S’inaugura el primer certamen de dissertacions filosòfiques de l’institut Lacetània

Aquest any, per celebrar el 50è aniversari del nostre centre, dins de les Jornades Lacetània, es va proposar als alumnes de batxillerat participar a un certamen de dissertacions filosòfiques (una argumentació racional, estructurada i metòdica al voltant d’un tema filosòfic). Aquest any, com a 50è aniversari de l’institut, proposàvem reflexionar, posicionar-se i argumentar el següent tema: Els avenços tecnològics estan canviant o canviaran la nostra identitat humana?

Els participants havien de pensar què ens identifica com a humans; com canvia aquesta identitat si hi introduïm elements tecnològics; I pensar, més enllà de possibles canvis físics directes, en les conseqüències ètiques, les desigualtats, el paper de la justícia…

Deliberar no va ser fàcil ja que la qualitat i el nivell de la majoria de dissertacions va fer difícil l’elecció però sí que es va acabar escollint aquelles que tractaven més àmpliament el tema proposat  i que, amb un rigor lingüístic, exposaven més clarament les conseqüències de la tecnologia per la nostra identitat.

Les categories de 4t d’ESO i cicles formatius van quedar desertes i per això es van decretar dos guanyadors a cada nivell de batxillerat ex aequo.

A 2n de Batxillerat les guardonades van ser la Mar Torruella i la Núria Vílchez de 2n C.

A 1r de Batxillerat els guardonats van ser  en Nil Boira i en Guillem Masdemont de 1r B.

La idea és que aquest any s’inauguri la tradició i a cada edició de les Jornades Lacetània es formuli una pregunta de caire filosòfic relacionada amb el tema de les Jornades d’aquell any per dotar d’una reflexió humanista el motiu de les jornades.

Felicitem als guanyadors i a tots els participants. A continuació podeu llegir els seus treballs:

-Els avenços tecnològics estan canviant o canviaran la nostra identitat humana

-Dissertació filosòfica dels humans modificats

-Mar

 

Olga Mateo i Irene Alerm (professores de filosofia de l’Institut Lacetània).