8M: Igualtat sense excuses! / Fem ECOFEM a l’Institut Verdaguer

Amb aquest eslògan l’ECOFEM (Assemblea Ecofeminista del Verdaguer) ha volgut deixar clara la seva postura respecte a la celebració del Dia de la Dona. Així ho han volgut expressar a la pancarta que han penjat a la balconada principal del pati de l’institut. 

L’ECOFEM es va constituir el passat mes de gener per mirar de donar continuïtat a l’Assemblea Feminista que s’havia iniciat uns anys abans amb estudiants de l’institut que ja havien fet el pas a la Universitat. Per poder donar impuls a aquesta iniciativa, vam decidir constituir d’una manera oficial l’Assemblea Ecofeminista, unificant la idea del feminisme i de l’ecologia, donat que també som un centre inclòs en el programa d’Escoles més Sostenibles (E+S). 

La constitució de l’Assemblea, l’elecció del nom i de l’eslògan que ens defineix (Fem ECOFEM!) es va fer d’una forma consensuada entre totes les participants el 21 de gener. A partir d’aquell moment, l’ECOFEM es reuneix quinzenalment tots els dijous a les 11:00 a la Sala d’Actes. Hi són convidades totes les persones que hi vulguin participar i la proposta s’ha fet extensiva a tots els cursos, des de 1r d’ESO fins a 2n de BATXILLERAT. 

De les reunions de l’ECOFEM han sorgit les propostes per celebrar el 8M:

  • Fer una pancarta per penjar a la balconada de l’institut.
  • Redactar un manifest per llegir-lo el dia  8 de març a les 11:30 al pati de l’institut davant tota la comunicat educativa.
  • Fer un passa classes per donar més visibilitat a l’ECOFEM.
  • Organitzar activitats de tutoria la setmana del 8 al 12 de març sobre la celebració del Dia de la Dona, fent especial incís en l’ECOFEMINISME.

Pel que fa a les activitats de tutoria, després de veure un vídeo on s’explicava d’una manera clara i entenedora l’Ecofeminisme, a cada curs de l’ESO i al batxillerat se li ha adjudicat una representant de l’Ecofemisme o una científica que hagi tingut poca visibilització i projecció professional pel fet de ser dona. L’alumnat ha hagut de buscar informació sobre les seves aportacions a la nostra societat i a partir de la informació obtinguda, cada curs ha elaborat un mural. Un cop fets, s’han penjat tots a les parets del pati de l’institut. D’aquesta manera tot l’alumnat del Verdaguer ha volgut visibilitzar el paper d’aquestes dones que  no només han lluitat pels seus drets, sinó també per la sostenibilitat i la cura del planeta. 

Totes aquestes activitats estan molt alineades amb  l’AQUÍ STEAM, un programa en el que van participar alumnes del nostre institut i que està pensat per mirar d’atreure talent femení als estudis de tecnologia i enginyeria. Està adreçat específicament a noies d’entre 9 i 14 anys de Catalunya. El programa vol trencar els estereotips i rols de gènere establerts a la societat i fer visibles nous referents femenins d’una manera atractiva i propera per a les noies. Us deixem també algunes fotografies en les quals es pot veure com vesteixen les samarretes morades que la UPC ens va fer arribar com a agraïment per la nostra participació.  

Per altra banda, també hem fet una acció al respecte amb el Taller Sant Jordi, entitat que es dedica a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i amb la qual venim col·laborant fa molts anys. Enguany ho fem en un projecte de digitalització i inventariat de l’arxiu fotogràfic de l’institut i en un altre del programa Tinguem Cura del Planeta. Amb aquesta acció els usuaris del Taller també han volgut aportar el seu granet de sorra a la celebració d’aquest dia i ens han lliurat un pòster commemoratiu fet de fusta i pintat per ells mateixos. 

Així doncs, tota la comunitat educativa ha participat en la celebració del 8M per mirar de transmetre que juntes, unint les nostres veus, aconseguirem molt més que separades.

Sara Gràcia


 

2 comentaris

  1. TALLER SANT JORDI

    Nos encantó reivindicar con vosotros el día de la dona y poder dar nuestra visión de la discapacidad, gracias!
    Que se acabe de una vez la violencia contra las mujeres y la discriminación, especialmente contra las mujeres con discapacidad, las más vulnerables.
    Que las mujeres seamos valientes y que podamos tomar nuestras propias decisiones y se reconozcan.
    Seguid luchando y que lo celebremos todos juntos por muchos años.

    TALLER SANT JORDI

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>