B2B al CaixaForum


Els alumnes de 2n de batxillerat artístic, acompanyats per dues professores del Departament de Dibuix, vam anar d’excursió dijous dia 15 d’abril al CaixaForum. Vam començar veient una instal·lació de l’artista Joseph Beuys, inspirada en el dolor i l’horror. Beuys ha creat un espai partint de la creença en el poder universal de la creació humana i del convenciment que l’art pot provocar canvis revolucionaris. Segons ell, “Tot ésser humà és un artista en potència”, en al·lusió al fet que tothom hauria de poder desenvolupar la seva pròpia creativitat. Defensor de la noció d’escultura social (segons la qual l’escultura no necessita produir objectes, sinó dur a terme accions o comunicar pensaments que modelin la consciència de les persones), Beuys va encunyar el concepte d’art ampliat, amb el qual va fomentar la integració de l’art i la vida per assolir un estat en què l’individu pogués viure en harmonia amb l’entorn social i natural.

A l’expo del CaixaForum, Beuys ha recobert les parets de plom i al sostre ha col·locat una bombeta encesa, i al seu costat, dues anelles platejades de mesures lleugerament diferents. La instal·lació representa el principi de la reducció, l’hermetisme i l’aïllament de l’exterior.

Tot seguit vam entrar a veure l’exposició El somni americà. Del pop a l’actualitat, amb obres de grans artistes nord-americans com LichtensteinRauschenbergRuschaJuddJohnsCloseBourgeoisWarhol i Kooning.

Amb l’aparició d’una jove generació d’artistes nord-americans als anys seixanta disposats a explorar el potencial expressiu del gravat, aquest va passar de ser una tècnica marginal a trobar-se al mateix centre de l’interès i de la producció de les belles arts, de manera que es va convertir no tan sols en una forma artística crítica sinó també en una via per tractar qüestions tant socials com polítiques.

 

L’art gràfic proporciona una perspectiva fresca i diversa de com els artistes van veure aquest període de canvis profunds als Estats Units: els drets civils, la guerra freda, la carrera espacial, la guerra del Vietnam, la música rock i la contracultura, els moviments feministes o el qüestionament del somni americà per la desigualtat entre rics i pobres.

Finalment, l’expo compta amb obres que provenen majoritàriament de la col·lecció del British Museum, incloent peces de totes les tendències artístiques que han tingut lloc al llarg d’aquests anys, i fa èmfasi en com els artistes es van animar a crear obra gràfica d’una ambició, una escala i una gosadia sense precedents.

 

Montse Martínez.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>