Esferificació d’oliva

Al menú gastronòmic del nostre restaurant d’aplicació, un dels dos aperitius que s’ofereixen és l’oliva esfèrica F. A. El comensal, com el lector d’aquesta entrada, l’abreviatura F. A. indefectiblement la identifica amb el nom del celebèrrim cuiner català Ferran Adrià. I és que va ser al restaurant El Bulli on les esferificacions d’olives i d’altres aliments van introduir-se en l’alta cuina experimental, que no es conforma amb el prodigi d’extasiar el gust dels paladars i busca sorprendre també amb la textura dels aliments fent que siguin alhora sòlids i líquids.

Malgrat tot, l’esferificació és una tècnica culinària que va descobrir el 1946 el tecnòleg d’aliments anglès, William J.M. Peschardt, mentre treballava per a l’empresa Unilever intentant descobrir la manera més fàcil per a «encapsular» gotes líquides de suc de fruites. El descobriment va tenir una gran repercussió en les altres indústries alimentàries, pel que fa als processos d’elaboració de productes alimentaris. Segurament el més destacable de tots és el de les olives farcides d’anxoves. Però no va ser fins al 2003, quan, en el seu restaurant, Ferran Adrià juntament amb el seu germà Albert i els seus col·laboradors van aconseguir adaptar aquesta tècnica als seus plats.

Podeu anar fins a Barcelona, al restaurant Tickets d’Albert Adrià; però també podeu venir fins al nostre restaurant d’aplicació: el tenim molt més a prop, som més econòmics i els nostres alumnes del CFGM de Cuina i Gastronomia ja tenen entre mans la cuina molecular. 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>