La Marató de TV3

Des del 31 d’octubre i fins al 28 de novembre, l’Institut participa en la campanya de sensibilització i difusió social que precedeix la Marató 2013 de TV3 del 15 de desembre, enguany dedicada a les malalties neurodegeneratives. Una campanya en què, a través de conferències realitzades per metges i metgesses del CAP en les tutories dels diferents grups i nivells de l’Institut, es pretén traslladar a l’alumnat el coneixement sobre les malalties degeneratives, com ara l’Alzheimer, l’esclerosi múltiple, la corea de Huntington, el Parkinson, la distròfia muscular o l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), ahora que es promou la solidaritat en benefici de la recerca neurodegeneraiva. […]

Extret de la pàgina web de la Marató de TV3:

L’edició 2013 de La Marató de TV3 es farà diumenge 15 de desembre i estarà dedicada a les malalties neurodegeneratives

Naixem amb 100.000 milions de neurones. Amb el pas del temps, algunes es van perdent i moren, però el nostre cos només és capaç de crear-ne algunes de noves, molt poques. Es tracta d’un procés natural lligat a l’envelliment de les persones. De vegades, però, les neurones emmalalteixen o moren més ràpidament del que és normal. És llavors quan apareixen les malalties neurodegeneratives. No són malalties de gent gran, sinó que poden afectar qualsevol edat, des de la infància.

No es contagien, ni s’operen ni s’hereten

Tot i que s’ha avançat en el coneixement d’aquestes patologies, encara no es coneix la causa de cap d’aquestes malalties. Només se sap que entre l’1% i el 10% són hereditàries. No es contagien ni s’operen, només en casos excepcionals es pot intervenir el Parkinson. Tenim neurones al cervell i a la medul•la espinal, els dos principals òrgans del sistema nerviós. En funció del lloc on les neurones moren o es degeneren apareixen unes malalties o unes altres. Si les neurones que degeneren són a l’escorça cerebral, apareixerà l’Alzheimer; si, entre d’altres, emmalalteixen les de la substància negra del cervell, es produirà el Parkinson. Si les neurones motores de la medul•la espinal moren, apareix l’esclerosi lateral amiotròfica. En el cas de l’esclerosi múltiple queda afectada la funda que envolta una part de les neurones del cervell i de la medul·la. També hi ha patologies en què els problemes s’originen als músculs o als nervis.

Incurables però amb tractament

Cap d’aquestes malalties no té cura i algunes són mortals. No hi ha tractaments curatius, només hi ha teràpies per alentir l’aparició dels símptomes i per disminuir les greus limitacions que produeixen en les persones que les pateixen. Com que són degeneratives, es tracta de processos progressius que a mesura que passen els anys són més greus. Per exemple, poden ser problemes motors i que el pacient acabi immòbil o en una cadira de rodes; o amb problemes per respirar, que són els més greus, ja que en aquest cas poden causar la mort; o amb problemes cognitius o de memòria, i que el malalt progressivament oblidi tots els seus records i tot el que ha après al llarg de la vida. A més, són malalties que acaben afectant molt la vida social, sentimental i laboral de les persones que les pateixen. Per tot això l’impacte sobre el pacient i sobre la família és molt gran. I a llarg termini, els cuidadors principals acaben sent víctimes invisibles de la malaltia.

Importància del diagnòstic precoç

Un dels principals problemes que tenen les malalties neurodegeneratives és que quan es detecten, en molts casos, els malalts ja han perdut més del 50% de les neurones. És a dir, la malaltia comença molts anys abans que se’n faci el diagnòstic. Quan el pacient arriba al metge, la malaltia ja està molt avançada i les opcions terapèutiques són d’eficàcia reduïda.

La investigació és el futur

En els darrers anys han millorat els coneixements sobre les malalties neurodegeneratives, s’han minimitzat els efectes secundaris dels tractaments i han aparegut medicaments que en controlen més bé els símptomes. Però encara queden moltes incògnites per desxifrar. Per combatre-les se n’ha de conèixer l’origen. S’ha de continuar investigant per trobar teràpies noves que aturin la malaltia, idear mecanismes de resposta individualitzada a les necessitats de cada malalt i de cada família, així com trobar estratègies preventives. Que els pacients afectats d’una malaltia neurodegenerativa deixin de ser persones amb una vida limitada i es converteixin en persones amb una vida plena, que puguin accedir a teràpies curatives i eficaces, depèn de la investigació, però també depèn de tu.

Per això el 15 de desembre La Marató de TV3 estarà dedicada a les malalties neurodegeneratives. La solidaritat no degenera. La Marató diu molt de tu. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>