Seguretat i bons usos digitals

Internet és un lloc ple d’oportunitats per als menors, on poden aprendre, comunicar-se o jugar. Però també hi ha alguns riscos i consells de seguretat que han de conèixer per evitar problemes. L’adquisició de la competència digital i l’exercici responsable de la ciutadania passa per tenir coneixements del que és permès a la xarxa i el que és una infracció, tenir consciència de la pròpia identitat digital i saber salvaguardar les dades personals, detectar abusos i saber demanar ajut a les persones adultes o conèixer els sistemes de protecció contra les amenaces dels programaris maliciosos.

Igual que intentem (o ens proposem) seguir un estil de vida sana, amb una alimentació equilibrada i practicar esport de manera moderada, quan parlem d’Internet també hauríem de tenir uns hàbits cibersaludables.

Benvinguts a l’apartat de ‘Practica els hàbits cibersaludables’, on trobaràs una sèrie de conceptes que t’ajudaran a desenvolupar el sentit crític en el dia a dia digital.

No t’omplirem ni de tecnicismes ni de conceptes inintel·ligibles, sinó que ho farem de manera divulgativa i entenedora: volem que et converteixis en un ciutadà digitalment segur! Entre tots fem una Internet més segura.

En la situació d’excepcionalitat, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya manté la ciutadania informada amb nous materials en aquesta pàgina on trobaràs aviat molts consells i recursos de la campanya sobre hàbits cibersaludables.

ciberhabits a casa

Els ciberhàbits a practicar a casa:

 1. Frau digital

  Quelcom que és estrany o massa bo per ser cert, podria ser un atac.

 2. Dispositius al dia

  Actualitzant-los podem estalviar molts disgustos.

 3. Revisa privacitat

  Perquè no es beneficiïn de les nostres dades personals.

 4. Dades segures

  Les credencials són l’escut a molta informació sensible.

 5. Civisme digital

  No hem de contribuir a fer difusió d’informació que no hem contrastat.

Normes de ciberseguretat per als nostres fills

No hi ha una edat que determini l’accés dels infants a Internet. Però els experts recomanen que quan són molt petits no és adequat fer-ne ús per calmar-los o distreure’ls. En edats primerenques, cal limitar tot el possible el seu ús, estimulant el nen a través del joc i l’experimentació amb l’entorn.

Segons les enquestes més recents, prop d’un 40% d’infants de 4 anys ja interactua amb dispositius mòbils, especialment tauletes, i més de la meitat dels de 10 anys tenen mòbil propi.

És per això que el paper de pares i mares és determinant a l’hora de fer-los arribar les normes bàsiques de seguretat a la xarxa. Molts dels problemes que es poden trobar a internet es produeixen per no seguir o no conèixer aquestes normes, moltes d’elles de sentit comú i totes fàcils d’aplicar.

 • Comproveu que l’antivirus i el tallafocs estan sempre actualitzats i operatius.
 • Activeu mesures de control parental per evitar que els vostres fills accedeixin a continguts nocius i/o perillosos.
 • Expliqueu-los la importància de les dades personals i quines dades poden facilitar i quines no.
 • Acordeu quines pàgines es poden visitar (agregant-les per exemple a la llista d’adreces d’interès) i reviseu junts l’historial de navegació que guarda l’ordinador.
 • Estigueu al corrent de les novetats en riscos a Internet. Compartiu-les amb els vostres fills i navegueu per la xarxa amb ells per confirmar que els han entès.
 • Estigueu alerta amb les noves amistats que poden fer a les xarxes socials i parleu amb ells si veieu algun comportament estrany.
 • Fixeu el temps de connexió i assegureu-vos que no descuiden les activitats escolars i que realitzen altres activitats (esport, quedar amb els amics, etc).

Quines responsabilitats tenen els meus fills a Internet?

És important transmetre als menors que a Internet tenim drets però també obligacions. Tot allò que fem o diem pot repercutir en els altres.

Cal reflexionar amb ells sobre dues qüestions:

 • Internet no és anònim. Molts menors pensen que donar-se d’alta en un compte de correu electrònic amb un pseudònim garanteix l’anonimat. Altres creuen que poden crear un perfil en una xarxa social amb dades falses i ningú sabrà qui són. Se’ls ha d’explicar que si fan quelcom així perquè després volen enviar insults, escriure amenaces o penjar fotografies o informació personal d’una altra persona poden ser denunciats i identificats.
 • Els menors de 14 anys en endavant tenen responsabilitat penal sobre tot el que fan. Poden ser denunciats i ser cridats per un jutge, que els aplicarà la Llei en funció d’allò que hagin fet. Escriure o enviar amenaces, calúmnies, injúries o difondre imatges d’altres persones sense la seva autorització, o dades personals, té conseqüències penals. Aquells menors que no tenen els 14 anys no tenen responsabilitat penal, però els seus pares sí patirien les conseqüències. Una sanció econòmica per alguna cosa que ha fet un nen/a de 12 o 13 anys serà pagada pels pares.

Per evitar males experiències a la xarxa, recomanem que traslladeu normes bàsiques als vostres fills com les que citem a continuació:

 • Hem de respectar les opinions dels altres. Tot el món té dret a expressar-se.
 • Hem de respectar als demés com a persones. No està justificat insultar, injuriar o calumniar.
 • No podem amenaçar ningú a través d’Internet, ni en converses públiques ni en privades. Amenaçar és un delicte recollit en el Codi Penal.
 • Hem de respectar la privacitat dels demés. No podem publicar dades personals d’altres persones sense la seva autorització.
 • Una fotografia d’una persona ha de ser tractada com una dada personal. No podem publicar fotografies d’altres persones sense la seva autorització prèvia. Els menors de 14 anys no poden donar aquesta autorització, per la qual cosa és necessari demanar-la als adults.
 • No podem llegir ni difondre els correus electrònics d’altres persones si NO són per a nosaltres. 
 • No podem fer-nos passar per una altra persona a Internet. No podem enviar correus fent-nos passar per aquesta persona, i molt menys crear un perfil en una xarxa social prenent la seva identitat. És quelcom molt seriós i denunciable.
 • No hem de tolerar l’assetjament a Internet, ni fora de la xarxa. Si trobes un lloc web, fòrum o perfil en el que s’assetja, insulta o amenaça a algun menor d’edat que no sap com actuar, pots comunicar-ho a internetsegura.cat/contactar
 • Si trobes continguts il·legals o que et resultin especialment desagradables, has de comunicar-ho als mossos d’esquadra o a internetsegura.cat/contactar.
 • Hem de respectar els drets dels autors i els creadors. No hem de piratejar els llibres, cançons, sèries i/o pel·lícules que han suposat treball per a altres persones que tenen drets sobre aquests continguts. Si a més utilitzes programes de P2P, recorda que és fàcil descarregar-se diferents tipus de virus, o fins i tot un contingut il·legal camuflat sota un nom qualsevol.

Per a qualsevol dubte que tingueu, estem per ajudar-vos a internetsegura.cat/contactar o al telèfon 116 111 d’Infància Respon (tots els dies de l’any).

Educació mediàtica

El Consell Audiovisual de Catalunya elabora guies i continguts per tal de promoure l’educació mediàtica en àmbits educatius formals i informals. Us adjuntem uns enllaços que us poden ser de molt interès.

Recordeu sempre ser cauts i crítics!!!