Per una escola laica i lliure

Els passats 3 i 4 de novembre el professorat de l’Institut va realitzar una activitat per reivindicar la laicitat i la llibertat de l’escola pública en homenatge al professor francès Samuel Paty, assassinat a França per defensar el pensament crític i la llibertat d’expressió.

L’activitat, coincidint amb altres centres d’arreu d’Europa i la resta del món, va consistir en la lectura durant l’estona del Pla lector d’una carta escrita l’any 1888 per Jean Jaurès i adreçada des d’un diari a tots els docents de França sobre la responsabilitat dels professors i mestres a l’hora d’educar.

Al dia següent, a més, es va proposar la lectura d’un altre text francès sobre l’escola i l’ensenyament: les cartes que van intercanviar l’escriptor i filòsof Albert Camus, Premi Nobel de Literatura, i el seu mestre de l’escola primària. Tota una defensa de l’ensenyament lliure i laic i de l’escola com a espai per corregir les desigualtats socials.

Amb aquesta petita acció el conjunt de treballadors i treballadores del centre vol reivindicar la tasca docent i la llibertat d’expressió de les pròpies idees, i a la vegada l’obligació de criticar els radicalismes i les intoleràncies de qualsevol tipus.

Us deixem la lectura, en la seva llengua original i traduïda al català, així com una imatge il·lustrativa i un fragment en vídeo de la lectura del text de Camus per la professora Joana Subirats.

Carta de Jean Jaurès als mestres (1888)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>