ACTIVITATS AL CdA ALT BERGUEDÀ

Ja fa dies que hem tornat de colònies, i a classe de llengua hem fet un treball per grups per explicar en què van consistir les activitats que vam realitzar al CdC Alt Berguedà i què vam aprendre. Aquí us deixem els nostres escrits.

COVA  DE LA TUTA

A la cova de la Tuta vam  entrar amb casc per seguretat i llanterna (o frontal). La cova es un forat que està a la muntanya. Vam veure: fòssils, animals, estalactites i estalagmites ,roques calcàries,…

Vam estar una estoneta en silenci i vam sentir i veure: fred, humitat, gotes, foscor…

Abans la cova s’utilitzava per refugiar el ramat, i com que feia fred feien foc dins la cova , per això un tros de sostre estava negre.

Hi havia “tres sales” amb un diferent nivell cada una.

El Pep i el Roger ens van fer de guies.

I quan vam acabar d’investigar la cova de la Tuta, per el camí ens vam trobar als de tercer.

Júlia Carla, Dani i Dídac Ch

LES FONTS DEL LLOBREGAT

A les Fonts del Llobregat vam veure unes cascades de totes les mides , des de petites fins a  grans, que sortien dels forats de les roques calcàries. Aquesta aigua s’acumula als aqüífers de dins de les muntanyes.

Hi havia moltíssima vegetació i un pont pel que podíem passar per no caure al llit del riu. Des d’un lloc  les persones podien observar les fonts que és on neix el riu. Hi havien roques molt erosionades per la força de l’aigua que sortia de les fonts.

Sentíem molta frescor i olor a humit, hi havia  molt soroll de l’aigua i vam tastar l’aigua, que estava bastant bé i fresqueta.

Ens van  explicar la llegenda de la cova de la Tuta i les fonts del Llobregat d’un rei i una reina que es van casar. Van fer una festa per celebrar-ho i  van tindre una filla que volien que fos la més guapa. Al cap d’un temps es va morir el rei, i la reina per a que la seva filla fos la mes guapa , va posar a totes les nenes de la ciutat a un forat que són les coves de la Tuta. Les nenes van plorar tant que diuen que les llàgrimes de les nenes son les gotes que surten per les Fonts del Llobregat.

Laia, Ariadna, Mariona i Roger Camarasa

Estudi del riu

A la Pobla de Lillet  vam estudiar el riu Llobregat i els seus arbres fent un treball de camp.

Al riu vam mesurar l’amplada i feia uns 7 m. A  un costat de fondària  feia 12cm, a l’altre  6cm , i  al mig 26.cm. Hi havia poc cabal.

La temperatura de l’aigua era de 11 graus.

També vam pescar macro  invertebrats.

Vam fer un treball sobre els arbres de la vora del riu  que consistia en identificar-los amb pistes de fotos de les fulles. La majoria de arbres eren de ribera  .

Jan, Jordi, Guerau i Daniel

TREBALL DE LABORATORI

El dijous a la tarda vam fer un treball de laboratori que consistia en mirar els macro invertebrats amb lupes de mà.

Després els vam observar amb lupes binoculars.

Els vam identificar i vam trobar: perla 1, perla 2, perla 3, efímera 1 i 2,efímera 5,efimera 7, frigània 1,frigania2, simúlid, tàvec, àcar, cuc de sang verd, sangonera ,cuc de sang vermell i oligoquet.

Després vam mirar els seus índex biològics (són uns números que ens indiquen si el macroinvertebrat necessita aigua més o menys  neta per viure). Vam sumar tots el índex biològics i ens va donar 98. Com que casi és 100 , el Pep ens va explicar que indicava que l’aigua estava neta. Vam arribar a la conclusió que li podíem dir a la Lilit que les truites de riu sí que  podrien viure a aquest tros del riu Llobregat.

Fran, Dídac B, Queralt i Paula

El BOSC

El divendres dia 4 d’octubre vam fer un joc d’orientació per el bosc de La Sala.

Hi havia 15 punts que teníem que trobar, amb l´ajuda d´una brúixola i un GPS.

Alguns grups començaven des del punt 15 i altres des del punt 1,al fer això ens trobàvem de cara i alguns grups s´ajuntaven uns amb altres .

Les “parades” es tractaven d’identificar arbres i rastres d’animals, explicar perquè passaven alguns fenòmens, trobar algun fòssil, etc…

Al principi era tot pujada però al final era baixada i  podíem descansar. Sort que ningú es va perdre gràcies a que els professors ens vigilaven.

Després de fer l’activitat vam mirar el recorregut que havíem fet en el GPS a una pantalla digital.

Ens ha agradat un munt!!!                Vam acabar molt cansats.

Nil,Biel,Marc B i Roger A

Temps lliure i nits

Al temps lliure hi havia  gent que feia: cabanyes amb pals i pedres, jugar a ping pong, futbol i jocs pel mig del bosc,.. El  joc que ens vam inventar de les cabanyes es diu  camper que consistia en agafar un pal llarg i intentar tocar a l’adversari.

La primera nit    alguns  es van inventar tonteries de por per fer patir la gent, com per exemple que hi havia un assassí amb un navalla suïssa…

Després vam anar per un  camí i el Gerard ens  va llegir un conte al  mig del bosc sobre l’orquestra del bosc..

A la segona nit vam fer disco i moltes presentacions i el Pol va ser el presentador. La nit va ser molt divertida però una mica cansada

Pol, Llovet,Cuesta, Joel i Sergi

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>