Excursió al Fòrum Escoles Verdes

El 28 de novembre vam anar d’excursió a Tarragona  al Fòrum Escoles Verdes. Van participar-hi 6 alumnes de l’optativa de Medi Ambient de 2n d’ ESO. En primer lloc, vam estar a l’IMET, on ens van donar un paper amb els nostres noms i el de l’institut. Ens van rebre amb una agradable benvinguda i ens van explicar què faríem. Després de la presentació ens van separar en grups de 7 o 10 persones de diferents instituts. A cada grup ens van assignar dues entitats per visitar durant el matí.

• El Samir i la Lydia van visitar “Urban raptors” i la Teulada Cooperativa:

A l’Urban Raptors ens van explicar que hi ha rapinyaires a la ciutat. Són aus carnívores que mengen a poc a poc altres ocells. A Tarragona hi ha molts rapinyaires i són importants per controlar la plaga de coloms. Després vam visitar la Teulada. És una entitat petita que repara bicicletes. Ens van dir que si tens una bicicleta que no utilitzes, aquesta entitat li pot donar una segona vida.

• La Laia i la Giselle van visitar “Jardins de papallones” a la URV i també els “Urban Raptors”. Sobre els Jardí de Papallones ens expliquen:

Les papallones i altres insectes pol·linitzadors s’estan reduint molt! En els últims cinc anys s’han perdut més del 70% de les poblacions d’aquests insectes. Per evitar-ho es pot construir un jardí de plantes que els atrauen com les papallones.

• El Pau s’ha quedat a les entitats que es presentaven a l’IMET: “Plataforma Aturem Hard Rock” i “El Far”:

La plataforma Aturem Hard Rock ens va introduir el tema amb unes activitats per  descobrir el precari món del turisme i després ens van explicar què podem fer per evitar la construcció d’aquest casino, que també consumirà molta aigua. Per exemple, podem anar a manifestacions, divulgar el tema a les xarxes socials… tot per intentar ajudar el màxim a no destruir la natura.

El Far va ser creat per 5 dones que tenien feines precàries i van decidir crear la seva empresa: una entitat que ajuda el medi ambient amb accions petites. Per exemple, van crear la “biblioteca de les coses” on pots anar i prendre objectes del dia a dia prestats (per exemple: un trepant).

Després de dinar, en el torn de la tarda, al Teatre de Tarragona vam celebrar un petit seminari d’intercanvi d’experiències entre els centres educatius. Hem escoltat els seus projectes i hem explicat el nostre. La Laia ens explica què vam fer:
“Nosaltres vam explicar que a principi de curs vam detectar que al pati hi havia massa brossa, ja que des de l’última hora del dia anterior fins al primer pati vam recollir 7,5 kg de residus (6 eren de plàstic). Vam decidir posar solució i vam posar més contenidors al pati i de diferents colors (groc i negre). Després ens vam posar a fer  porta entrepans amb roba que ja no fem servir. Ara es poden veure al vestíbul de l’institut i estan tots fets a mà. També vam explicar que vam anar a totes les classes i vam posar etiquetes per estalviar llum. Nosaltres no ens volem quedar aquí i ja estem pensant en nous projectes com reciclatge de paper i la biodiversitat de Vila-seca”.

Isabel Mendes. Coordinadora Escoles Verdes