D’ON VE L’AIGUA DELS NÚVOLS?

Després de rebre el missatge del Dani, el pilot d’avió que necessitava la nostra ajuda per saber de quines maneres podia canviar el cel i arreglar el seu radar, van sorgir moltes idees i ens vam plantejar diverses preguntes.

Algunes d’elles feien referència als núvols, perquè a simple vista el cel canvia segons aquests: un dia n’hi havia, un altre no, un altre dia va ploure.. i ens vam preguntar: tots els núvols fan ploure? 

Així que, FEM PLOURE!

Seguint el mètode científic, completem la fitxa tècnica de l’experiment amb els materials necessaris i els passos a seguir. I després, ens plantegem una hipòtesi que en acabar comprovarem: què passarà quan tirem les gotes de colorant a sobre de l’espuma? Ho escrivim i dibuixem.

 

Un cop realitzat l’experiment, entenem que alguns núvols fan ploure perquè les seves gotes d’aigua són més grans, pesen més i llavors cauen.

Els núvols BLANCS estan fets de petites gotes d’aigua que deixen passar la llum del sol. Els núvols GRISOS estan fets de gotes més grans que no deixen passar la llum i en veiem l’ombra.

Però, com arriba l’aigua als núvols?

Descobrim la història de “La goteta”, que inicia el seu viatge des del seu núvol fins arribar al mar i després torna al núvol. Aquest conte ens parla del cicle de l’aigua, d’un viatge d’anada i tornada que mai s’atura.

De la conversa en surten algunes idees com:

  • Els núvols xuclen l’aigua del mar.
  • El sol escalfa l’aigua i llavors es formen els núvols.
  • L’aigua dels núvols ve d’algun lloc amb aigua de la terra.

Experimentem-ho: SIMULEM EL CICLE DE L’AIGUA!

Primer, posem aigua al foc i observem que, quan s’escalfa, comença a bullir i a sortir fum: és vapor d’aigua! Després, posem l’aigua calenta en un bol i, al mig, hi posem un got buit. Tapem el bol amb paper film i hi posem un gel a sobre perquè sigui ben fred. I ens preguntem: què passarà a dins? Quan destapem veiem que al got que abans era buit, ara hi ha aigua!

   

Què ha passat? El gel que s’ha desfet ha travessat el plàstic i ha caigut al got? El vapor ha xocat amb el plàstic i ha caigut al got? Decidim fer un altre experiment per sortir de dubtes. Aquesta vegada simplement tapem amb una tapa, que està freda, la cassola i a l’estona la destapem.

Descobrim que l’escalfor transforma l’aigua en vapor (s’evapora), i que el vapor d’aigua al topar amb la tapa freda es torna a unir formant gotetes petites (es condensa) i, quan aquestes gotes van sent més grans cauen!

I per continuar, aquests dies que ha nevat una miqueta ens han portat a preguntar-nos: quan pot nevar?

Seguim!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>