Geometria impossible als quaderns de 3r

Maurits Cornelis Escher (Ljouwert, 17 de juny de 1898 – Laren, 27 de març de 1972) fou un artista neerlandès famós pels seus gravats, litografies i il·lustracions a tinta, que representen construccions impossibles, exploracions de l’infinit i tessel·les.

Oscar Reutersvärd (1915, EstocolmSuècia – 2 de febrer de 2002), pare de les figures impossibles, va ser un artista pioner en el món de l’impossible. Un dels seus objectes més famosos, el triangle de Penrose, ens ha servit com a inspiració per a omplir les nostres làmines d’il·lusions òptiques.

En aquest segon projecte matemàtic del trimestre ens hem fixat en les propietats de la geometria per a poder crear figures impossibles. Amb esforç i a còpia de tornar a començar des de zero molts cops, hem plasmat en dues dimensions, cossos geomètrics en 3D. I hem aprofitat les propietats de la perspectiva isomètrica per a crear els efectes que enganyen els nostres ulls.

Amb l’ajuda dels estris de dibuix, no solament hem aconseguit impressionants il·lustracions com les que veureu a continuació, sinó que de mica en mica hem anat entenent les propietats geomètriques de figures tan bàsiques com els hexàgons i els triangles.

Demostrant que les matemàtiques poden ser unes fantàstiques aliades de la creativitat, aquí us deixem una galeria d’algunes de les il·lustracions més impressionants que han sortit a les aules.