L’Univers més a prop

Al darrer EG d’aquest trimestre a 1r d’ESO, l’EG4 – El Cel, hem pogut observar i veure més enllà de l’horitzó doncs, no tot s’acaba fins on els nostres ulls poden veure!
Ens hem adonat de l’immensament petits que arribem a ser dins d’aquest univers i hem treballat i comprovat, a partir d’una sèrie de pràctiques experimentals, la importància de factors com: el moviment i sentit de rotació i de translació de la Terra, així com els seus efectes sobre el dia i la nit i les estacions de l’any respectivament; els 23º d’inclinació del seu eix; la seva situació dins del Sistema Solar; o, els moviments i les fases del nostre satèl·lit, la Lluna.

Pràctiques experimentals

Sistema Solar – realitat augmentada

El 16 de febrer, vam tenir l’oportunitat de rebre la visita al centre de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell. En aquesta activitat vam poder gaudir d’una conferència sobre el Sistema Solar i una taller d’observació astronòmica amb telescopi.
L’esdeveniment va ser una experiència enriquidora tota plena de curiositats, informació innovadora respecte els darrers descobriments i misteris encara pendents de resoldre!
Així doncs, els membres de l’Astronòmica de Sabadell, van desvetllar una bona pila d’enigmes i van respondre a totes les preguntes que els vam fer al respecte.
Finalment, vam sortir al pati des d’on vam poder observar amb força claredat la Lluna i el planeta Mart (dos dies abans de l’aterratge del Perseverance de la NASA) gràcies als magnífics telescopis que ens van portar des de l’Agrupació. Tots en vam sortir meravellats!

 Activitat observació astronòmica                                                                          Vista parcial de la Lluna amb el telescopi


Finalment, a part d’investigar altres fenòmens com els eclipsis parcials i totals lunars i solars o, d’altres cossos celestes com els asteroides i meteoroides, els meteors i meteorits o els cometes, vam acabar dissenyant, amb l’ajuda de l’àmbit de Matemàtiques, la maqueta a escala d’una constel·lació que just hem acabat de realitzar aquests darrers dies.

maquetes constel·lació