HI HA BOSC A BARBERÀ? (1r d’ESO)

Per a l’Institut Bitàcola, conèixer l’entorn natural proper és bàsic en la nostra filosofia de centre. Sovint, però, malgrat tenir ben a prop la muntanya i els camps veïns, encara no hi hem anat mai o no ens hi hem endinsat prou. Per això, el primer projecte de l’alumnat de primer d’ESO és conèixer el seu entorn, tot això els pertany i, alhora, ells i elles pertanyen al territori.

Un d’aquests fantàstics paratges de Barberà del Vallès és el Bosc de Santiga, limitat entre polígons i carreteres, la natura sorprèn per la seva gran diversitat d’espècies i de tresors que amaga.

Així doncs, aquest dijous 15 d’octubre, tot seguint el nostre propi itinerari de la Wikiloc (Ruta pel ‘Bosc de Santiga’ – Natura vs. Acció antròpica), ens hem endinsat al bosc on hem pogut observar i estudiar el seu ecosistema, identificar les principals espècies vegetals que el componen com: alzines, pins blancs, pollancres, oms, llentiscles, esparregueres, heures o l’arítjol i, hem cercat els rastres de diversos animals, com el porc senglar, l’esquirol, aus, aràcnids… i d’algun que altre rosegador! També hem vist ocells com el bernat pescaire o el tudó i, finalment, hem pogut detectar i identificar algunes espècies invasores com la canya americana i valorar l’impacte de l’ésser humà sobre el bosc i algunes de les conseqüències més nocives per al medi ambient.

Alguns dels espais que hem recorregut i observat al llarg d’aquesta excursió són: la bassa i els aiguamolls, els horts, els camps de conreu (Can Planes i Ca n’Ermengol), el castell de Barberà, el Molí Vermell, antics masos i cases, la torre de guaita de Ca n’Altamira, el polígon industrial de Santiga (i el de Can Roquetes: nova nau d’Amazon), el cementiri, el riu Ripoll i els seus canals, les fonts, els diferents ponts del riu (Dr. Crusafont, Ronda de la Unió i AP7…) i els diferents camins i carrers de l’entorn (C/ de la Verneda, C/ Folch i Torres…).

Itinerari pel Bosc de Santiga per descobrir els principals espais del bosc i els efectes de l’acció antròpica al llarg de la història, fins a l’actualitat.

https://youtu.be/vxZ1TE27HbA

Wikiloc: Ruta pel ‘Bosc de Santiga’ (Barberà del Vallès) – Natura vs. Acció antròpica

Powered by Wikiloc

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/ruta-pel-bosc-de-santiga-barbera-del-valles-natura-vs-accio-antropica-58033466#lb-embed