Com afecten les llengües al nostre cervell?

Cada cop, a les escoles fomenten l’aprenentatge de noves llengües, com per exemple, el francès, l’alemany, l’anglès o el llatí. A més, moltes persones opten per fer-se autodidactes o anar a l’acadèmia per aprendre idiomes del seu interès.

 Si bé és cert que aprendre idiomes nous ens permet comunicar-nos millor amb  altres persones arreu del món, també sembla ser que provoca uns canvis i millores en el nostre cervell.

Com es transmet i s’emmagatzema la informació?:

En més del 90 per cent dels casos, l’hemisferi esquerre del cervell és l’encarregat de capacitar a una persona per parlar el seu idioma matern. En canvi, en l’aprenentatge d’un nou idioma, tot el cervell transmet la informació d’un sector a l’altre. Tot i així, depenent de l’edat, la informació s’emmagatzema en àrees diferents.

La neuroplasticitat:

A mesura que ens anem fent grans, la neuroplasticitat del cervell disminueix, per tant, ens és molt més senzill aprendre un nou idioma quan som petits. Tot i així, quan et fas gran, estudiar noves llengües també aporta beneficis. Entre ells, la probabilitat de desenvolupar Alzheimer més tard. 

Quan aprenem idiomes, les substàncies grises i blanques que contenen les neurones i sinapsis del cervell augmenta alhora que augmenten les fibres del cervell fent que aquest creixi en volum.

Recordeu:

El cervell no para de desenvolupar-se quan rep  informació en qualsevol etapa de la nostre vida, encara que sigui en major o menor quantitat, per tant, aprendre nous idiomes pot ser realment profitós.