Dia Internacional de les Matemàtiques, setmana matemàtica

El passat diumenge 14 de març va ser el dia internacional de les Matemàtiques, conegut com a Dia PI. Un dia en el que, cada vegada més persones, plantegen activitats matemàtiques per gaudir de les peculiaritats del número Pi així com de la resta de la matemàtica.

A l’institut Bitàcola sempre hem celebrat aquest dia amb el tradicional concurs de pastissos, però en la situació actual no ha estat viable. Tot i això, cada nivell ha pogut gaudir d’activitats ben diverses, interconnectant matemàtiques amb arts i llengua.

Un exemple han estat els escrits de 4t d’ESO emulant la secció de l’Eloi Vila anomenada “El números de l’Eloi Vila“, on ens explica curiositats i efemèrides al voltant d’un número. Un petit exemple:

El número 18 de Esther Sánchez

“…Sabíeu que Paul McCartney té 18 premis Grammy? 18 també va ser l’edat que tenia Billie Eilish quan va guanyar el premi Grammy a Àlbum de l’Any, convertint-se així en la persona més jove en aconseguir aquest premi. Si seguim parlant de música, el 18 és un nombre molt famós com a títol de cançó, entre aquestes trobem “18” de One Direction i “18” de 5 Seconds of Summer. Si parlem sobre matemàtiques, 18 és el nombre total de pentòminos unilaterals que existeix. I si parlem de simbologia, el 18 és el símbol que representa al Karma i la independència. Sabíeu que fa 18 anys va morir Miquel Martí i Pol? Doncs sí, l’any 2003 ens va deixar un dels majors referents per a la literatura catalana, concretament, l’11 de novembre. En l’entorn mèdic, 18 són les setmanes que porta un bebè gestant-se quan es troba a la meitat de l’embaràs…”

El número 8 Paula Buesa

“…El 8 es el dia que vaig néixer, i per això serà un número que m’acompanyarà tota la vida. Es un número especial, primer de tot, per què depèn de com el miris es un infinit, representant així el que es etern, no us sembla tan bonic com a mi? El 8, es un número especial també per als jugadors de billar, ja que es la bola més especial, i de vegades la més insuportable. Per a molta gent, sobretot a la Xina, es un número de la sort, ja que quants més números 8 et trobis a la vida, se’t considera com a algú molt afortunat, espero que estiguin en lo
cert!…”

O les creacions artístiques de la resta de nivells, tot acabant la setmana amb unes proves Cangur ben interessants!