El 90% dels alumnes de les Escoles Agràries obtenen més oportunitats laborals i educatives al finalitzar els estudis

• El període de preinscripcions als cicles formatius que ofereixen les Escoles Agràries del DARP s’iniciarà el 2 de juny i finalitzarà el 17 de juny

• Aquests centres oferiran 10 cicles formatius de grau mitjà i 11 de grau superior en la modalitat presencial, semi presencial i a distància durant el curs 2020-2021

Les Escoles Agràries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya compten amb índexs d’inserció laboral i de continuïtat formativa molt destacats. Més del 90% dels alumnes que han cursat un cicle formatiu de grau mitjà o superior en aquests centres obtenen més oportunitats laborals i educatives al finalitzar els seus estudis. Aquesta xifra significa que la majoria de joves aconsegueix feina o continua estudiant després de cursar els cicles formatius a les Escoles Agràries. Són dades de les últimes estadístiques elaborades pel Servei de Formació Agrària, l’entitat que gestiona i supervisa el funcionament de les Escoles Agràries.

Escola Agrària de l’Empordà

El període de preinscripcions pel curs 2020-2021 als estudis que ofereixen aquests centres públics s’iniciarà el pròxim mes i s’efectuarà de forma telemàtica. Del 2 al 8 de juny es duran a terme les preinscripcions als cicles de grau mitjà de formació professional i en el cas dels cicles de grau superior, es realitzaran del 10 al 17 de juny. Les Escoles Agràries oferiran 10 cicles formatius de grau mitjà i 11 de grau superior en la modalitat presencial, semi presencial i a distància. En aquest context, enguany el Servei de Formació Agrària ha posat en marxa la iniciativa ‘Som futur, una campanya que té l’objectiu de donar visibilitat a aquestes entitats educatives i reflectir les virtuts, qualitats i valors de la formació professional i del sector agrari i alimentari.

Durant els últims anys, el sector primari, així com altres àmbits relacionats amb el món agroalimentari, han hagut de fer front a diversos obstacles. “Un dels seus principals reptes és aconseguir que siguin vistos com es mereixen: uns sectors atractius per treballar, amb infinitats d’oportunitats laborals”, afirma Jaume Sió, Sub-director General de Transferència i Innovació Agroalimentària del DARP. “Per treballar al món agroalimentari, és necessari formar-se per afrontar la complexitat de ser un bon professional qualificat, tirar endavant projectes rendibles i amb futur i construir una societat rural viva. Sens dubte, sense els més joves, no hi ha continuïtat”.

Des de les Escoles Agràries també es duen a terme formacions que acrediten la capacitació professional agrària per a la incorporació al sector agroalimentari. El passat 2019, es van tramitar 357 sol·licituds d’ajut per a la integració de joves a l’empresa agrària. En definitiva, treballen per fomentar el relleu generacional i contribueixen a la sostenibilitat i manteniment d’aquest món gràcies als cicles formatius de formació professional que imparteixen. “Són centres compromesos amb la nostra terra, amb la producció local i de proximitat, l’ecologia, la biodiversitat, la sobirania alimentària i la salut”, explica Joan Minguet, Cap del Servei de Formació Agrària del DARP. “Un dels factors diferencials de les Escoles Agràries és la seva capacitat d’adaptabilitat, recullen les demandes del sector i ajusten la seva oferta formativa a la realitat del moment, sempre des de la innovació i sostenibilitat”.

Un altre punt distintiu de les Escoles Agràries és el cost dels cicles formatius, que estan subjectes als preus públics del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. A més a més, aquests centres també s’han enfocat a potenciar l’empoderament femení al sector. En els últims 10 anys, les matriculacions de dones als cicles formatius de les Escoles Agràries han augmentat un 24,2%.

De fet, els estudiants de la xarxa d’Escoles Agràries de Catalunya valoren amb un notable el grau de satisfacció dels cicles de formació professional. Aquesta dada reafirma la gran aposta d’aquests centres: oferir formació inicial de qualitat per tots aquells joves que volen introduir-se al mercat laboral del sector agroalimentari, un dels principals motors econòmics de Catalunya. Segons l’últim informe elaborat per ACCIÓ, el sector agroalimentari genera un volum de negoci de 38.205 milions d’euros i compta amb 164.372 treballadors.

Les últimes dades recollides sobre la inserció laboral dels ensenyaments professionals a nivell català també són molt rellevants. La percepció de relació entre estudis i feina dels cicles de grau mitjà del sector agrari i de les indústries agroalimentàries es situa al 76,8%, mentre que el tant per cent de contractes a temps complet és de 64,9%. Quant als cicles formatius de grau superior, destaquen especialment les xifres d’inserció laboral de la formació del sector agrari i de la indústria agroalimentària que arriben al 72,7% i el percentatge de la relació entre estudis i feina és del 87,1%.

Servei de Formació Agrària

El Servei de Formació Agrària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya està format per 14 Escoles Agràries distribuïdes per tot el territori català. La seva principal missió és professionalitzar el sector agroalimentari, mitjançant la millora de la qualificació dels seus professionals.

Ofereix una àmplia oferta de cicles, cursos i jornades en la modalitat presencial, semi presencial i a distància adaptats a les necessitats del sector agrari i alimentari. S’encarrega d’executar els plans i els programes de capacitació professional agrària del DARP, tant en l’àmbit de la formació inicial com del reciclatge de coneixements i la formació permanent dels agricultors i en general del món rural. Aquesta entitat també fa el seguiment i l’avaluació dels plans i els programes de capacitació professional agrària i la coordinació, en aquest àmbit, amb els altres serveis del Departament. Una altra de les seves tasques és supervisar el funcionament de les Escoles Agràries.