Fem un estudi sobre la qualitat de l’aire de Barberà l’Espai en xarxa “Aire contaminat, aire tòxic”

Durant aquest trimestre l’alumnat de  3rB hem estat fent l’Espai en Xarxa “Aire contaminat, aire tòxic”.

L’ajuntament de Barberà del Vallès ens va encarregar que féssim un estudi sobre la relació entre la contaminació atmosfèrica i la zona d’àrea verda dels principals espais de joc infantil de la ciutat. Volíem saber quin grau de contaminació atmosfèrica hi ha a la ciutat de Barberà del Vallès, concretament als espais de joc infantil i quina relació hi ha amb l’àrea verda d’aquests indrets. 

A causa de l’inici de la pandèmia de la Covid-19 el curs passat no es va poder acabar aquest projecte i l’hem reprès aprofitant les dades mesurades durant l’Espai en Xarxa del 2020, concretament les de contaminació, o sigui de les partícules en suspensió. L’any passat el confinament va tallar l’estudi i no el vam poder acabar, però enguany l’hem pogut acabar i a més, hem aprofitat les mesures fetes anteriorment. 

Després d’haver-nos preparat a classe amb tota la informació i saber com funcionaven els sensors, ja estàvem preparats per començar a recollir dades i  poder fer l’informe. Vam mesurar la contaminació (les partícules en suspensió) i l’àrea verda dels espais més utilitzats pels nens per jugar. 

Una vegada recollides les dades, per poder fer l’informe, ens hem organitzat  en diferents grups: un grup ha treballat desenvolupant el marc teòric, un altre grup ha redactat l’experiment, també hi ha un altre grup que són els que han analitzat les dades obtingudes i han fet els gràfics i per últim, hi ha el grup que ha estat treballant amb les conclusions de l’informe i amb  les propostes de millora municipal en relació als nivells de contaminació. 

Finalment, dijous passat vam lliurar l’informe final a l’alcalde i al regidor d’educació a la sala de plens de l’Ajuntament municipal. Vam tenir l’oportunitat d’explicar tot el procés, les dades obtingudes, les conclusions de l’estudi, i les propostes de millora relacionades en millorar la qualitat de l’aire municipal. Tota una gran experiència de recerca científica, conscienciació ambiental, i participació ciutadana.