Visita als espais de la batalla de l’Ebre

Com cada curs, l’alumnat de 2n batxillerat, acompanyats pels professors Roc Salvadó i Josep-Ramon Subirats, vam visitar el dia 17 d’abril els espais de la batalla de l’Ebre per tal de poder veure i analitzar un dels episodis més durs de la Guerra Civil Espanyola.

Enguany hem iniciat la sortida al poble vell de Corbera, parada obligada per veure com va quedar el poble més malmès de la Terra Alta. A continuació hem anat al centre d’interpretació dels 115 dies que durà la batalla de l’Ebre i, una vegada més, ens ha sorprès els testimonis d’hòmens i dones que van viure de primera mà el conflicte, els seus records, les seues reflexions…

A continuació ens hem desplaçat fins a les Camposines per visitar el memorial on trobem l’ossari dels combatents a la batalla; hem continuat pel terme de la Fatarella per anar a les Deveses, trinxeres, pous de tiradors i forats d’obusos, entre altres.

Hem dinat a la Fatarella, hem fet un tomb pel poble i el senyor Joan Sambró, membre de l’associació Lo Riu ens ha acompanyat durant la tarda. Primer hem vist la sala d’exposicions que tenen per explicar què va ser la Línia Fortificada de la Fatarella, un dels episodis menys tractats i analitzats dels darrers dos dies de la batalla de l’Ebre (15 i 16 de novembre de 1938).

Després hem vist in situ els espais ubicats a la serra de la Fatarella, amb unes vistes esplèndides de la vall de l’Ebre (Ascó, Vinebre, la Torre de l’Espanyol i Flix), hem vist “La ciutat fortificada”, seu del XV Cos d’exèrcit de la república i hem visitat les construccions, ens ha explicat per a què es van construir i quina missió van tenir en la retirada de les tropes republicanes per Flix, etc. A més, enmig de bancals d’ametlers, oliveres i molins de vent, hem vist búnquers, trinxeres, refugis…

Aquest espai, nou per a nosaltres, no ha deixat ningú indiferent, un cop hem entès la duresa i la magnitud de la batalla.