Història

L’edifici de l’INS Verdaguer va ser construït entre els anys 1716 i 1748, i formava part de la Ciutadella de Barcelona -la fortalesa erigida a l’antic barri de la Ribera per ordre de Felip V-. Es va encarregar del projecte l’enginyer militar flamenc Pròsper de Verboom (1665-1744), el qual en va ser també el primer governador.

De tot el conjunt originari, avui dia només resten els tres edificis que flanquegen la Plaça d’Armes del Parc: el Parlament, la Capella i l’Institut Verdaguer, tots tres d’estil neoclàssic francès.

L’austera façana de l’Institut conserva a la part alta l’escut borbònic. L’entrada és a peu pla, i va ser construïda així per tal de facilitar el pas dels armons d’artilleria. A través d’una porta magnífica i d’un passadís s’accedeix al pati, rectangular, recentment restaurat. Tant les bigues, de fusta de melis, com els sostres enteixinats i els parquets són els originals del segle XVIII. En aquesta construcció figuren les primeres mansardes que es bastiren a Barcelona.

En el decurs dels seus dos segles i mig llargs d’existència,el nostre centre ha estat destinat a diversos usos. L’any 1932 va passar a ser l’Institut-Escola de la Generalitat.