Manifest de suport a les llibertats i drets de la ciutadania

Manifest de l’Institut Pla de l’Estany

Davant de l’actual situació política a Catalunya, la direcció de l’Institut Pla de l’Estany, des del respecte a la pluralitat ideològica de tota la nostra comunitat educativa i d’acord amb el nostre Projecte Educatiu de Centre, es referma amb aquest comunicat en la defensa dels valors democràtics i aposta pel respecte al pluralisme ideològic, polític, religiós i cultural.

Estem compromesos a fomentar entre el nostre alumnat els valors de la llibertat, la igualtat, la solidaritat, el respecte a la diversitat, l’actitud de diàleg, l’esperit crític, la responsabilitat i la tolerància.

Refermem el nostre compromís amb la llengua i la cultura catalana i el compromís amb l’avenir del nostre país i les seves institucions.

Aquest compromís ens du a reprovar totes les actituds contràries a aquests valors i a donar suport a aquells actes o manifestacions a favor de les llibertats i els drets dels ciutadans del nostre país.

Amb aquest text, i com estan fent molts altres centres de secundària i de primària, volem expressar el nostre compromís amb els valors del diàleg, la tolerància, el pluralisme i la democràcia, així com el seu suport a la defensa de les llibertats i dels drets dels ciutadans del nostre país.

Constatem al mateix temps que la situació política de Catalunya, i especialment la macrooperació desplegada per la Guàrdia Civil contra diverses conselleries de la Generalitat i alguns dels seus treballadors, ha portat a diverses reaccions dins del món educatiu, i entitats, sindicats majoritaris o universitats han fet públics manifestos i comunicats on manifestaven el seu posicionament. En general, aquests manifestos són crítics amb l’actuació de la Guàrdia Civil i expressen la seva defensa de la democràcia, les institucions catalanes, el diàleg i el dret a decidir. Creiem oportú comunicar a la nostra comunitat educativa aquests altres manifestos sorgits de l’entorn educatiu, així com la carta que la Consellera d’Ensenyament va adreçar a les direccions de centres educatius i el comunitat que la Conselleria va fer públic tot seguit, tot en resposta a la carta que el delegat del govern espanyol, Sr. Enric Millo, havia adreçat a les direccions.

Carta de la Consellera, Sra. Clara Ponsatí, a les direccions

Benvolgut/da director/a,

Sóc coneixedora de la carta que heu rebut del Delegat del Govern de l’Estat Espanyol.

Us faig saber que jo mateixa li donaré resposta, en nom del Departament d’Ensenyament i de totes les direccions.

Per altra banda i com he expressat reiteradament, les direccions dels nostres instituts en cap cas tenen cap rol ni responsabilitat en l’ organització del referèndum del proper 1 d’octubre. Aprofito per agrair-vos la magnífica feina feta en aquest inici de curs i desitjar-vos un bon cap de setmana.

Ben cordialment,

Clara Ponsatí

Comunicat de la Conselleria d’Ensenyament sobre la carta del delegat del govern espanyol a Catalunya

Divendres, 22 de setembre de 2017
El Govern de Catalunya, seguint el mandat del Parlament de Catalunya, organitza el referèndum d’autodeterminació que tindrà lloc el dia 1 d’octubre de 2017.
El Govern de Catalunya ha decidit que el dia 1 d’octubre posa a disposició del poble els edificis propietat de la Generalitat de Catalunya, entre els quals hi ha centres educatius, per tal que de forma legítima pugui fer ús del seu dret a vot.
En aquest sentit, el Govern de Catalunya ha facilitat a les persones amb dret a vot la consulta personalitzada del seu col·legi electoral.
No s’ha donat ni es donarà cap instrucció a les direccions dels centres educatius de Catalunya perquè cedeixin les claus o els codis d’accés als edificis per a la realització del referèndum de l’1 d’octubre, atès que el Govern de Catalunya hi té l’entrada garantida.
Per tot això, el referèndum que organitza el Govern de Catalunya el dia 1 d’octubre, no posarà en risc cap dels seus directors ni cap altre funcionari.
Qui realment està coaccionant i amenaçant els funcionaris del departament d’Ensenyament és el delegat del govern espanyol a Catalunya, Josep Enric Millo.
És del tot inadmissible que el delegat del govern espanyol utilitzi barroerament el decret d’autonomia de centres per coartar i coaccionar de forma indiscriminada a les nostres direccions. El decret els dota d’autonomia en els àmbits pedagògic, organitzatiu i de gestió dels recursos humans i materials posats al seu abast només en el marc del servei d’educació.
La consellera d’Ensenyament respondrà, en nom de totes les direccions, la carta enviada pel delegat del govern espanyol.
22 de setembre de 2017

Altres manifestos i comunicats:

FAPAC (Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya):

Barcelona, 20 de setembre de 2017
La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya, la FaPaC, fidel al seu compromís històric i estatutari en la defensa d’una escola catalana  -model d’escola de futur i amb una base consolidadament democràtica- impossible d’existir en una societat en què la democràcia, els drets socials, la llibertat d’expressió i el dret a decidir puguin ser vulnerats i base de qualsevol voluntat o opinió política o social, condemna qualsevol acció que pugui impedir el ple exercici d’aquests drets.
Condemnem la utilització partidista de les lleis, i ens situem al costat dels qui tenen clar que les lleis són al servei de la societat i la democràcia. Volem que els nostres infants i jovent creixin amb els valors de la democràcia, el diàleg, el respecte i la llibertat, lluny de qualsevol acció o actitud repressiva.
Davant dels fets succeïts els darrers dies, en relació amb la situació política que viu Catalunya, la FaPaC, com a entitat defensora de la democràcia, la llibertat d’expressió i el dret a decidir, i davant les més que probables accions que atempten contra els drets humans, estenem aquesta condemna a qualsevol acció, sigui quina sigui, que pugui impedir l’exercici ple d’aquests drets, i les llibertats i garanties compromeses.
Manifestem públicament el nostre suport a tots els voluntaris, les famílies, persones, entitats i institucions que treballen per garantir aquests drets. Amb el màxim respecte a la pluralitat de la nostra gran base social, continuarem fent costat a la voluntat del poble de Catalunya, expressada d’una manera cívica i pacífica en reiterades ocasions.
Com a Federació majoritària que representem més de mig milió de famílies de Catalunya, fem una crida a les més de 2.200 AMPA federades a participar en les mobilitzacions que en defensa de la democràcia es convoquin arreu del territori.

USTEC-STS /SPEC / CGT Ensenyament / Intersindical CSC 

En primer lloc, i davant la il·legal i il·legítima ocupació de diversos departaments de la Generalitat i les detencions que estan realitzant forces policials i militaritzades espanyoles, sumat a la persecució a càrrecs electes i treballadors i treballadores del sector públic i privat, a la ocupació de mitjans de comunicació i impremtes, a la prohibició d’actes i la requisa de materials pel referèndum volem condemnar aquest estat d’excepció encobert, dut a terme pel govern del PP i els seus aliats.

I pensem que ens cal donar una resposta a l’alçada de la gravetat del moment, en contra de la repressió i en la defensa dels drets democràtics i civils, de la sobirania del poble català i del seu dret d’autodeterminació. Per això, des de la lluita estudiantil, sindical i obrera com a part del moviment popular pensem que cal seguir defensant el dret a votar aquest 1 d’octubre i, en cas que se’ns impedeixi per la força aquest dret legítim, plantegem impulsar una sèrie de mobilitzacions incloent una vaga general i social a Catalunya. Aprofitem també per fer una crida internacionalista i a la solidaritat dels treballadors i treballadores de la resta de pobles perquè ens acompanyin en aquest desafiament per la democràcia, la justícia social i la llibertat.

Ens trobem a les portes d’un escenari trencador i de ruptura. Un escenari que és el resultat d’una lluita constant i incansable de defensa de la democràcia, de la sobirania popular i de la llibertat, amb un protagonista indiscutible: el poble. Un escenari que comença aquestes setmanes que ara vénen, que s’accentua l’1 d’octubre, i que continua els dies, les setmanes i els mesos següents amb la defensa de l’expressió popular a les urnes.

Atorgar el poder de decisió a la ciutadania és una necessitat urgent, i és per això que ens correspon prendre partit en la defensa de qualsevol exercici de democràcia sobre l’autodeterminació de Catalunya, perquè és ara el moment de decidir com volem construir el propi futur i perquè un referèndum vinculant, sortit del poble i per al poble, és l’eina que ens permetrà fer-ho possible

Tenim l’oportunitat d’obrir la porta a un canvi que no només demana el poble català, sinó que és necessari per a tot l’estat espanyol. Com a símbol democràtic, suposa una via per qüestionar i revolucionar els mecanismes tradicionals d’un estat històricament repressor, que prioritza les amenaces i l’ús de la força a l’escolta i al diàleg. Davant la seva negació del nostre dret d’expressió, la celebració unilateral del referèndum és l’única opció real de trencar la tradició del silenci i poder apropiar-nos del present, retornant-nos així la capacitat d’incidir en les pròpies vides i en la creació d’una nova forma d’organització social més justa i inclusiva.

Però cap modificació d’aquest règim no tindrà lloc si no n’és partícip tota la ciutadania, si ens en desentenem i deleguem la responsabilitat només en mans d’un govern o d’organitzacions polítiques. Cal que ens moguem, cal votar per garantir que tothom sigui escoltat i perquè és només així com escriurem la història que volem. La legitimitat d’aquest referèndum no depèn de ningú més que del poble, i allò que en determinarà l’èxit seran la nostra fermesa i el nostre suport a l’hora de participar-hi i ser al costat de les urnes en contra de qualsevol impediment.

Per tot això, i perquè tenim clar que totes i cadascuna de nosaltres som imprescindibles, els sindicats del món educatiu sotasignats apostem per la celebració d’un referèndum com a màxima expressió de la democràcia i n’encoratgem una participació activa per part de tota la ciutadania, perquè sigui ella mateixa qui defensi i creï el seu demà. Creiem fermament que des del nostre àmbit de lluita, l’educació, hem de ser al costat del poble i hem de demostrar que nosaltres dirigim el nostre futur, a l’hora que seguirem lluitant per la reversió de les retallades, una educació pública i de qualitat i la millora de les condicions laborals dels treballadors i les treballadores.

Per la democràcia, per la mobilització popular, pel referèndum: no deixem de lluitar, siguem al costat del poble!

CCOO/UGT

Des de CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya condemnem les actuacions judicials que s’han portat a terme per part de les forces policials al llarg d’aquest matí a les institucions de Catalunya.
La desproporcionalitat és un camí que ens porta a un enfrontament polític i social indesitjat i no a la solució política, que, com hem reafirmat sempre, passa pel dret a decidir de la ciutadania.
Ha de cessar la conculcació de drets civils i mesures d’àmbit penal que s’estan duent a terme a Catalunya i exigim que es deixin de violar drets com el de manifestació, reunió, el dret a la informació i al secret de les comunicacions.
Els sindicats exigim que es garanteixin els drets fonamentals arreu del món i també a casa nostra. Per aquest motiu continuem reclamant, amb més èmfasi que mai, el camí del diàleg i respecte democràtic a totes les persones i institucions, i exigim que cessin d’immediat les detencions i actuacions policials a les institucions catalanes. Els conflictes polítics requereixen solucions polítiques.
Fem una crida a la societat catalana a reaccionar de manera unitària, des d’una àmplia base com la que va sustentar el Pacte pel Referèndum.
La societat catalana, que afortunadament és plural i diversa, ha de mostrar els valors de la convivència democràtica, la capacitat de cohesió social i el seu rebuig a totes les formes d’intolerància i abús.
Barcelona, 20 de setembre de 2017

Declaració dels rectors i rectora de les universitats públiques catalanes

Els sota-signants, rectors i rectora d’universitats públiques catalanes, davant de la situació que viu Catalunya, condemnen els episodis coercitius de la llibertat d’expressió que s’estan produint en els darrers dies.

Reivindiquem el diàleg com l’única via possible per l’enteniment en democràcia des del convenciment que la llibertat d’expressió i el respecte a l’altre i a les lleis són pilars essencials i irrenunciables de la democràcia.

La visió universal que és pròpia de la universitat obliga a fixar-se en els valors més fonamentals que estan a la base de la convivència i els drets de les persones. Totes les autoritats i institucions han d’actuar amb un respecte escrupolós a aquests valors originals de la democràcia i de la llibertat.

SIGNANTS:

-Margarita Arboix, rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
-Sergi Bonet, rector de la Universitat de Girona (UdG)
-Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF)
-Joan Elias, rector de la Universitat de Barcelona (UB)
-Roberto Fernández, rector de la Universitat de Lleida (UdL)
-Josep Anton Ferré, rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV)
-Enric Fossas, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
-Joan Anton Planell, rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Manifest de la Universitat de Girona

Davant les accions que el govern de l’Estat espanyol està duent a terme els darrers dies contra el referèndum de Catalunya d’1 d’octubre, la Universitat de Girona (UdG) vol expressar públicament el rebuig rotund a aquestes accions repressives que han generat una situació insostenible que només pot superar-se per la via democràtica.

La UdG, que s’inspira en els principis bàsics de llibertat i cultura de la pau, tal com recull el preàmbul dels Estatuts, condemna qualsevol forma d’agressió física o moral a les persones, a les cultures o als drets humans i expressa la seva voluntat de fer prevaler la solidaritat i la tolerància per damunt de qualsevol altra consideració.

La comunitat universitària, representada en el Claustre, va donar suport en la sessió extraordinària de 21 de juny, amb un 88% dels vots, a l’adhesió de la institució al Pacte Nacional pel Referèndum.

Així mateix, i per tots aquest motius, la UdG insta la comunitat universitària a que es mobilitzi i que manifesti lliurement el seu desig de democràcia.