EL CONFLICTE QUE MAI DORM: PALESTINA I ISRAEL A L’ESCENARI GLOBAL

Històricament, fa anys que existeix el conflicte entre Palestina i Israel.

Tot va començar al segle XIX, quan els jueus volien un territori propi. I va ser després de la Segona Guerra Mundial que es va formar un pla per dividir Palestina en dues parts: una part pels jueus i l’altra pels àrabs. Els jueus van acceptar-ho, però els àrabs s’hi van negar rotundament.

L’any 1948 Israel es va independitzar i tot va anar empitjorant, amb guerres, conflictes territorials i baralles per Jerusalem, situació que s’ha mantingut fins ara.

La Cisjordània, Gaza i Jerusalem són llocs clau en aquest conflicte. Israel va ocupar Cisjordània l’any 1960, i encara que es va retirar de Gaza el 2005, segueixen mantenint força control des de fora.

La ciutat de Jerusalem té una gran importància religiosa tant per musulmans, cristians i jueus, és una de les principals fites que volen aconseguir totes les comunitats, perquè tant Palestina com Israel reclamen Jerusalem com la seva capital, generant grans tensions.

Hi va haver intents de pau com els Acords d’Oslo l’any 1990, però sempre hi ha traves en l’assumpte, com els assetjaments jueus en territori palestí.

La situació segueix sent volàtil, amb episodis de violència freqüents com la qüestió dels drets humans, l’expansió d’assetjaments, el bloqueig a Gaza i d’altres problemes que generen una gran tensió en la regió.

Últimament, ha aparegut un grup de militars àrabs anomenats Hamàs, amb l’objectiu de crear un estat palestí totalment lliure. Operant a la Ribera Occidental del Jordà i Gaza, dirigit per Khaled Meshaal, demanen l’alliberament de milers de presos palestins, a canvi dels presos captius israelians.

Hamàs ha estat involucrat en activitats militars i atacs contra Israel, inclosos llançaments de coets des de la franja de Gaza. Diversos països asseguren que Hamàs és un grup terrorista, però d’altres asseguren que només es defensen.

Dia 18-11-2023:

Dissabte 18, a Manresa, va haver-hi diverses manifestacions sobre aquest tema. Seguidament us deixo un fragment d’un vídeo:

Vídeo manifestació