Tinguem Cura del Planeta (Escoles+Sostenibles)

El nostre centre forma part de la Conferència Internacional de Joves Tinguem Cura del Planeta (CONFINT)  i de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC).

La Conferència Internacional de Joves Tinguem Cura del Planeta és un procés educatiu que convida als joves a reflexionar i actuar per millorar el planeta. Es busca el compromís i la responsabilitat dels joves per superar la crisi social i ambiental que pateix el nostre planeta, mitjançant un procés interactiu dut a terme per joves d’entre 13 i 16 anys de diferents localitats, regions, països que aprenen i actuen units per un objectiu comú: tenir cura del planeta.

A Catalunya, la Conferència Internacional de Joves es concreta en el procés Tinguem Cura del Planeta, el qual apropa la dimensió de la política ambiental a l’educació reglada. Mobilitza i compromet el jovent a analitzar i debatre, amb la resta de la comunitat educativa, els principals reptes socioambientals actuals. És un procés de construcció de l’aprenentatge en el qual el jovent es reuneix, delibera sobre els temes proposats i escull representants que han de comunicar les idees acordades en diferents espais d’intercanvi. Aquest procés inclou la realització de conferències escolars, nacionals i internacionals. El seu seguiment es realitza des de l’esmentada XESC.

El nostre Centre participa enguany en aquest procés amb el projecte “Al parc … Com a casa” on alumnat de 4t d’ESO ha vingut investigant com el Parc de la Ciutadella ha estat un principal “beneficiari” dels recents confinaments deguts a la pandèmia. I ho hem dut a terme, especialment, amb l’estudi comparatiu dels reportatges fotogràfics del parc duts a terme els cursos passats i l’actual, procés que ha gaudit de la participació del Taller Sant Jordi. El resultat ha estat que el confinament han produït el benefici de la regeneració de la biodiversitat del parc. Malauradament, l’alumnat i els col·laboradors del Taller Sant Jordi també han constatat que en tornar a fer-se ús massiu i incontrolat del parc, la seva biodiversitat s’ha tornat a ressentir. Per això hem preparat una campanya d’informació i conscienciació a la ciutadania amb l’objectiu de què es respecti la normativa que apareix als cartells tot visualitzant que als nostres domicilis no actuem de la mateixa manera que ho fem als jardins públics.

Aquest és el projecte que vam presentar a l’acte de cloenda d’Escoles+Sostenibles per al curs 2021-2022 celebrat a l’auditori de les Cotxeres de Sants; on compartírem experiències amb altres centres educatius, participàrem en una activitat de descoberta de l’Economia del Dònut i gaudírem d’un esmorzar elaborat a base de productes ecològics.

Pere Figuerola

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>