Conjunció Planetària Júpiter Saturn

El professor Frederic Roquet-Jalmar, a més d’expert en química és expert en astronomia, ens explica que quan dos planetes (o una planeta i la Lluna) es veuen molt propers al cel es parla de conjunció. És un fenomen astronòmic relativament habitual, però aquests dies es veu al cel una aproximació entre Júpiter i Saturn molt espectacular. La mínima distància tindrà lloc el 21 de desembre d’enguany. Semblarà com si els dos planetes se solapessin.

Realment no estan tan junts. És només un efecte òptic. És visible a ull nu i durarà uns quants dies.

Saturn es troba per damunt i a l’esquerra de Júpiter. I posteriorment al 21/12, se separaran gradualment. De fet l’aproximació d’enguany, tan sols de 6 minuts d’arc, no es donava des del 1623. Comentar, com a referència per a comparar, que la Lluna plena fa uns 30 minuts d’arc.

Després de la posta de Sol, quan ja fosqueja, mirant cap a l’oest, heu de buscar dos punts brillants. No dura tota la nit, ja que els dos planetes es ponen uns minuts després d’arribar a la màxima foscor del cel.

Aquest fenomen té un interès didàctic per diversos motius:

 

* Es dona el dia més curt de l’any. Poc després de la posta de Sol, a la seva esquerra, apareix un punt molt brillant i blanc, Júpiter. Sembla una estrella enorme, però és el planeta més gran del Sistema Solar. No està sol. Un altre punt més petit i menys brillant, l’acompanya. És Saturn, el senyor dels anells.

 

* No cal cap aparell òptic per veure’l. Fins i tot, depenent de la capacitat visual de cada persona, pot fer la impressió que és un únic cos, quan realment són dos planetes molt junts.

 

* És una bona oportunitat per conèixer i ensenyar Saturn. Brilla menys

que Júpiter i per tant des d’ambients urbans no és fàcil de veure o localitzar.

 

* Amb uns prismàtics senzills (7 x 50 o 10 x 50) la visió encara serà més espectacular. Es veuran els satèl·lits de Júpiter, però no es distingiran els anells de Saturn.

 

* Júpiter es pot fotografiar amb un mòbil com els que tenen molts alumnes. I ampliant la imatge s’acabarà intuint Saturn.

 

* Amb una màquina fotogràfica digital de gamma mitjana i uns 10 – 15 augments seria possible intuir els satèl·lits de Júpiter, els mateixos que va descobrir Galileu fa més de 400 anys.

 

 

 

 

 

Soc Saturn, el Senyor dels anells.
Vaig vestit d’un groc senzill
per retrobar-me amb el meu fill
amo i senyor de l’Olimp.

Soc Júpiter, Déu inmortal.
Vaig vestit tot de blanc
i quan arriba el Nadal
crido al meu pare estimat.

Quan el Sol es pongui el dia més curt
a l’esquerra de la posta ben just
abraçant-se Júpiter i Saturn
de dos Déus en farem un.

 

 

 

Foto del 12/12/2020 des de Tarragona. Júpiter i Saturn s’aproparan molt més que a la imatge.

 

Per a més informació:

 

https://serviastro.ub.edu/fenomens/altres/una-cada-vint-anys-conjuncio-de-jupiter-i-saturn

 

https://federacionastronomica.es/index.php/actividades-y-eventos/conjuncion-jupiter-saturno

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>