Aconseguim que uns bacteris fabriquin una proteïna verda i fluorescent!

El dijous 1 de desembre, tot l’alumnat del batxillerat científic que cursa la matèria de Biologia van tenir l’oportunitat de participar en un taller de Biotecnologia que van dirigir a l’IES Òscar i Clara, dos experts investigadors de BIOcomuniCA’T, una empresa de serveis educatius i activitats complementàries al pla d’estudis. Una manera d’aprendre de forma diferent i engrescadora.

El taller ha consistit a utilitzar una eina bàsica de la biotecnologia, com és la dels organismes genèticament modificats, concretament bacteris, per a fabricar una proteïna anomenada Green Fluorescent Protein (GFP). Primer s’ha hagut d’introduir un fragment d’ADN dins del cultiu de bacteris prèviament preparades. Aquest fragment d’ADN seleccionat, que és el que els biotecnòlegs anomenen plasmidi, contenia el gen que codifica per a l’expressió de la proteïna fluorescent, o sigui, de la GFP. Això s’aconsegueix mitjançant un procés anomenat transformació bacteriana. Després de unes dues hores de treball metódic i meticulós, tots els grups de treball han aconseguit sembrar en plaques de Petri els nous bacteris (ja transformats) i posar-los en unes condicions de temperatura adequades per tal de que es formen colònies de bacteris amb GFP. Ara ja només falta veure el fenomen de fluorescència amb l’ajuda d’un emissor de llum ultraviolada. Però per fer aquesta observació haurem d’esperar entre 24 i 48 hores. Els bacteris també necessiten el seu temps per reproduir-se…

Per suposat, l’activitat també ha estat molt interessant per a descobrir les eines i el mètode de treball d’aquest camp apassionant, i per a molts desconegut, de l’Enginyeria genètica i la biotecnologia. Una experiència nova i molt enriquidora.

????????????????????????????????

 

????????????????

????????????????