CURIOSITAT: mes de desembre

Per acabar el curs una curiositat ben peculiar.

Totes i tots vosaltres sabeu que els instruments els classifiquem en instruments de corda, vent, percussió i electrònics, però dins dels electrònics n’hi ha un de ben peculiar: el theremin.

El theremin,  va ser un dels primers instruments electrònics de la història i el més antic que ha perdurat fins avui.

Pertany a la família dels instruments electròfons, el so es genera mitjançant circuits elèctrics, i com que genera i amplifica el so de forma totalment elèctrica, i sense la utilització de cap mecanisme, forma part del subgrup dels instruments ràdio-elèctrics.

Consisteix en una caixa amb dues antenes, horitzontal i vertical, que controlen respectivament volum (fort-fluix) i to (nota aguda-greu). En un principi s’anunciava com a “l’instrument que es toca sense ser tocat”, perquè no hi ha contacte físic entre l’intèrpret i l’instrument, sinó que aquell allunya o apropa les mans a les antenes, que reaccionen a la capacitància del cos humà, introduint variacions de to o volum.

 

La tècnica d’interpretació del theremin és extremadament complicada, la qual cosa l’ha relegat massa sovint a generador d’efectes especials. El seu so és un clàssic dels films de terror o ciència-ficció dels anys 50 i 60. Tot i així hi ha alguns thereministes de renom, com ara  Lydia Kavina, que l’han explorat i adaptat al repertori clàssic.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>