb la social, ideant així un gran projecte de participació ciutadana i de voluntariat ambiental per l’anàlisi, seguiment i millora dels ecosistemes fluvials.

El Projecte Rius basa la seva tasca en tres pilars fonamentals:

  • La importància de l’educació per conèixer millor els ecosistemes aquàtics.
  • La constància del treball del voluntariat, que vetlla per la conservació d’un tram de riu a l’àmbit local.
  • El foment de la participació ciutadana, com a eina fonamental que ens condueix cap a una societat més conscient i capacitada per emprendre accions de protecció i millora d’aquests ecosistemes.

Curs 2022-2023

Un cop més, els alumnes de 3r d’ESO van ser els encarregats de prendre les mesures, des de les matèries de Física i Química i Biologia, en dues èpoques de l’any:

Mostres de tardor

Mostres de primavera

Curs 2021-2022

Els alumnes de 3r d’ESO van ser els encarregats de prendre les mesures, des de les matèries de Física i Química i Biologia, en dues èpoques de l’any:

Mostres de tardor

Mostres de primavera

Curs 2020-2021 s’inicia la presa de mesures fisicoquímiques i biològiques a la tardor i a la primavera es fan les segones mesures.

El Projecte Rius es fonamenta en el treball que realitzen diferents grups de voluntaris i voluntàries a tota Catalunya. Els grups de voluntaris es compromet a realitzar dues inspeccions anuals a un tram de riu de 500 metres que ells mateixos han escollit i que, normalment, és proper al seu domicili habitual o segona residència.

Les inspeccions de riu s’emmarquen dins dues campanyes d’inspecció: la campanya de primavera (del 15 d’abril al 30 de maig)i la de la tardor (del 15 de setembre al 30 d’octubre). Un cop el grup de voluntaris ha realitzat la seva inspecció ha d’enviar les dades al Projecte Rius, mitjançant l’espai web de l’Entitat. Gràcies a totes aquestes dades s’elabora l’Informe RiusCat.

Associació Hàbitats proporciona als grups la metodologia d’inspecció, el materials necessaris i una formació incial. A més els grups disposen del Manual d’inspecció de riu. Cada grup utilitza una carpeta d’inspecció que conté tot el material necessari per a prendre mesures al riu (làmines identificatives de flora i fauna, termòmetre, lupa, reactius químics…). Durant la inspecció es prenen mesures de factors hidromorfològics, fisicoquímics i biològics:

  • A partir de l’anàlisi de l’hàbitat, del bosc de ribera, del cabal i de las alteracions presents al medi es determina la qualitat hidromorfològica del riu o riera.
  • A partir de la mesura de diferents paràmetres fisicoquímics, com al temperatura, el pH, la concentració de nitrats o l’oxigen dissolt en l’aigua es determina la qualitat fisicoquímica de l’aigua.
  • A partir de la presència de certes famílies de macroinvertebrats aquàtics es determina la qualitat biològica del riu o riera.

Curs 2019-2020

El centre es va adherir al Projecte Rius, però no es va poder portar a terme l’anàlisi de la primavera a causa del confinament per la covid-19.