Els contes van al teatre

DSC_4840(1)

ELS CONTES VAN AL TEATRE

El 15 de juny, els nostres alumnes de 1r d’ESO  C i D  estaven especialment nerviosos. A les 9 del matí sortien de l’institut carregats d’il·lusió cap a la casa d’Andalusia. Aquest curs, a les classes de Llengua Catalana, havien treballat la narrativa i el teatre i havien portat a la pràctica els seus coneixements en un projecte titolat “Els contes van el teatre“.  Avui en veurien el fruit i el compartirien amb els seus companys de 1rA i 1rB. Ara us explicarem en què ha consistit.

La primera part del projecte consistia a elaborar diversos contes per grups i fer una adaptació teatral dels més aptes per ser representats. La vam dur a terme l’alumnat i la professora, la Montse Guillén, en horari lectiu, durant les classes de català.

En primer lloc, vam analitzar models de contes, bàsicament versions de contes tradicional i d’altres que feien referència a temes d’actualitat. Posteriorment, treballàrem aspectes literaris (narrador, estructura del conte, espai, temps…), gramaticals (signes de puntuació, errades ortogràfiques més habituals…), lèxics (barbarismes) i el procés de redacció (la necessitat de planificar, redactar i revisar). Un cop fet això, l’alumnat va escriure un conte per grups, posant en joc els coneixements adquirits.

Vam seleccionar “ Hansel i Grettel”, “Mare de déu”, “Un somni de pel·lícula” i “El magd’Oz i noves aventures” per fer-ne l’adaptació. Abans, però,  ens calia analitzar fragments d’obres teatrals i treballar aspectes literaris del gènere (especialment els elements del teatre: director, dramaturg, acte, escena, actor…). Finalment, ens llançàrem a l’aventura de fer de dramaturgs…i ens en vam sortir prou bé!

La segona part consistia a preparar la representació teatral i portar-la amb èxit a l’escenari, la qual cosa implicava el següent:  el repartiment dels papers als actors i a les actrius i de les diverses responsabilitats als tècnics i als ajudants de direcció; la memorització dels papers; els assajos i la preparació de l’atrezzo.  Es dugué a terme fora de l’horari lectiu, de 15 h a 17h. Hi van intervenir l’alumnat,  la Susana Algarte i la Cristina Espejo, mares dels alumnes Hugo Montoya i Joel Calvo, respectivament, i la professora de català. Amb el compromís i l’esforç de tots, el projecte va tirar endavant.

Com hem dit abans, la vam representar a la casa d’Andalusia, el 15 de juny. Enmig dels nervis i després de mesos de feina amb tot plegat, la nostra tasca culminava amb aquella única funció i es va veure recompensada amb els aplaudiments del públic i amb la satisfacció de pensar que ho havíem fet amb el cor.

La tercera part del projecte consistia a il·lustrar els contes i se’n va fer càrrec l’EvaCazcarro, professora d’EVP, i l’alumnat de 3r d’ESO. Van llegir els contes, els van fragmentar i van il·lustrar per grups cadascuna de les parts. Podeu veure’n el resultat a les parets del passadís de la primera planta. S’hi barreja imaginació, esforç, il·lusió i creativitat. Molt bona feina!

Per acabar, voldria agrair la col·laboració de l’alumnat, de les famílies, del professorat que en algun moment s’hi ha implicat, de l’Eva Cazcarro, que ha fet una feina excel·lent en un temps rècord, i, sobretot, de la Susana Algarte i la Cristina Espejo, sense les quals no hauria estat possible que aquest projecte veiés la llum.

Moltes gràcies a tots i a totes!!

Montse Guillén

MOV090.MOD_000117645 DSC_4832(1)  DSC_4857(1) DSC_4853(1) DSC_4879(1) DSC_4861(1)

imatge mag oz 2

imatge mag oz

imatge mare de deu

imatge somni

3 comentaris

 1. Susana Algarte Moldes

  Donar-li l’enhorabona a la Montse Guillén per la feina aconseguida. Finalment ha sortit tot molt bé, gràcies a la seva constància, perseverància i carinyo amb el que ha fet que els nens i nenes s’ensortissin així de bé. També als protagonistes que son uns artistes i ens han fet passar una estona molt agradable (no en tot moment, però estic segura que hauran après d’aquesta experiència….. o això espero ). A les mares que d’una forma o una altre s’han implicat en aquest projecte amb vestuaris, decorats i suport… Us Felicito a tots/totes!! Ah!, i donar les gràcies també, a La Casa d’Andalusia per haver cedit el seu espai i fer que es poguès dur a terme les obres. Per la meva part, ha estat tot un plaer en col.laborar amb gent tant maca i treballadora. Fins la propera!!

  1. Montse Guillén

   Moltes gràcies, Susana! A tu, a la Cristina Espejo i a tots i a totes els que en algun moment ens heu donat un cop de mà. Ara, a gaudir de l’estiu i a recuperar forces per al proper curs. Bones vacances a tothom!

 2. Cristina Espejo

  Muchas felicidades Montse. Y a todos los alumnos que habéis participado en la obra, que lo habéis hecho genial. Y gracias por dejarme aportar mi granito de arena

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>