ENDO QUÈ?

En motiu del dia internacional de la Salut de la Dona (28 de maig), la psicòloga Núria Lleonart va fer una xerrada sobre una malaltia que pateix en primera persona a l’alumnat de 1r de Batxillerat. Es tracta de l’endometriosi, oi que no n’havíeu sentit a parlar mai? Amb aquest desconeixement topen les dones que la pateixen al seu voltant i, fins i tot, en l’àmbit cientificomèdic, ja que s’ha investigat molt poc i se’n desconeixen les causes.

L’endometriosi és una malaltia benigna, crònica i sense cura que afecta entre un 10 i 15% de les dones durant la seva vida reproductiva. Esdevé quan l’endometri se situa fora de l’úter, és a dir, fora del seu lloc original. Aquest teixit és capaç d’assentar-se en qualsevol altre lloc de l’abdomen i, fins i tot, en llocs més estranys, com ara el melic, els pulmons o altres teixits nerviosos, que es poden fer malbé pel contacte amb aquestes cèl·lules mortes i coagulades.

Aquesta malaltia provoca forts dolors menstruals, dolors abdominals fora del període menstrual o menstruacions més abundants, que en molts casos es consideren “propis” del cicle menstrual. És per això que de mitjana una dona amb endometriosi triga 8 anys a ser diagnosticada. En concret, la Núria va trigar 13 anys fins que en va sentir a parlar, un període durant el qual va ingressar més de 25 vegades a l’hospital i va ser tractada com si es tractés d’un problema mental. A més d’augmentar el llindar del dolor, aquesta malaltia dificulta extremadament la relacions sexuals, causa absentisme laboral i un 25% de les dones que la pateixen són infèrtils. Què passaria si tot aquesta simptomatologia afectés a l’altra meitat de la població mundial, és a dir, als homes? Creieu que ja s’hauria investigat i que estaríem en la cerca d’una cura?

Aquestes reflexions punyents de la Núria ens van fer reflexionar sobre “les dificultats que troben les dones en una sanitat pensada per homes”. A tall d’exemple, sabíeu que les dones tenim un 17% més de possibilitats de morir quan conduïm? Aquesta xifra provés del fet que fins al 2015 no es va introduir un model dummie de dona en les proves automobilistes d’accident. Però què no conduïen les nostres mares, àvies i germanes abans del 2015? I un altre cas paradigmàtic de desconeixement: les dones no podem preveure que estem tenint un infart amb el clàssic consell de l’aturada del braç esquerra, aquesta símptoma només és vàlid en homes!

I per continuar desemmascarant el baix de gènere, sabíeu que histèria ve d’hister que en grec significa matriu? Així no és estrany que l’argument que sona socialment sigui que les dones es queixin més en relació a la seva salut. Per sort, cada cop més dones amb ressò mèdic com l’Emma Roberts parlen sobre la endometriosi sense pors per ajudar a conscienciar la població. Marilyn Monroe va viure aquesta malaltia en silencia en defensa d’un rol de gènere i, a diferència del que sempre s’explica, va morir en equivocar-se amb la dosi de calmants que s’havia de punxar per aguantar els forts dolors que l’endometriosi li causava.

Gràcies Núria per obrir-nos els ulls i des de l’Institut Baix Montseny ens sumem a la campanya #VolemMaratóTV3Endometriosi per reclamar més investigació en una malaltia que malgrat que a Catalunya afecta una de cada deu dones continua essent àmpliament ignorada.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>