Llatí fora de l’aula

Els alumnes de primer de Batxillerat de l’lnstitut Joan Brudrieu de la Seu d’Urgell Alba Adzerias, Carla Campillo i Sandro Lagares tenen la gran oportunitat d’estudiar Llatí fora de l’aula. Cada setmana, dintre del seu horari lectiu, els alumnes es desplacen a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell on estudien Llatí amb  documentació  original d’època medieval. El seu primer repte és la transcripció del Testament Sacramental de Sant Ermengol datat l’any 1035, el document més antic conservat actualment a l’Arxiu. Aquest projecte neix arran de diverses converses  prèvies entre la professora de Llengües clàssiques de l’lnstitut, Ángela Cámara, i el director de l’Arxiu Comarcal, Julio Quílez, i compta amb el suport de la resta de l’equip tècnic de l’Arxiu, Lluís Obiols, Carles Gascón i Teresa Caminal, així com de la col·laboració d’una exalumna del Centre llicenciada en Clàssiques, Laura Viayna. […]

L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és donar vida al Llatí, una llengua aparentment morta però que encara, a dia d’avui, continua molt present a la nostra societat. D’aquesta manera els alumnes aprenen a través del contacte directe amb els documents no només la llengua, sinó també la seva realitat histórica, geografica i cultural donant sentit a uns estudis teòrics que es desenvolupen dins de l’aula.

Per altra banda, és important remarcar que gràcies al treball dins de les instal·lacions de l’Arxiu els alumnes tenen coneixement des de la pròpia experiència del que poden ser futures  professions  com són l’arxivística  i les seves disciplines afins com la paleografia i la historia contextualitzada en la interpretació tant de documents antics com moderns.

Finalment, l’altre objectiu del projecte és obrir les instal·lacions de l’Arxiu Comarcal a la pràctica docent en el marc del seu servei didàctic. D’aquesta manera, alumnes i professors disposen d’un suport i d’uns recursos afegits que exerceixen una influència molt positiva en el procés d’ensenyament-aprenentatge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>