El Girl’s day a la URV

El Girl’s day a la URV

El dimarts 29 de gener es va fer una sortida amb algunes alumnes de 3r. d’ESO, que poden estar interessades a cursar estudis d’enginyeria, a l’activitat del Girl‘s day organitzada per la URV. Van fer un seguit de tallers relacionats amb les diferents especialitats d’enginyeria que es fan a la Universitat Rovira i Virgili i van fer una taula rodona amb noies que estan estudiant aquestes carreres perquè els expliquessin la seva experiència.
Roser Virgili. Departament de Tecnologia.

Toulouse-Vila-seca

Quan vam decidir participar en l’intercanvi només pensàvem en com seria de positiu per al nostre fill  adonar-se’n de la importància de conèixer una llengua estrangera per poder-se comunicar en un entorn on únicament es podria defensar amb allò que havia après a través dels… Llegeix més»

Visita a la biblioteca.

Els alumnes de 2n d’ESO hem anat a la biblioteca pública de Vila-seca.
Ens han explicat com utilitzar els ordinadors i la forma més ràpida d’agafar en préstec un llibre per després retornar-lo.
La part que més m’ha agradat ha sigut l’explicació del funcionament de l’ordinador de… Llegeix més»

El valor que em fa diferent

Vivim en una societat que ens proposa reptes que ens ajuden a créixer, però que al mateix temps ens jutja, oprimeix o fins i tot ens infravalora si els resultats no són els políticament acceptats. Constantment ens marquem amb un llistó invisible que ens recorda… Llegeix més»

Visita a Vallbona de les Monges

El darrer dimecres 30 de Gener,  els alumnes de l’institut Vila-seca de segon d’ESO van realitzar una sortida al monestir Cistercenc de Vallbona de les Monges(centre cistercenc femení fundat el s.XII), i la  ciutat medieval de Montblanc.
Amb un temps de rigorós hivern, cap a les… Llegeix més»

Visita a Vallbona de les Monges

Visita a les mines de Gavà

El passat mes de desembre,  els alumnes de primer d’ESO del nostre centre van visitar el jaciment arqueològic de les mines de Gavà.
Es tracta d’unes mines que els homes del Neolític van excavar per tal de buscar la variscita. La variscita és un mineral de… Llegeix més»

Estada dels alumnes del Collège Clémence Isaure de Toulouse a Vila-seca

L’Institut Vila-seca ja té equip per a la copa Cangur!

Aquest any, l’institut tornarà a participar en la copa Cangur!

Aquesta és una competició en la qual participen diversos instituts de la zona. La prova Cangur busca fomentar el treball en equip i que els alumnes gaudeixin amb les matemàtiques. En anteriors edicions,  el nostre institut va obtenir molts bons resultats.

Ja s’han seleccionat els membres de l’equip per a aquesta edició.  Enguany,  el grup està format per tres alumnes de segon d’ESO  i quatre de tercer, que ja estan entrenant per a la competició amb la supervisió del professor Javier del Río. Van començar a preparar-se amb molta il·lusió al mes de novembre i continuaran així fins el dia de les proves.

Roser Guzmán, alumne de 2n ESO. Departament de Matemàtiques.

La classe de 1r d’eso A comença a llegir L’anticlub

Aquest segon trimestre, a la classe de 1r A, a la matèria de català, amb la professora Rosa Sanromà, hem començat a llegir un nou llibre anomenat l’Anticlub. Aquest llibre el va escriure Àngel Burgas i el va publicar a Barcelona l’any 2002. A la nostra classe estem llegint el llibre de l’editorial La Galera, però també altres editorials l’han publicat.

La novel·la tracta d’un grup de joves companys que lluiten contra les injustícies que passen al món. Els nou amics s’uneixen més que mai per a ajudar els companys, amics, familiars, professors… que pateixen injustícies. La història relata les diferents aventures que els passen al llarg dels tres primers anys d’educació secundària.

A la classe ens sembla molt bé el fet de llegir tots junts i així potenciar l’habilitat de lectura i comprensió lectora. A més a més, aprenem a dominar el vocabulari, la gramàtica, conèixer noves paraules, etc. Se n’han fet tantes edicions, que cadascú en tenim una edició diferent i les paraules no sempre són les mateixes.

Claudia Fernández Cardoso, Ligia Naomi Coman i Lara Iruela Tusach. 

Alumnes de 1r d’ESO

Visita al CRAI Campus Vila-seca

Visita al CRAI Campus Vila-seca

El passat 18 de desembre tots els alumnes de 1r de batxillerat de l’institut Vila-seca van ser convidats a visitar la facultat de Turisme i Geografia ubicada al Campus Vila-seca de la URV. Va ser la Regidora de l’Ajuntament del municipi, Manuela Moya qui va fer de guia durant el recorregut per les instal·lacions. El punt fort de la visita va ser donar a conèixer als alumnes el funcionament del CRAI (Centre de recursos per l’aprenentatge i la investigació). Aquest és un servei al que poden tenir accés els estudiants de la URV i també els alumnes de batxillerat de Vila-seca gràcies a un conveni establert entre la Universitat i l’Ajuntament.

 Susana Mallafré. Coordinadora de Batxillerat.

Acrosport i Educació Física

Durant el primer trimestre d’aquest curs, el Departament d’Educació Física ha treballat l’Acrosport amb música amb els alumnes de 3r. i 4t. d’ESO i també amb batxillerat

Aquesta activitat s’inclou dins de la programació en l’apartat de balls i ritmes. El professor d’Educació Física,  Ramon Meroño,  destaca que aquesta activitat potencia el treball en grup i l’autonomia de l’alumne a l’hora de buscar música i figures. S’ha introduït també l’ús de les tauletes tàctils, amb les quals els alumnes fan fotos i filmen vídeos per avaluar del seu treball. És una manera atractiva d’introduir les TIC dins de l’àrea d’Educació Física.

Mosquis. Redacció

El 21 de desembre, festival de Nadal

Un altre any més acomiadem el primer trimestre amb el tradicional festival de Nadal.

Professors i alumnes van compartir dues hores de moments entranyables i d’alegria per donar pas a les vacances de Nadal. Durant el festival,  alumnes diferents cursos i professors van interpretar peces amb esperit nadalenc per al públic que omplia, com sempre, el nostre gimnàs. Vam tornar a gaudir de les nadales de la coral de professors i alumnes de l’aula d’acollida. També es van lliurar els diplomes als millors expedients acadèmics dels diferents cursos. Així mateix, es va fer el lliurament dels premis de les competicions esportives.

L’acte es va tancar amb les actuacions de grups d’alumnes que van fer activitats d’acrosport, una modalitat d’Educació Física que combina tècniques de l’acrobàcia, l’esport i el ball.

Bon Nadal per a tots i un any 2019 en què es compleixin tots els nostres millors desitjos.

Mosquis. Redacció.

Número premiat cistella de Nadal de 4t

El número premiat en el sorteig de la cistella de Nadal de 4t de l’ESO ha estat el:

0028

Enhorabona als guanyadors i gràcies a tots per participar!

 

Elaboració d’olives per al consum

L’assignatura optativa d’Hort, impartida als alumnes de tercer pel professor Txema Jornet, Ha realitzat durant aquest trimestre l’elaboració d’olives per al consum. A inicis de curs, els alumnes van collir les olives de les oliveres del nostre centre. Després les van deixar una setmana amb aigua, canviant-la periòdicament. A continuació les van posar en conserva amb sal. I durant l’última setmana del primer trimestre les han envasat en pots de vidre. D’aquesta manera els nostres alumnes coneixen en directe la producció d’un producte tan tradicional a casa nostra.

Mosquis. Redacció.

Elaboració d’olives per al consum

Excursió Terra Alta i Baix Ebre

Excursió Terra Alta i Baix Ebre

Els passats 14 i 15 de novembre,  els alumnes del PFI d’auxiliar en establiments hotelers i de restauració de l’institut Vila-seca van fer una sortida cultural i de cohesió de grup a Gandesa (Terra Alta), on van poder visitar la catedral del vi i gaudir d’una extensa explicació sobre la cooperativa i el vi de la zona.
A la tarda van continuar la ruta en direcció a  Xerta (Baix Ebre), on van visitar les trinxeres de la Guerra Civil espanyola i van veure les empremtes de la batalla de l’Ebre. Els alumnes van quedar impactats per les conseqüències provocades per la guerra. Van fer nit a l’alberg Assut de Xerta, on es va gaudir d’una excel·lent cohesió de grup entre riures, jocs, balls i karaoke. Al dia següent teníem previst fer la via verda de Xerta a Pinell de Brai, però l’excursió es va cancel·lar per motius meteorològics.
Només  cal afegir que ha estat una sortida molt positiva i  que hem vingut amb ganes de tornar-hi. Felicitem a tots els alumnes per la seva bona conducta!

Judith Arbonés. Departament de PFI.

Simulacre d’evacuació

Aquest dimecres, dia 12 de desembre,  s’ha fet un simulacre d’evacuació al nostre institut.
A les 10.35 hores ha sonat la sirena d’evacuació, començant en aquest moment l’exercici de simulació d’una emergència. En un temps aproximat de deu minuts, tots els alumnes amb els seus professors han deixat les aules i  s’han tornat a recomptar  al seu punt de reunió al pati, on es s’ha comprovat que tothom havia estat  correctament evacuat.
Durant el curs fem tres simulacres d’emergències: un, com aquest, d’evacuació i  uns altres dos més de confinament. Pels casos de confinament,  aprofitem els dies en què es fan les proves de les sirenes d’avís de risc químic.
Joan Maideu. Coordinador de prevenció de riscos laborals

Sortida al teatre

El dia 4 de desembre,  l’alumnat de 1r d’ESO va fer una sortida al teatre de La Salle de Reus per assistir a la representació de la versió dramática de la novel·la picaresca El Lazarillo.

Es tracta d’una lectura obligatòria per a aquest curs, i hem tingut la sort de gaudir d’una gran interpretació per part de dues actrius, que s’han encarregat d’interpretar tant al protagonista com als seus diversos amos.

Amb una escenografia ben senzilla,  l’atenció se centrava en la força del text i en el poder de la dramatització.

Els alumnes van quedar encantats amb l’espectacle visual després d’haver llegit aquesta obra tots plegats a classe.

Sara Antequera, Departament de Castellà.

Magdalenes i matemàtiques

Els alumnes de primer d’ESO de reforç de matemàtiques han fet magdalenes per poder veure com utilitzem les matemàtiques en el dia a dia. Moltes vegades no som conscients de la quantitat de vegades que utilitzem les matemàtiques des que ens llevem fins a l’hora d’anar dormir. Quan comprem, mengem, agafem el bus,…

A la cuina s’utilitzen molt les matemàtiques;  fem servir les mesures, la proporcionalitat i les fraccions sense ni tan sols adonar-nos. Els alumnes de primer d’ESO ho han comprovat fent magdalenes per a tots els membres de la classe i per a les seves famílies. Hem fet 7 magdalenes per cap,, en 3 grups de 3 persones.

Ens han sortit molt bones i hem après matemàtiques d’un forma molt divertida.

Sònia Verde. Departament de Matemàtiques.

Tallers de sensibilització ecològica

Durant els dies  17 al 25 de novembre de 2018,  hem celebrat la Setmana Europea de la prevenció de residus. Els alumnes han participat en uns tallers organitzats per l’Ajuntament de Vila-seca i realitzats per Limonium. Els estudiants de 4t d’ ESO han fet un taller d’Ecocompra i els de 1r d’ ESO han realitzat un taller d’esmorzars sense residus.

Aquests tallers estan molt relacionats amb l’objectiu de l’institut com a Escola Verda, que és reduir i/o eliminar el consum de paper d’alumini. Per tal de millorar la sostenibilitat del centre volem reduir el nombre de deixalles que es produeixen. Hem de recodar que: “El millor residu és aquell que no es produeix”.

Josep M. Jornet. Coordinació Escoles Verdes.

Servei Comunitari

Aquest curs 2018-19 hem començat amb el nostre alumnat de 4t d’ESO el Servei Comunitari.

La primera acció va tenir lloc durant els dies 30 de novembre i 1 de desembre col·laborant amb el Gran Recapte d’aliments, que es va dur a terme a 7 supermercats del municipi. 28 alumnes van realitzar aquesta activitat solidària, distribuïts en grups de 4 per cobrir les necessitats de l’entitat del Banc d’aliments.

Moltes gràcies per participar. Ben aviat us anirem informant de la resta de serveis que realitzaran al llarg del curs.

Empar Prieto. Coordinadora del Servei Comunitari

Servei Comunitari

L’INS Vila-seca guanya el concurs “Pinta la Marató” 2018

 

S’hi han presentat un total de 359 obres, procedents de 147 centres d’educació secundària, que han proposat diferents interpretacions artístiques de conceptes relacionats amb el càncer.

Els alumnes de 4t d’ESO de l’IES de Vila-seca són els autors del cartell guanyador del concurs “Pinta La Marató” del 2018, una obra de gran força visual en què la conceptualització del missatge i l’execució gràfica s’han resolt molt bé, segons ha destacat el jurat d’aquesta edició. El color que s’ha fet servir, l’enginy del joc de paraules i el treball en grup que implica l’obra han estat altres dels elements que s’han posat de relleu en la valoració final.

Podeu seguir la notícia completa en aquest enllaç!

Cistella de Nadal pel viatge de 4t

Aquesta és la cistella que els alumnes de 4t d’ESO sortegen per recaptar diners pel seu viatge de fi d’etapa.

El número premiat coincidirà amb les quatre últimes xifres del número de l’Once premiat el dia 19 de desembre de 2018.

El premi es podrà recollir a partir del dia 20 a l’INS Vila-seca.

Gràcies per tota la vostra col.laboració i molt bones festes!

Tallers de química a la Universitat Rovira i Virgili

Els alumnes de 3r d’ESO es van desplaçar un any més fins al Campus científic tecnològic de la URV. Van participar en un seguit de tallers experimentals de química inclosos dins les activitats de la Setmana de la ciència. En la primera sessió,  van tenir l’oportunitat d’experimentar la separació de mescles. Havien d’eliminar els residus d’una aigua contaminada i també, el coure d’una altra dissolució. Després, dins d’una de les aules de la facultat de química, els nois i noies van poder gaudir d’una xerrada sobre fenòmens de luminescència. Amb els llums de la sala apagats, les diferents reaccions amb emissió de llum van fer pronunciar més d’un Ooooh! als nostres joves. Molts d’ells coneixien algun reactiu,  ja que els han vist a les sèries de CSI, quan els forenses busquen taques de sang amb llum ultraviolada. L’any que ve hi tornarem.

 

Andreu Faro, Susana Mallafré i Laura Nomen. Departament de Ciències Naturals

Extracció de l’ADN dels espinacs

L’ADN és probablement la molècula més popular de la ciència juntament amb la molècula d’aigua, H2O. Els alumnes de tercer estudien la cèl·lula i les seves funcions dins el temari del primer trimestre. Cada curs es programa la pràctica de l’extracció de l’ADN dels espinacs. És una experiència molt  atractiva per als joves,  ja que poden separar l’ADN de la resta de la cèl·lula.
Al final,  obtenen una mucositat de color blanquinós que posteriorment observen al microscopi. Contràriament a allò que pugui semblar a priori,  és una pràctica molt senzilla. Es realitza amb materials que tots podem tenir a casa: gots, morter, alcohol, suc de pinya i papaia etc.
Qui sap si algun dels nois i noies que han realitzat la pràctica aquests dies serà un enginyer genètic el dia de demà. Com a mínim ja han fet el primer pas.

Andreu Faro i Laura Nomen. Departament Ciències Naturals.

Projecte de Recerca de 4rt

El proper dia 17 de desembre els alumnes de Quart d’Eso començaran el Projecte de Recerca, on treballant en grup hauran de tractar un tema sobre Vila-seca d’un ampli ventall proposat.

Es tracta de comprovar que saben treballar cooperativament, cercant informació i elaborant un text que hauran de defensar oralment el proper 16 de gener.

Molta sort a tots i bon treball.

J. A. Molet, Coordinador del PdR

Sortida al Club de Tennis de Roda de Berà

Matinal de tennis i pàdel amb els alumnes de 2n d’ESO  del nostre Institut. Ells han pogut gaudir d’una jornada esportiva d’esports de raqueta al club tennis Roda de Berà, amb 4 pistes de pàdel i 12 pistes de tennis.

Agraïm el bon comportament de tots els nens i nenes en tot moment i la col·laboració dels professors August Ferré i Raül París.

Ramon Meroño. Departament d’Educació Física.

Activitats sobre la prehistòria a primer d’ESO

Els alumnes de 1r d’ESO hem treballat la Prehistòria a les classes de ciències socials i hem realitzat pintures rupestres, com les feien els Homo Sapiens al Paleolític, fent recerca dels diversos  tipus de representacions que es feien tant a la franja cantàbrica com la mediterrània: animals solts i molt naturalistes (cavalls, búfals, mamuts…), escenes de caça, de rituals màgics i de recol•lecció molt esquemàtics, negatius i positius de les mans, símbols, etc. També hem reproduït la els tons cromàtics,  apropant-nos al màxim a les autèntiques. Ha estat una experiència molt enriquidora per als alumnes treballant la matèria des d’un vessant més pràctic.

Montse Font. Departament de Ciències Socials.

Introducció al món del vi

Introducció al món del vi

El passat dia 12 de novembre,  els alumnes del PFI van tenir un taller d’introducció al món del vi durant tot el matí.

Aquest taller va ser un gran èxit i va ser impartit per la nostra companya Roser Virgili, professora de tecnologia i experta sommelier, a qui  agraïm molt tot el temps que va dedicar a explicar-nos tantes coses interessants sobre el món del vi.

Els nostres alumnes van aprendre,  entre d’altres coses, què és el vi, quins tipus de raïm destaquen en la nostra zona, com s’elabora el vi blanc, rosat i negre, i quines són les DO més importants que trobem a Catalunya. A la recta final,  van participar en un tast de vi per a percebre les fases de la degustació i fer l’anàlisi sensorial d’allò que podem trobar en un vi.

Departament de PFI

“La mar de Tarragona, una gran desconeguda”

El passat dia 8 de novembre, la biblioteca municipal de Vila-seca va acollir els alumnes de 1r de BAT la possibilitat d’assistir a la xerrada “La mar de Tarragona, una gran desconeguda”. La xerrada va ser impartida per el professor de la URV Jaume Folch, que ens va descobrir tot allò que hi ha al nostre litoral, gairebé a tocar de la platja.
També vam poder visitar una exposició de fotografia submarina que mostrava diferents espècies de peixos, així com una sorprenent maqueta que representa el fons marí que es troba tot just davant de la Societat d’Exploracions Submarines (SES), que hi ha al port de Tarragona.
Susana Mallafré. Departament de Ciències Naturals.