Què són les supernoves?

A l’espai hi ha molts descobriments per fer i molts d’altres que no podrem arribar a comprendre mai. Tot i així, la humanitat ha fet, i segueix fent, grans avenços en la investigació de l’univers. Avui us parlarem d’un d’ells, les supernovas.

Una supernova és una explosió energètica encara més gran que una nova (explosió termonuclear a la superfície d’una nana blanca quan hi ha acreció d’hidrogen).

La supernova indica la última etapa de “vida” d’una estrella i té una massa vuit cops més gran que el Sol.

 En aquest procés la estrella explota degut a que no es pot fusionar més. Quan això passa, la lluminositat de l’estel és de 10 per 10 (elevat a 8). Aquestes radiacions de llum poden durar des de setmanes fins a mesos. 

A més a més, al explotar, les supernoves desprenen elements pesants del seu cos omplint l’espai que l’envolta de núvols de pols i gas a una velocitat de 15.000 a 40.000 km per hora.

La primera supernova registrada va ser la SN 185 i, actualment, la més espectacular registrada fins al moment és SN2016aps (registrada el 2016)

Tot i que no ens podem acostar suficientment (físicament parlant) a una per veure-la amb els nostres propis ulls, sempre les podem copiar en les pel·lícules de ciència ficció.