Recomanacions de lectures per la violència zero

S’entén per violència de gènere qualsevol acció violenta o agressió, basada en una situació de desigualtat. La violència sexista no es produeix tan sols a les dones, sinó també sobre els homes i les persones transexuals. No només son càstigs físics sinó també psicològics,socials i econòmics.

Hem fet un recull d’algunes lectures que ens poden ajudar en el nostre desenvolupament emocional,psicològic i social.Com a adolescents necessitem models per desenvolupar un esperit crític i realitzar exercicis de llibertat i respecte que podem fer mitjançant aquestes lectures:

Lectura a partir de 12 anys

El diari lila de la Carlota, de Gemma Lienas, Ed. La Butxaca

Al seu diari lila la Carlota hi escriu situacions masclistes, desigualtats i injustícies que veu al seu entorn. La seva àvia ha proposat observar el món amb “ulleres liles” i comprova com moltes situacions quotidianes que semblaven inqüestionables són injustes i discriminatòries. La Carlota reflexiona sobre el mite de l’amor romàntic, les relacions amoroses, la cosificació de les noies, les desigualtats de gènere, la violència de gènere, els estereotips i prejudicis…

Lectures a partir de 14 anys

Demana’m la lluna, de Care Santos, Ed. Edebé.

La Blanca va patir assetjament al seu antic institut per part d’un noi, l’Àlex, i ha canviat d’institut amb l’esperança que les coses siguin diferents… Però la Blanca comença a explorar el món dels xats online per conèixer gent i a partir d’aquí la seva vida es torna a complicar. Un llibre amè i fàcil de llegir sobre les relacions amoroses, l’amistat i el bullying.

El rastre brillant del cargol, de Gemma Lienas, Ed. Fanbooks.

Una novel·la fresca i dinàmica sobre un noi de 16 anys, en Sam, que té síndrome d’Asperger. En sap molt d’ordinadors però té pocs amics. A partir de la relació amb la Martina el seu món es capgira. Descobreix que la Martina està patint ciberassetjament sexual i busca la manera d’ajudar-la. Una novel·la detectivesca sobre l’amistat, l’amor, l’assetjament, la violència sexual…

Lectures a  partir de 16 anys

Paraules emmetzinades, de Maite Carranza, Ed. Edebé.

És una novel·la d’intriga que gira al voltant de la violència de gènere i els abusos sexuals. La història se centra en un dia trepidant viscut a contrarellotge per tres persones relacionades amb el cas de la Bàrbara Molina, desapareguda violentament quan tenia 15 anys. Quatre anys després de la seva desaparició apareixen noves proves sobre el cas i obren noves possibilitats de resoldre’l. Una denúncia valenta dels abusos sexuals infantils i les seves conseqüències devastadores.

Quiéreme bién, una historia de maltrato (novel·la gràfica), de Rosalind B. Penfold, Ed. Astiberri.

A través de les vinyetes d’aquesta novel·la gràfica descobrirem les diverses fases de l’horror que viuen les víctimes de violència de gènere. Ens ajudarà a reflexionar sobre els mites de l’amor romàntic, sobre les relacions abusives i violentes, sobre la llibertat, el respecte, l’amor i la vida en parella. Una gran obra que ens ajudarà a visualitzar les situacions de violència per poder reflexionar i debatre amb els grups de joves.

Per si voleu conèixer més lectures sobre la igualtat de gènere i la violència-0, la podeu trobar a aquest enllaç.