La Setmana de la Ciència i el rellotge solar

La Setmana de les Lletres es celebra pels voltants de Sant Jordi, però per què celebrem la Setmana de la Ciència a mitjans de novembre?

El dia 15 de novembre és Sant Albert Magne, patró dels científics. No hem d’oblidar la transcendència i popularitat d’Albert Einstein en aquesta disciplina. La Setmana de la Ciència ’23 oferia un ventall de temàtiques per establir un fil conductor per encarar aquests dies prometedors i, des del departament de Tecnologia vam decidir centrar-la cap a l’astronomia.

A la matèria de Tecnologia de 3r d’ESO tenim molt clar que el sol és una estrella molt poderosa, però com podem vincular el poder d’aquesta amb la tecnologia del segle XXI?

Un dels continguts curriculars que es treballaran a 3r d’ESO són els mecanismes de transmissió del moviment (engranatges…) i una aplicació d’aquests n’és el funcionament dels rellotges analògics. Podríem comparar el seu funcionament amb el d’un rellotge solar?

Ha estat avui quan hem construït els nostres rellotges solars, els hem orientat i els hem posat a prova amb l’estrella poderosa que hi havia al pati. Sabeu què ha passat? Quan els hem provat eren les 13:30h però els nostres rellotges solars marcaven les 12:30h! Els nostres rellotges no anaven malament! No oblideu que anem una hora avançats respecte l’hora solar! L’estrella poderosa ha fet bona feina i l’alumnat de 3r d’ESO també!

Bona Setmana de la Ciència!