APRENEM amb el “Dia Escolar de la No Violència i la Pau”

(Sota teniu recollits suggeriments de títols d’alguns alumn@s de 4t per aquest reportatge)

DENIP 2022 – APRENEM AMB LA PAU – MAHATMA GANDHI I EL SÍMBOL DE LA PAU – LA PAU ÉS VIURE! – LA PAU – LA HISTÒRIA DE GANDHI I LA PAU – TREBALLEM AMB LA PAU- LA PAU ÉS LA FELICITAT – DENVIP 30 DE GENER

 

(Tot seguit teniu un recull de suggeriments d’entrades o introduccions al reportatge d’alguns alumn@s de 4t)

La Pau és necessària, hi ha gent que no pensa el mateix, fan violència, no respecten, s’enfaden, són egoistes; però per sort, no tothom és igual, hi ha gent bona i dolenta. El dia de la Pau se celebra el dia 30 de gener, tot i que hi ha d’haver pau els 365 dies de l’any.
Aquest reportatge et demostrarà com d’important és la Pau.

Autora LR

El DENVIP és el Dia Escolar de la No Violència i la Pau. Es celebra el dia 30 de gener a causa de la mort de Mahatma Gandhi, que va ser assassinat al 1948. Setze anys després, al 1964, Llorenç Vidal va proposar el 30 de gener com el deia de la Pau. D’aquí van sortir molts símbols com la circumferència del Desarmament Nuclear o el colom blanc amb la branqueta de fulles verdes.

Autora JB

Voleu saber coses de la Pau, de Gandhi…?
Aprendreu la biografia de Gandhi, el DENVIP (el dia Escolar de la No Violència i la Pau), símbols de la Pau i activitats fetes a l’escola.
La Pau és important! Cuideu-la i respecteu-la!

Autora AB

Mahatma Gandhi va nèixer a l’Índia, el 2 d’octubre de 1869 i va morir assassinat el 30 de gener de 1948. En Gandhi va ser una persona molt important. LEs Nacions Unides hi estan d’acord i es decideix, al 1993, establir el 30 de gener cm el DENVIP a les escoles. Aquest símbol va ser creat per Gerald Holtom al 1968

Autora JBLl

Gandhi, Mahatma era un apersona pacifista, política i pensadora.
A les escoles els nens i les nenes som diferents. Hi ha molts símbols de la pau, el més conegut és el del colom blanc.
A l’escola Santa Anna, al nostre cicle mitja (3r i 4t), hem fer diferents activitats durant els dies d’abans i de després del 30 de gener.

Autora JO

El dia 31 de gener se celebra el “DENVIP” Dia Escola de la No Violència i la Pau. En Gandhi va nèixer el 2 d’octubre del 1869 i va se assassinat el 30 de gener de 1948. A classe hem pintat, cantat cançons… i altres escoles, també. Hi han molts símbols de la pau amb històries cadascuna.

Autor PO

Mahatma Gandhi era una persona pacifista, política i pensadora. va néixer el 2 d’octubre de 1869 i va ser assassinat injustament el 30 de gener de 1948 per un hindú fanàtic que no volia que el seu missatge arribés a tot el món. Llorenç Vidal va proposar el 1964 commemorar un Dia de la pau i la no violència. Les Nacions Unides decideix, al 1993, establir el 30 de gener com a DENVIP a les escoles.

Autor JG

El dia 30 de gener és el dia escolar de la no violencia i la pau. La pau no s’aconsegueix per la força.
Seguiu el camí de la pau!

Autor GR

El dia 30 de gener és el dia de la pau i això significa no violència, ser respectuosos, no riure’s dels demés, més felicitat i no fer mal als altres

Autora AP

(A continuació, us presentem el cos del reportatge fet de manera col·laborativa per l’alumn@t de 4t)

Biografia de Gandhi

Mohandas Karamchand Gandhi és conegut com Mahatma (Ànima Gran) Gandhi, una persona pensadora, pacifista i política.

Mahatma Gandhi va néixer a l’Índia el 2 d’octubre de 1869 i va morir assassinat el 30 de gener de 1948. Va viure 78 anys. Va ser assassinat per un hindú fanàtic que no volia que el missatge de Gandhi arribés a tot el món: “que les castes baixes formessin part de la societat i que els musulmans també hi tinguessin cabuda” (revista Sàpiens). El van assassinar perquè no pensaven el mateix que ell!

DENVIP, el Dia Escolar de la No Violència i Pau

Donat que Gandhi va ser una persona molt important i va ser assassinat injustament, el professor espanyol Llorenç Vidal va proposar, al 1964, commemorar un Dia de la Pau i No Violència a les escoles amb l’objectiu de reviure l’Ànima Gran de Gandhi i el seu missatge.

Les Nacions Unides hi estan d’acord i es decideix, al 1993, establir el 30 de gener com a DENVIP a les escoles.

A les escoles els nens i les nenes som diferents en creences, en habilitats, en costums, en nacionalitats, en caràcter, en aspecte físic, en el color de la pell, en maneres de pensar, etc. Cal promoure no burlar-se, no molestar, no fer mal, no cridar als altres, no ferir els sentiments, no barallar-se, no discutir, etc. Per tant, davant un conflicte cal parlar, arribar a un acord per tal de dialogar bé i pacíficament.

Símbols de la pau

Hi han molts símbols de la Pau, el més conegut és el del colom blanc. 

També n’hi han d’altres, com per exemple: 

  • La circumferència amb dos radis i un diàmetre. Aquest símbol va ser creat per Gerald Holtom al 1968 per protestar en contra de l’armament nuclear: aquest simbolitza dues lletres la D de desarmament i la N de nuclear.
  • Els dos dits índex i el cor, en forma de V.
  • Les mans obertes de color blanc que significa la vida en pau
  • La bandera de l’arc de Sant Martí amb els colors al revés
  • La pipa de la pau
  • Donar-se la mà dreta
  • Una abraçada

Hi han molts artistes que han fet obres d’art per reivindicar el missatge de pau, com per exemple, Carl Fredrik Reuterswärd que va crear l’estàtua d’una arma amb un nus a la punta després de l’assassinat del cantant John Lennon.

Activitats fetes a l’escola

A l’escola Santa Anna, al nostre cicle mitjà (3r i 4t), hem fet diferents activitats durant els dies d’abans i de després del 30 de gener.

Vam fer una pluja d’idees sobre el què sabem de la Pau; també vam veure, llegir i cantar la cançó La festa de la Pau de Dàmaris Gelabert i Convidats; vam veure un vídeo que parlava del DENVIP sobre Gandhi, el seu missatge i com aquests havien arribat a les escoles; vam pintar unes mandales de la pau per fer una mandala de mandales del símbol de la pau fetes pels 44 alumnes del cicle mitjà. A més a més, al Classroom tenim enllaços sobre aquest dia. Per finalitzar, hem fet en equip aquest reportatge!

A la resta de l’escola també van fer altres activitats relacionades amb el DENVIP.


Imatge: alumnat de 4t observant l’activitat conjunta de cicle mitjà (3r i 4t).
Autoria del reportatge: alumnat de 4t
1 de febrer de 2022

Per saber-ne més
Planificació i elaboració del reportatge

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>